Sodyumun Hiç Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?

Sodyumun önemini gerçekten kaçımız biliyor? Sodyum vücut için en önemli minerallerden bir tanesidir. Diğer minerallere göre farklı bir tadı olan sodyumun saça faydaları ayrı, cilde faydaları ayrıdır. Bununla birlikte fazla sodyum tüketimi yüksek tansiyona yol açabilir, böylece kalp ve böbreklerde bir risk oluşturabilir.

Sodyum nedir, nerelerde kullanılır?

  • Sodyum, tuzun %40 ını oluşturan, tuz tablosunda bulunan vücudun dışarıdan alması gereken önemli bir mineraldir. Maden sodası, minerali su gibi bir çok içecekte de bulunan sodyum yeterli miktarda alınmadığı durumlarda vücutta eksiklikler ortaya çıkar.
  • Yetişkin bir insanın günde 1000 mg sodyum alması gereklidir. Çocuklarda ise bu miktar 1000-1500 mg dır. Yetişkinler günde yaklaşık 1 çay kaşığı tuz olan 2300 mg’dan fazla sodyum tüketmemelidir. Çok terleyen, düzenli spor yapan kişilerin ise günlük sodyum ihtiyacı bu miktardan daha fazladır.
  • Bir besin maddesi olarak, sıvıların ve kan basıncının düzenlenmesi için vücutta sodyum gereklidir. Ek olarak, kasların ve sinirlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Kas kasılmaları, sinir iletimi, pH dengesi ve hidrasyondan sorumludur.

Sodyumun faydaları nelerdir?

  1. Vücutta kanı ve kan basıncını dengeleyen en önemli etmendir; Doğal gıdalardaki küçük miktarlarda bulunmasına rağmen, sodyum enzim işleminde, büzülme kaslarında, osmo-regülasyonunda ve insan vücudunun sıvı dengelenmesinde önemli rol oynar.
  2. Güneş çarpmasına iyi gelirGüneş çarpması problemi, vücuttaki tuz ve su kaybına bağlanabilir. Vücut çok yüksek sıcaklıklara sürekli maruz kalmanın bir sonucu olarak normal sıcaklığı koruyamaz. Sodyum, uçucu elektrolitlerin kaybını değiştirerek güneş çarpmasını önlemede önemli bir rol oynar.Güneş çarpmasına karşı rahatlama sağlamak için tuz ve şeker içeren sıvıların içilmesi tavsiye edilir.
  3. Kas kramplarının önlenmesini sağlarKas krampları yaygın olarak elektrolit dengesizliği ve dehidratasyondan kaynaklanır ve yaz aylarında oldukça yaygındır. Sodyum kas kasılması ve hidrasyonundan sorumludur. Sodyumca zengin meyve suları ve sıvıları, elektrolit miktarını geri kazanmaya yardımcı olur.
  4. Vücuttaki aşırı karbondioksidin giderilmesini sağlar;Vücuttaki sodyum, biriken fazla karbon dioksitin atılımıyla atılmasına yardımcı olur.
  5. Beyin işleyişini düzenler;Sodyum, beynin gelişiminde ve beyin fonksiyonlarının geliştirilmesinde önemli bir unsurdur.  Vücuttaki sodyum seviyelerinin değişmesi beyinde uyuşukluk, kafa karışıklığı ve baş dönmesine neden olur.
  6. Glikoz emilimini dengeler;Vücudun ince bağırsağındaki sodyumun emilmesi, kloridlerin, amino asitlerin, glikozun ve suyun emiliminde yardımcı olur.Aynı zamanda, böbrekler tarafından kandan süzüldükten sonra bu besin maddelerinin yeniden emilmesinde yardımcı olur.
  7. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur;Sodyum, insan vücudunda tansiyonunun düzenlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır.
  8. Vücuttaki sıvı regülasyonunu düzenler; Potasyumun faydalarını tam olarak alabilmek için sodyum tüketmek gereklidir. Bu mineral, yararlı maddelerin hücre dışından içine alınmasını sağlar.
  9. İyon dengesini sağlarSodyum ve bikarbonat ile birlikte sodyum, pozitif yüklü iyonlar ve negatif yüklü iyonlar arasında bir ses dengesi oluşturur. Sinir hücrelerinin mesaj göndermesini ve kas hücrelerinin büzülmesini sağlar.
  10. Yaşlanmayı geciktirir; Sodyum, yaşlanma karşıtı kremlerde önemli bir bileşendir.Bunun nedeni, yaşlanma sürecini hızlandıran radikallerle savaşabilme yeteneğidir. Genç ve sağlıklı bir cildin korunmasında yardımcı olur.

Sodyum Klorürün Faydaları

Dişler için sodyum klorür yani normal tuz oldukça faydalıdır. Dişleri parlatır, kokuyu azaltır ve dişleri ve ağzı temizler.

Sodyumun Cilde Faydaları

  • Çeşitli sağlık yararlarının yanı sıra, sodyum cilt bakımında da kritik bir rol oynamaktadır. Sodyum anti-aging özelliklerine sahiptir Bu sebeple, çeşitli cilt bakım ürünlerinde aktif bir maddedir.Sodyum tek başına ve diğer elementlerle kombinasyon halinde, cilt için birtakım faydalar sunar.
  • Sodyum, cilt temizleyici ve nemlendiricilerde yaygın olarak kullanılır. Hassas ciltler için hafif bir nemlendirici olarak kabul edilir.
  • Yaygın olarak sofra tuzu olarak bilinen bu mineral, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde koruyucu, sıkılaştırıcı ve antiseptik olarak kullanılır.
  • Ağız hijyeni ürünleri, şampuan, koku, temizlik, makyaj ve banyo ürünlerinin formüle edilmesinde aktif bir maddedir.

Sodyumun Saça Faydaları

Saç için sodyumun faydaları nispeten daha azdır. Diğer bileşenler ile birlikte Sodyum şampuan ve saç kremlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Saçpuanlardaki tuz konusunda detaylı bilgi için Şampuana tuz katmak yazımıza göz atabilirsiniz. Şampuanlara katılan tuzlar saçların daha yumuşak olmasını, şampuanların da saçtan daha kolay durulanmasını sağlar.

Sodyum bikarbonatın faydaları

Kabartma tozu olarak da bilinen bir inorganik alkalin tuzudur.Genellikle banyo ürünleri ve antiseptiklerde cilt yumuşatıcı, tamponlayıcı ve asit nötrleştirici olarak kullanılır.

Sodyumun insan sağlığına zararları nelerdir?

Potasyumun faydaları ve zararları  olduğu gibi sodyumun yaraları yanında zararları da mevcuttur. Bunlar çoğunlukla aşırı tüketim sonucunda ortaya çıkan etkilerdir. Sodyumun belirlenen ölçü üzerinde tüketilmemesi gerektiğini kesinlikle unutmamak lazım. Sodyumun yani en bilinen formu ile tuzun aşırı tüketilmesi sonucu oluşabilecek en büyük tehlikeli tansiyon yükselmesi ve akabinde kalp krizidir.

Yüksek miktarda tuz tüketiminin vücutta su birikimine dolayısıyla da kilo alımına sebep olduğunu belirtebiliriz.

Sodyumun çevreye zararları

Sodyum suya girince çözünebilen, nem çekici özellikte bir maddedir. Birçok element ile kolayca etkileşime girebilen bu mineral madde, doğada açık halde bulunmaz. Sodyumun çevre için önemi büyüktür. Çünkü doğada bulunan kaynak sularındaki iyon dengesini sağlar.

Yorum yapın