Minerallerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Mineraller;  metabolizmayı, kemik yapısını ve vücudun sağlığını bir çok yönden koruyup günçlendirirler. Farklı minerallerin farklı yararları vardır, bu nedenle hiçbir mineral diğerine göre daha az ya da daha fazla yararlı olarak adlandırılamaz. Tüm mineraller,vücudun kusursuz çalışması için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Mineralin faydaları

Fiziksel kuvvetten beyin hareketlerine, bağışıklık sisteminden kemik yapısına kadar tüm vücut fonksiyonları için olmazsa olmaz olan mineral çeşitlieri, genel olarak besinler yolu ile dışarıdan hazır olarak alınır. Eksik ve yetersiz kaldığı durumlarda ise, ilaç takviyesi ile tamamlanır. İnsan sağlığı için bu denli önemli olan mineraller nelerdir, bu minerallerin görevleri neler?

Mineral çeşitleri ve görevleri

Bor minerali ve faydaları

Bu mineral, optimal kemik sağlığını, beyin fonksiyonunu, yaşlanma süreçlerini ve cinsel sağlığı iyileştirmede ve sürdürmede önemli bir rol oynar. Ayrıca kanser önleme, Alzheimer hastalığını tedavi etme ve kas ağrısını azaltmaya da yardımcı olur. Bu mineral hakkında daha fazla için Bor Mineralinin Faydaları yazımıza bakabilirsiniz.

Kalsiyum minerali ve faydaları

Bu hayati mineral kemik sağlığını (osteoporozu önler) güçlendirir, artriti hafifletir, diş sağlığını iyileştirir ve uykusuzluk, menopoz, adet öncesi sendromu (PMS) ve krampları hafifletir. Ayrıca, obezite, kolon kanseri, asitlik, kalp ve böbrek rahatsızlıklarının önlenmesi veya tedavisinde ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde önemlidir.Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Magnezyum  minerali ve faydaları

Magnezyum bağışıklık sistemini güçlendirir, yüksek tansiyonu tedavi eder, kalp krizi ve astımı önler, alkolizmden kurtulmayı sağlar ve kemik sağlığını iyileştirir. Ayrıca, krampları giderir ve diyabet, menopoz ve hamileliğin yönetiminde yardımcı olur. Bu mineral, anksiyeteyi ve stresi azaltmak açısından çok önemlidir ve vücudu sakinleştiren ve uykuyu getiren hormonları salmadaki enzimatik rolü nedeniyle uykusuzluktan kurtulma ile de yakından ilişkilidir.

Fosfor  minerali ve faydaları

Fosfor, kas güçsüzlüğünün azaltılmasında, kemik sağlığının iyileştirilmesinde ve beyin fonksiyonlarının güçlendirilmesinde etkilidir. Aynı zamanda yaşlanmanın önlenmesine, cinsel zayıflığın azaltılmasına, diş bakımı ve vücut metabolizmasının optimize edilmesine yardımcı olur.

Potasyum  minerali ve faydaları

Bir vazodilatatör olarak potasyum, kan damarlarındaki gerginliği azaltır ve kardiyovasküler hastalıklara karşı korurken, önemli organ sistemlerine oksijenin düzgün dağılmasını sağlar. Ayrıca potasyum minerali, düşük kan şekerini tedavi edebilir, kan basıncını düzenleyebilir, vücuttaki su akışını arttırabilir, kas rahatsızlıklarını ve krampları hafifletebilir, beyin fonksiyonunu hızlandırabilir, artrit ve şeker hastalığını yönetebilir ve böbrek rahatsızlıklarını tedavi edebilir.

Silikon  minerali ve faydaları

Bu mineral kemiklerin, ciltlerin, saçların, tırnakların ve diş sağlığının optimal sağlığında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda silikon minerali;  uyku bozuklukları, ateroskleroz ve tüberkülozdan rahatlama sağlar ve doku gelişimini destekler.

Sodyum  minerali ve faydaları

Yaygın olarak kullanılan bu mineral su dengesinin korunmasında, güneş çarpmasının önlenmesinde, beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesinde, kas kramplarının giderilmesinde ve erken yaşlanmanın önlenmesinde önemli bir rol oynar.

Demir  minerali ve faydaları

Demirin vücuttaki başlıca rolü, kanın ve çeşitli organlara oksijenlenmenin dolaşımını garanti eden hemoglobinin oluşumu ile ilgilidir. Demir olmadan anemi (kansızlık), kas zayıflığı, yorgunluk, gastrointestinal bozukluklar ve bilişsel bozuklukta ortaya çıkar. Bunun dışında, uygun vücut metabolizması, kas aktivitesi, beyin fonksiyonu ve vücut ısısının düzenlenmesi için önemli bir unsurdur.Ayrıca, aynı zamanda bağışıklığı arttırmaya ve uykusuzluk ve huzursuz bacak sendromundan kurtulmaya yardımcı olur.

Çinko  minerali ve faydaları

Vücudun 10’dan fazla önemli enzimatik fonksiyonunun temel bir bileşenidir. Çinko olmadan, vücut hızlı bir şekilde genel işlevini kaybeder ve yaraların iyileşmemesi, insülin depolanması, hastalıklarla mücadele edilememesi, uygun büyüme paternleri geliştirmemesi ve çeşitli cilt enfeksiyonlarına karşı savunması da dahil olmak üzere bir takım sağlık sorunlarıyla sonuçlanır.Bu mineral; egzama, akne, gece körlüğü, prostat rahatsızlıklarının tedavisinde, soğuktan kurtarılmasında ve kilo vermede yardımcı olur.

Manganez  minerali ve faydaları

Manganez, vücut metabolizmasının yönetimi, osteoporozun önlenmesi, yorgunluğun azaltılması, üreme, burkulma, iltihaplanma, beyin fonksiyonu ve epilepside önemli bir rol oynar.

Bakır  minerali ve faydaları

Bu mineral, beyin fonksiyonunu iyileştirir, artriti yatıştırır, cilt bakımında yardımcı olur, boğaz enfeksiyonlarını ortadan kaldırır ve hemoglobin eksikliğini düzeltir.Ayrıca kalp hastalıklarını önler ve bağışıklığı artırır. Genellikle demir alımı ve düzgün çalışan bir dolaşım sisteminin kolaylaştırılması ile ilişkilidir.

İyot  minerali ve faydaları

Bu gözden kaçan mineral; saç sağlığını iyileştirirken, hamileliği korur ve vücudun metabolizmasını geliştirir. Guatr, fibrokistik meme hastalığı, cilt rahatsızlıkları ve kanserleri hafifletebilir.

Krom minerali ve faydaları

Bu iz mineral, vücuttaki glukoz alımı için önemlidir, bu nedenle özellikle diyabet hastası olanlar için önemlidir. Yağ asidi ve kolesterol sentezini uyaran hücreler tarafından glukoz alımını arttırır ve her ikisi de tipik olarak sağlık için negatif bileşenler gibi görünse de, aslında fonksiyonel ve sağlıklı bir yaşam için küçük seviyelerde gereklidirler.

Selenyum minerali ve faydaları

Selenyum minerali çok bilinen bir mineral türü olmamakla birlikte vücut için oldukça önemlidir. En güçlü antioksidan minerallerden bir tanesidir. Serbest radikal oluşumunu azaltmak, selenyumun işlevlerinden sadece biridir. Kalsiyum, bakır ve çinko ile birlikte kemik büyümesi için de gereklidir.

Minerallerin Zararları

Vitaminler gibi mineraller de vücutta depolanabilir maddeler değildir. Bu sebeple düzenli olarak alınması gerekir. Eğer hangi mineraller hangi besinlerde bulunur, hangi besinde çok fazla vardır hangisinde az vardır bilirseniz ona göre yeterli miktarda tüketebilirsiniz. Mineraller zararları olan, fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açan maddelerdir. Örneğin, çok fazla iyot minerali tüketimi guatr hastalığına neden olur.

Sonuç olarak ne kadar faydalı da olsa vitaminler de mineraller fazla alındığında sağlık problemi yaratır. Bu sebeple, minerallerin insan vücudundaki zararlarını ortaya çıkarmamak için bunları dikkatli ve kararında almak gerekir.

Kaynak: https://www.organicfacts.net/health-benefits/mineral

Yorum yapın