Manganezin Faydaları Nelerdir?

Manganezin faydaları başında kemik sağlığına ve sağlıklı metabolizmaya etkisi gelir. Aynı zamanda insan vücudunda metabolik aktivitelere yardımcı olmak için bir ko-enzim görevi görür. Bunların dışında, bağ dokularının oluşumu, kalsiyum emilimi, tiroid bezinin ve seks hormonlarının düzgün işleyişi, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesinde etkisi vardır.

Manganez Nedir?

Manganez vücudumuzda çok az miktarda doğal olarak bulunan bir mineraldir. Manganez süperoksit dismutaz enziminin gerçek bir bileşenidir. İnsan vücudundaki serbest radikalleri araştıran ve bu zararlı partikülleri nötralize eden güçlü bir antioksidandır, bu da neden oldukları potansiyel tehlikelerin çoğunu önler.

Vücutta böbreklerimizde, pankreasta, karaciğerde ve kemiklerimizde yoğunlaşan 20 mg manganez bulunur. Beynin normal işleyişi ve sinir sistemi vücudumuzun uygun aktivitesi için çok önemlidir. Araştırmalara göre her yaşam formu için en önemli iz minerallerdendir.

Manganezin sağlığa faydaları

Manganez madeni ne işe yarar, vücutta etkileri nelerdir bakalım

  1. Kemikleri güçlendirir.

İnsan kemiğinin düzgün büyümesi için manganez gereklidir. Omurganın mineral yoğunluğunu arttırmak için çok etkili bir mineraldir. Bu menopoz sonrası kadınlar için çok yararlıdır. Birçok kadın menopozdan geçtikten sonra manganez eksikliğinden muzdariptir, bu nedenle bu iz mineralinin alımının artması kırıkların önlenmesinde önemli bir faktördür.

Araştırmalar, manganezin osteoporozu önleyebileceğini henüz kanıtlamamasına rağmen, bu zayıflatıcı hastalığın ilerlemesini yavaşlatan faktörlerden biri olduğuna inanılmaktadır.

  1. Manganez Hastalıkları Önler

Manganezin antioksidan özelliklerinden dolayı insan vücudundaki serbest radikallerin aktivitesini izlemenin özel bir fonksiyonu vardır. Bu serbest radikaller insan hücrelerine zarar verebilir ve kansere neden olabilir, bu nedenle diyetinize manganez takviyeleri eklemek çok iyi bir seçimdir.

  1. Manganez diyabeti kontrol eder

Manganez de insan kanındaki şeker seviyesini kontrol etmede etkinlik göstermiştir. Bu mineral ayrıca diyabet gibi bazı hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilir. Kandaki şeker seviyesini kontrol etmek için, manganez insülin sentezini ve sekresyonunu normalleştirir. Kan şekerindeki öngörülemeyen düşüşler daha iyi düzenlenebilir ve diyabetikler için daha normal ve fonksiyonel bir yaşam sağlar.

  1. Epileptik nöbetleri önler

Düşük manganez seviyeleri, epileptik nöbetler için bir tetikleyici olabilir. Manganez açısından zengin gıdalar, bu nöbetlerin olasılığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bunun mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır, ancak manganezin çeşitli çalışmalarda vazodilatatör olarak davrandığı gösterilmiştir ve bunun anti-epileptik kalitenin anahtarı olduğuna inanan bazı araştırmacılar vardır.

  1. Metabolizmayı hızlandırır

Manganezle aktive olan enzimler, kolesterol, amino asitler ve karbonhidratların metabolizmasında yardımcı olurlar. Ayrıca, E vitamini ve B1 vitamini gibi vitaminlerin metabolizmasında da önemlidir.

Ayrıca, karaciğerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bu, glutamin metabolizmasının önemli bir parçasıdır.

  1. İltihabı azaltır

Manganez, süperoksit dismutaz düzeyini artırmaya yardımcı olduğu için burkulmaların yanı sıra iltihaplanmalar için yaygın olarak bilinen bir çaredir. SOD olarak da bilinen süperoksit dismutaz, normalde iltihaplı romatizma hastalarında çok düşük seviyelerde bulunur. SOD, artrit hastalarının umutsuzca ihtiyaç duyduğu antiinflamatuar özelliklere sahiptir.Çeşitli çalışmalara göre, SOD’un sentezini ve işleyişini arttırmak için manganezin tekrar vücuda eklenmesi artrit semptomlarının azalması ile ilişkilendirilmiştir.

  1. Osteoporozu önler

Manganez takviyeleri, osteoporoz ve osteoartrit sendromunun rahatlamasıyla bağlantılıdır çünkü kemik yoğunluğuna ve genel mineral yoğunluğuna katkıda bulunduğu kanıtlanmış önemli bir mineraldir.

  1. Regl dönemi sancılarını hafifletir

Birçok kadının premenstrüel sendromdan (regl dönemi) zarar gördüğü talihsiz ama kaçınılmaz bir gerçektir. Bu aylık durumlarda manganez, duygudurum dalgalanmalarını, baş ağrılarını, depresyonu ve sinirliliği önemli ölçüde hafifletmeye yardımcı olur.

  1. Tiroide iyi gelir

Manganez, birçok farklı enzim için önemli bir faktördür ve tiroid bezindeki olası premenstrüel sendrom hormonunun, tiroksinin önemli bir bileşenidir. Tiroid bezinin düzgün işleyişi ve hormonal sentezi, vücutta kilo kaybı, iştah, metabolizma ve organ sistemi verimliliği gibi çok çeşitli sağlık sorunlarına yardımcı olur.

  1. Vücutta vitamin emilimini artırır

Manganez, vitamin B ve E gibi vital vitaminleri ve magnezyum gibi mineralleri emmeye yardımcı olur.Bu, manganezin besinlerden alınan vitaminleri emmesi ve kullanması için gerekli olan enzimatik reaksiyonlardaki rolüne bağlıdır.

  1. Bilişsel fonksiyonları geliştirir

Manganez, beynin sağlıklı çalışması için gereklidir ve aynı zamanda belirli sinirsel rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır. Bu, büyük olasılıkla, sinir yolları dahil olmak üzere, vücuttaki serbest radikalleri temizleyen süperoksit dismutazdan kaynaklanır.

  1. Glikoz Metabolizmasını Düzenler

Manganez insan vücudunda glukoz metabolizmasını düzenleyen yardımcılardandır. Bu, manganezin enerji ve fonksiyonel verimliliği arttıran farklı vücut parçalarına uygun kaynak sağlaması açısından en önemli yararlarından biridir. Ayrıca, glikoz organ sistemleri ve kasları tarafından uygun bir şekilde emildiğinde ve kullanıldığında, diyabet hastaları için tehlikeli olan fazla birikme olasılığı daha azdır. Diyabetin uygun yönetimi kesinlikle vücuttaki uygun manganez seviyeleri ile desteklenir.

  1. Sindirimi Düzenler

Manganez, sindirim sisteminin işlevini sürdürmesine yardımcı olan bir mineraldir. Bu, sindirim sürecinde yağ emilimini daha da iyileştirir ve kabızlık ve bağırsak rahatsızlığı gibi sorunları da azaltır.Manganez, verimli gıda kullanımı ve kullanılabilir enerjiye dönüşümü açısından da önemlidir.

Manganez Fazlalığında Ne Olur?

  • Manganez, insan vücudundaki  üç toksik eser mineralden biridir ve bu da çok az veya çok fazla olmaması yani alınmaması anlamına gelir. Manganez takviyesinde asla aşırıya kaçmadığınızdan emin olun, çünkü bunların bazıları ölümcül olan çok tehlikeli ve hastalıklara yol açabilir. Manganez doz aşımı, parkinson hastalığına benzer semptomlara yol açabilir.
  • Ayrıca, karaciğer rahatsızlığı olan kişiler için çok fazla manganez alımında psikoz, ruhsal bozukluklar ve titreme / spazmlara yol açabilecek sorunlar ortaya çıkabilir. Son olarak, eğer aneminiz varsa, vücudunuz olabildiğince fazla manganez emmeye çalışır, bu da tehlikeli olabilir, bu yüzden dozuna dikkat edin.

Kaynak: https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-manganese.html

Yorum yapın