B1 ve B2 Vitaminleri

B1 Vitamini (Tiyamin)

B1 vitamini vücudun enerji üretimi için gerekli aktivasyonları yerine getirir. Tiyamin halk arasında ‘moral vitamini’ olarakta bilinmektedir.Sinir sistemine oldukça yararlı etkileri bilim adamları tarafından yapılan incelemelerle kanıtlanmıştır.

Günlük olarak tiyamin ihtiyacının karşılanması gerekir.Diğer B grubu vitaminleri ile kullanıldığı zaman yani kompleks olarak kullanıldığında etkisi daha uzun süreli ve kalıcı olmaktadır.B1 vitamini vücutta kan dolaşımını düzenler,sigara ve alkolün etkilerine karşı,damar sertleşmesine karşı koruyucudur ve iştahsızlık gidericidir.

B1 Vitaminin Bulunduğu Besinler ve Faydaları

Tiyaminin bulunduğu besinlerin başlıcaları; bezelye,pancar,ceviz,kayısı,patates,hindistan cevizi,soğan,ıspanak,havuç,soya fasulyesi,fındık,pirinç kabuğu,bira mayası,süt ve süt ürünleri,meyveler ve deniz ürünlerinde oldukça bol miktarlarda bulunur. B1 vitamini içeren besinlerin fazla kaynatılması vitamini yok etmektedir.Yiyecekler pişirilirken bu hususa dikkat etmelidir.B1 vitamini hidroklorik üretimine yardımcı olur.Hidroklorik,kan hücrelerinin oluşumu ve dolaşım sistemi için gereklidir.

B1 Vitamini Eksikliği

B1 vitaminin eksikliğinin belirtileri ; refleks hareketlerinin durması,denge kaybı,artan ağrılar,his kaybı,yanma ve sızı gibi vücuttaki etkiler B1 vitamininin eksikliğinin göstergesidir. B1 vitamini içeren besinlerin alınmadığı ya da eksik alındığındı taktirde ; solunum yetmezliği ve kalpte çarpıntı hissi olabilir,sinir sistemi dokuları,sindirim sistemi ve beyin hücrelerinde hasarlar oluşabilir ve son olarak hafıza kaybı ve zihinsel problemler yaşanabilir.Beriberi hastalığı ve Wernicke-Korsakoff sendromu(bir çeşit beyin hastalığı) da görülebilen diğer hastalıklar arasındadır.

B1 Vitamini Kullanımı

Bir yetişkin günlük olarak minimum 1.5 mg B1 vitamini almalıdır.Bu seviyenin altında kalındığı taktirde vücutta hafif derecede yorgunluk ve iştahsızlık olmaktadır.

Çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde tiyamin alması oldukça önem arz eder.Çocuklarda sinir siteminin ve beyin dokularının gelişmesi bu vitamine dolaylı olarak bağlıdır.Çocuklarda tiyamin eksikliği sonucunda;kusma,halsizlik,kalp çarpıntısı,kalp yetmezliği,nefes almada zorluklar ve huzursuzluk gibi birçok rahatsızlık görülebilir.

Hamilelik dönemlerinde tiyamin eksiliği sonucunda bebekler de,kalp yetmezliği,ses kaybı ve beriberi hastalığının oluşma riski artmış olur.

B2 Vitamini(Riboflavin)

Bitkisel kaynaklı olan B2 vitamini,karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur.B2 vitamini suda eriyebilen bir vitamindir ve vücut tarafından depolanamaz.Işığa karşı duyarlı olmayan riboflavin uzun süre güneş altında tutulmamalıdır aksi taktirde vitamin özelliğini kaybedebilir.

Riboflavininin Bulunduğu Besinler ve Faydaları

Riboflamin vitamini barındıran besinlerin başlıcaları ; yeşil yapraklı bitkiler,soya fasülyesi,ıspanak,kuru baklagil,yoğurt,süt mamülleri,yumurta ve domateste bolca bulunmaktadır.Bu ve bunun gibi B2 vitamini içeren besinlerin yeteri kadar alınmaması,sinir sisteminin bozulmasına,büyüme ve gelişme sorunlarına,görme bozuklukları,unutkanlık ve depresyon gibi rahatsızlıklara davetiye çıkartılmış olunur. B2 vitaminlerinin pişirilmesinden sonra oluşan besin suyunun dökülmemesi gerekir.Örnek vermek gerekirse ; yoğurdun üzerinde oluşan su, riboflavin açısından oldukça zengindir.Bu besin suyu saklanmalı ve diğer besinlerle tüketilmelidir.

Riboflavin Eksikliği

B2 vitamininin yeteri kadar tüketilmesi ; vücut için gerekli enerjinin üretilmesi,migren etkisinin azaltılması,göz ve deri hastalıklarının önlenmesini doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir.

Tahıl ürünleri B2 vitamini açısından yetersizdir.Halkımız genellikle tahıl ürünlerinin ağırlıklı olduğu besinleri tüketmesinden dolayı,B2 vitamini eksikliği sıkça yaşanmaktadır.Yaşlıların yüzde otuz üçü riboflavin yetersizliği yaşamaktadır.Etkileri ciddi boyutlara ulaşmamaktadır.

Riboflavin Kullanım Miktarı

Normal bir yetişkinin riboflavin kullanma miktarı ; 1.2-1.4 mg civarındadır.Ancak hamile bayanların ve çocukların riboflavin kullanma miktarları değişkenlik göstermektedir.

B2 vitaminine karşı alerjik rahatsızlığı bulunan kişiler hekim kontrolü altında besinlerini tüketmelidir.Özellikle çocuklar ve hamile bayanların bu hususa dikkat etsi gerekir.Çocuklarda riboflavin kullanımının fazlalığı ; bulantı,kusma ve idrarın sararması gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.Çocuklar günlük olarak 0.4 mg ve 1.2 mg düzeyleri arasında riboflavin almalıdır.Tabi ki bu miktarlar çocukların yaşına ve vücut yapısına göre değişkenlik gösterebilir.Hamile bayanların günlük olarak riboflamin kullanım miktarı 1.6 ve 1.8 mg arasındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir