İyotun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İyot, vücudun normal gelişimi için hayati önem taşıyan önemli bir eser elementtir. İnsan vücudundaki iyotun yaklaşık% 60’ı tiroid bezinde depolanır. Bu element, vücudun temel metabolik hızını kontrol eden tiroid hormonlarını salgılayan tiroid bezinin normal işleyişinde çok önemli bir rol oynar. Iyot olmadan tiroid hormonları sentezlenemez.

İyot, tiroid bezlerinin işlevini kontrol eder ve bu da vücuttaki metabolik süreçler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kalorilerin en uygun şekilde kullanılmasına yardımcı olur, böylece fazla yağ olarak depolanmasını önler. Diğer faydaları arasında toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması ve sistemin kalsiyum ve silikon gibi minerallerin kullanılmasına yardımcı olması sayılabilir.

İyotun Sağlığa Faydaları

Bu element temelde, insanlarda doğru gelişim ve metabolizmayı sağlamak için gereklidir. diğer  sağlık faydaları şunlardır:

  1. Metabolizma Hızını Düzenler

İyot, vücudun temel metabolik hızını kontrol etmek için doğrudan sorumlu olan hormonların üretimine yardımcı olarak tiroid bezlerinin işlevini etkiler. Metabolizma hızı, organların etkinliğini ve uyku döngüsü gibi düzenli süreçleri ve gıdaların emilimini ve kullanılabilir enerjiye dönüşmesini etkiler.

Tiroksin ve triiyodotironin gibi belirli hormonlar, kalp atış hızını, kan basıncını, vücut ağırlığını ve sıcaklığı etkiler. Vücut, protein sentezinde yardımcı olan bu hormonların yardımıyla Bazal Metabolizma Hızını korur.

  1. Enerji düzenlemesi yapar.

İyot, kalorilerin aşırı yağlar olarak depolanmasına izin vermeden verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayarak vücudun optimal enerji seviyelerinin korunmasında önemli bir rol oynar.

  1. İyotun cilde ve saça faydaları

İyotun yararları arasında sağlıklı ve parlak cilt, diş ve sağlıklı saç oluşumu sayılabilir. Bu mineral eksikliği saç dökülmesine neden olabileceğinden, saç bakımı için önemli bir elementtir.Ayrıca, saç büyümesini hızlandırır ve folikül gücünü artırır.

4.Fetüsün gelişimi için önemlidir.

Gebe kadınlarda yeterli miktarda iyot alımı çok önemlidir. İyot, ölü doğumları önler. Bebeklik döneminde bazı komplikasyonlara neden olabilen gestasyonel hipertansiyona yol açabilir. Konuşma ve duyma yetenekleri ile birlikte bebeğin düzgün hareket etmesini ve büyümesini sağlar. Ayrıca, bebeğin sağlığını etkilemesinin yanı sıra,  iyot eksikliği de kadınları kısır hale getirebilir.

Birçok gebe kadının karşı karşıya kaldığı bir problem yetersiz iyot tüketimidir. Yeni annelerin ve anne adaylarının kendi sağlıkları ve bebeklerinin sağlığı için iyot tüketmesi gerekir. Çalışmalar, gebe ya da emziren bir kadının, her gün gerekli olan iyot dozundan daha fazlasını kaybedebileceğini göstermektedir, bu da hamilelik ve emzirmeden sonra bile onun için ciddi bir eksikliğe neden olabilir.

  1. İyot, bağışıklık sistemini güçlendirir

Çoğu insan tiroid bezinin iyot etkilerine odaklanmakta, ancak iyot bağışıklık sistemi için önemli bir destekleyici olmak gibi başka işlevlere de sahiptir. Serbest hidroksil radikalleri ve C vitamini gibi bir süpürücüdür, aynı zamanda kalp hastalıkları ve kanser dahil çeşitli hastalıklara karşı güçlü bir savunma önlemi sağlamak için vücut boyunca antioksidanların aktivitesini uyarır ve arttırır.

  1. Tiroidin normalden yavaş çalışmasını engeller

Tirodin normalden yavaş çalışması durumu, düşük aktif tiroid bezi ile karakterizedir ve vücuttaki kimyasal dengenin patlamasıyla tüm vücut süreçlerinin genel olarak yavaşlamasına neden olur. Hipotiroidizmin en sık karşılaşılan sonuçlarından biri , vücut ağırlığındaki büyük bir artıştır çünkü vücut, enerjiyi dönüştürmek için kalorileri yakmaz.  Hipotiroidizm, sadece iyot eksikliği değil, bir dizi nedenden dolayı ortaya çıkmasına rağmen, iyot alımını artırmanın ve hormonal aktiviteyi uyarmanın kilo vermeye yardımcı olacağı bilinmektedir.

Hipotiroidizmin diğer bazı etkileri, yorgunluk, kuru cilt, sorunlu konsantrasyon, kabızlık, kramp ve bacak şişmesidir.Tedavi edilmezse, kalp yetmezliği veya koma gibi ciddi durumlarla sonuçlanabilir.

  1.  Fibrokistik Hastalığını tedavi eder

İyot, fibroz meme hassasiyeti gibi durumları önemli ölçüde azaltabilir. Fibrokistik hastalıklardan rahatlama sağlar ve hem geleneksel hem de modern terapilerde yaygın olarak kullanılır. Çalışmalar, moleküler iyot ile fibrokistik meme hastalığının işaret ve semptomlarında azalma arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.

  1. İyot kanseri önler

Muhtemelen, tiroid etkisi dışında, iyotun sağlığa en önemli faydası, kanserojen olmayan özelliğidir. Tam olarak etkisi bilinmese de iyot maddesinin kanseri ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği görülmüştür.

Özellikle tiroid kanserinin önlenmesinde iyot etkisi çok büyüktür. Çalışmalar, tiroid kanseri hastalarının sürekli olarak iyot alım seviyelerini yükselttikten sonra kanser semptomlarında azalma gösterdiğini göstermiştir.Bu nedenle, tiroid kanserinin ortaya çıkışı, iyot eksikliğinden muzdarip olanlarda çok daha yaygındır.

  1. Yeni hücre gelişimini destekler

İyot, herhangi bir kişiye zarar verebilecek kanser veya hastalıklı hücreler gibi kötü huylu hücrelerin çıkarılmasında olduğu kadar yeni organların oluşmasını da  destekler. Bu fonksiyon esas olarak tiroid bezi ve müteakip hormonal sekresyon ve regülasyon üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır.

  1. Vücuttaki Zehirli Kimyasalları Giderir

İyot, florür, kurşun, civa ve biyolojik toksinler gibi zararlı kimyasalları temizleyebilir. Iyot, özellikle H. pylori olarak adlandırılan ve mide kanserine bağlı olan midede tehlikeli bir bakteriyel enfeksiyon olan Helicobacter pylori’ye karşı bazı antibakteriyel özelliklere sahiptir.

  1. Guatrı tedavi eder

İyot eksikliği yaygın olarak guatrın temel nedeni olarak kabul edilmektedir. Bu eksikliği önlemek için diyetinize yumurta, tuz, deniz ürünleri ve süt ürünleri eklemeniz gerekir.

İyotun zararları ve yan etkileri nelerdir?

  • Özellikle böbrek rahatsızlıkları veya tüberkülozdan muzdarip olanlar için, 2,000 mg’dan fazla olan iyot dozları tehlikeli olabilir.
  • Aşırı alındığında, tiroid papiller kanserine yol açabilir.
  • Hamileler ve emziren anneler, özellikle reçete edilen dozlar dışında, bu elementi almak konusunda dikkatli olmalıdırlar.
  • Dengeli tüketim konusunda dikkatli olmak gerekir. Aşırı tüketimi durumunda benzer sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kaynak: https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-iodine.html

Yorum yapın