Şalgam Suyunun Faydası ve Zararları

Şalgam suyunun garip bir tadı var diye kim demiş! Vitamin ve minerallerle dolu şalgam , birkaç dakika içinde müthiş mutfak lezzetlerine dönüşebilir. Şalgam suyunun faydası tadına kıyasla oldukça yüksektir.

Ülkemizde şalgam suyu mili bir içecektir. Kırmızı turptan yapılan bu harika içeceği yabancıların pek sevdiği söylenemez. Şalgam suyu tek başına içilemez ve hafif acı tadı azaltmak için başka bir meyve veya sebze ile karıştırılması gerekir. Damak tadınız bu lezzete alıştıktan sonra şalgam suyu lezzetli ve ferahlatıcı olabilir.

Şalgam suyunu magnezyum açısından zengin sebzeler veya meyve suyu ile karıştırmak, içinde mevcut olan potasyumun daha etkili emilimini sağlar. Şalgamın yeşil kısımları önemli miktarda A vitamini ve K Vitamini kaynağıdır.

Şalgam Suyunun Sağlığa Faydaları

Her gün düzenli olarak şalgam suyu içmenin bir çok yararı vardır. Bunlardan bazıları şunlardır;

  1. Şalgam suyu, vücudun karaciğer ve mesane problemleri ile romatizma  gibi hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olan yüksek konsantrasyonlu besin maddelerine sahiptir.
  2. Şalgam suyu kanser riskini azaltır: Kanser riskini azaltan, toksinleri işlemek için karaciğere yardımcı olan, tümörün büyümesini engelleyen ve son olarak karsinojenlerin yan etkileri ile savaşan güçlü antioksidanlara sahiptir.
  3. Şalgam suyunun zayıflamaya etkisi: Her gün düzenli olarak şalgam suyu içmek zayıflama ve obezite ile savaşmak için etkili bir yoldur.
  4. Şalgam suyu kansızlığa iyi gelir, kan yapımını hızlandırır.
  5. Kan dolaşımını hızlandırır. İçindeki C vitamini konsantrasyonu akciğer ve bronş tıkanıklığını temizlemeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.
  6. Şalgam suyu vücut kokusunu gidermeye yardımcı olur.
  7. Bu besleyici meyve suyu böbrek taşı düşürmeye de yardımcı olur.
  8. Şalgam suyu vücuttaki kötü kolesterolü düşürür, kalp krizi, felç, kan pıhtılaşması ve çeşitli kalp hastalıklarını önler.
  9. Şalgam suyu sakinleştirir. Düzenli içilen şalgam suyu sinirlerinizi yatıştırmaya yardımcı olur.
  10. Aynı zamanda iyi bir potasyum ve kalsiyum kaynağı olduğundan kemik ve dişleri güçlendirir.
  11. Şalgam suyu gözlere faydalıdır, kataraktı önler.
  12. Şalgam suyu iltihap sökücü ajan olarak davranır. Astımı iyileştirmeye yardımcı olur veya astım belirtilerini engelleyebilir.
  13. Flavonoid bakımından zengin olduğu için kılcal damarların yapısını korumak için faydalıdır.
  14. Vücuttaki serbest radikal seviyesini azaltır. Bu da kanseri, iltihapları ve değişik hastalık riskini önler.
  15. Şalgam suyu bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.
  16. Kolon tümörünün ve kolon kanserini, kolonun düzgün çalışmasına yardımcı olduğu için önler.
  17. Şalgam suyu çeşitli cilt problemlerinin tedavisinde yardımcı olur.
  18. Şalgam suyu sivilde tedavisinde etkilidir.
  19. Şalgam suyu ayrıca çok iyi bir hangover kürüdür. Çok fazla alkol tüketilen bir akşamdan sonra sabahında şalgam suyu tüketmek oldukça faydalıdır.

Şalgam suyu ne kadar içilmeli?

Her gün bir bardak şalgam suyu tüketilebilir. Diğer tüm yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi bunda da fazla tüketim zararlı bir hale gelir. Şalgam suyunun düzenli tüketilmesi önemlidir.

Şalgam suyu zayıflatır mı?

Şalgam suyunun kilo vermeye yardımcı olduğu, iştah kesici özelliği ile obeziteyi durdurma konusunda da oldukça yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Şalgam suyunu hazır almak yerine evde kendiniz tamamen doğal olarak hazırlayabilirsiniz. Bunun için size birbirinden güzel şalgam suyu tarifleri hazırladık.

Şalgam Rezene Suyu tarifi

  • Yarım şalgam,
  • 3 havuç,
  • 1 elma ve
  • Bir miktar rezene
  • Hepsinin suyunu sıkın içine de rezeneleri ekleyin.

Kalsiyum detoksu

  • 3 bardak doğranmış yeşil şalgam
  • 3 bardak doğranmış yeşil lahana suyu çıkarın.
  • Bu, tüm yaş grupları için uygun güçlü bir kalsiyum kaynağıdır.

Şalgam suyunun zararları

Tüm besin maddelerinde olduğu gibi şalgam suyunda da fazla tüketim durumunda ortaya çıkan yan etkiler olmaktadır. Şalgam suyunun yan etkileri şunlardır;

  1. Şalgam suyu tansiyonu yükseltebilir. İçerisinde fazla tuz olduğu için çok tüketilmesi durumunda tansiyonu yükseltir.
  2. Mide sorunlarına yol açabilir. Özellikle gastrit gibi, mide hassasiyeti gibi sağlık sorunları olan kişiler için şalgam suyu rahatsız edici olabilir. Içerisinde keskin aroma ve asitler olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.
  3. Çok fazla tüketilmesi durumunda ciltte sorunlara yol açabilir. Kızarıklık, kaşıntı ya da döküntü bu belirtilerden bir tanesidir.
  4. Iştah açar. Şalgam suyu özellikle de acılı olanı iştah açabilir. Bu da hızlı kilo alımına sebep olur. Bu konuda dikkatli olmak gerekir.

İbrahim saraçoğlu dahil bir çok uzman şalgam suyunun günde bir bardak içilmesi durumunda oldukça sağlıklı olduğunu belirtiyor. Ölçüye dikkat ederek düzenli bir şekilde şalgam suyu ve şalgam tüketebilirsiniz.

Kaynak: http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-turnip-juice/

Yorum yapın