Uyku Kalitesini Artıran Takviyeler

Vücudumuz, 24 saat içinde belirli değişiklikleri, sırasıyla yapan bir özelliğe sahiptir. Vücudun biyolojik saati olarak adlandırılan bu kusursuz mekanizma ile Kronobiyoloji bilim dalı ilgilenmektedir. Vücut, belirli saat dilimlerinde, kişiyi yönlendirecek salgı ve enzimleri harekete geçirir veya salgıları durdurur. Bunun sonucunda, kişi enerji kazanır, uyur, uyanır, yorulur veya acıkır.

Vücut saatinde gelişen adımlara karşı, aksi hareket etmek, tam anlamıyla zıt bir yaşam sürmek, biyolojik saatin değil sağlığın bozulmasına neden olur. Uyku da bunlardan biridir. Yemek, içmek, nefes almak gibi olmazsa olmazlardandır. Zamanında ve yeteri kadar alınan uyku, yaşam kalitesini arttırır.

Uyku Sorunu Nedenleri

Uyku sorunu olan kişilerde, enerji kaybı, yorgunluk, stres, metabolizmanın güçsüz bir forma girmesi gibi olumsuz etkilere neden olur. Dikkat eksikliğine, hafızanın ve karar verme yetisinin zayıflamasına neden olur.

Bir başka hastalığa bağlı olarak, depresyon, stres, ağrı vb. nedenler de uykusuz bir geceye neden olur.  Hiçbir sağlık sorunu olmayıp, iş hayatı gece olan ve gündüz uyumak zorunda olanlar için de uyku sorununu ortadan kaldırmak gerekir. Bütün bu sebepler, biyolojik uyku saatinde uyumaya aykırı olduğu için, uyku kalitesini arttıran takviyelere ihtiyaç duyulur.

Yeterli uykuyu almak, kalp rahatsızlıklarından tutun da obeziteye kadar risk unsurlarına davetiye çıkarır.

Hayatımızın neredeyse merkezinde yer alan uyku için, yapılan araştırmalar sonucu faydası kanıtlanmış ve bilimsel olarak desteklenen uykuya yardımcı takviyeler mevcuttur.

Uyku Kalitesini Arttıran Takviyeler

Melatonin

Vücudu, saati geldiğinde uyumaya zorlayan veya salgısının durması ile uyandıran hormondur. ‘’Uyku hormonu’’ olarak bilinir.

Melatonin takviyeleri, özellikle uyuma gerektiren durumlarda kullanılabilmektedir. Gündüzleri uyuması gereken bir gece vardiyasında işçisi ya da uzun yolculuklarda uyku döngüsü bozulan kişi için gereklidir. Yatmadan önce 3-10 mg. alınan melatonin, uykuya dalma süresini kısaltmakta, toplam uyku süresini arttırmaktadır.

Magnezyum

Metabolizmanın birçok bölgesinde gerekli olan magnezyum, beyin ve kalp fonksiyonları için ayrıca önemlidir. Magnezyumun, zihni ve bedeni sakinleştirici etkisi olmakla birlikte, melatonin hormonu üretimini teşvik eden bir özelliği vardır. Dolayısıyla, magnezyum takviyesi, uykuya dalmak için destekleyicidir.

Lavanta

Mor çiçekli, hoş kokulu bitkinin en önemli özelliği, sakinleştirici bir aromaterapi bitkisidir. Lavanta yağı kokusunun uykuyu teşvik eden özelliği, uyku kalitesini arttıran takviyeler arasında olmasını sağlar. Yatmadan önce ya da her gece yastığa sürülen lavanta yağı, uykuyu iyileştiren bir rol alır.

Çarkıfelek

Diğer adı Passiflora olan, sarmaşık şeklindeki çiçekli bir bitkidir. İçeriğinden dolayı, uyu düzenleyici ve gevşetici bir özelliği vardır. İlaçlarda da çarkıfelek özü, bu sorunlar için kullanılmaktadır. Endişe, stres, gerginlik, adet dönemi ve menopoz gibi durumlarda, uzmanlar bu ilaçlara başvurur. Uyku ihtiyacına da etkili bir şekilde pozitif cevap verir.

Glisin

Vücutta ,sinir sistemi içinde görevli bir amino asittir. Yapılan araştırmalar, glisinin uyku iyileştirici bir etkisi olduğunu göstermiştir. Uykuya dalma sorunu yaşayanlar, hassas bir uykuya sahip olanlar için uykuya dalarak kaliteli bir uyku sağlayan takviyelerdendir. Hap ve suda çözülen toz şeklinde bulunmaktadır.

Yorum yapın