Papayanın Faydaları

Papayanın Faydaları

Bu meyveyi bir kere sevdiğinizde bütün damak lezzetinizi değiştirebilir. Herkesin favorisi olmayabilir ama seven insanlar için sabah küp şeklinde doğranmış olan papayaların tadıyla uyanmak bir lütuftur. Turuncu renkteki renkli kısmının iştah açıcı ve çekici olduğunu kabul edelim ama birçok insanın çekinmesine sebep olan yanı, meyvenin tatlı tadını takip eden hafif acı lezzetidir muhtemelen. Bu yüzden de çocuklar genellikle papaya yerine günah dolu mangolara, üzümlere ve çileklere ilgi duyarlar. Papaya dolu bir kase ya da karışık meyveleri içeren bir kase enerjinizi maksimuma çıkarmak için harika bir yoldur.

 

Bu meyvenin yalnızca kendisi değil aynı zamanda yetiştiği ağacın yaprakları, tohumları ve çiçekleri de iyileştirici özelliklere sahiptir. Bu yüzden de gezgin Christopher Columbus bu meyveye “meleklerin meyvesi” olarak hitap etmiştir. Papayayı harika yapan içerisindeki papain isimli enzim ve size doğanın yapabileceğinin en iyisini sunan diğer harika besinlerdir.

 

Kolesterolü düşürür: Papaya fiber, vitamin C ve kolesterolün damarlarınızda birikmesini engelleyen antioksidanlara sahiptir. Çok fazla kolesterol atar damarlarda birikerek kalp krizine sebep olabilir. Diyabet olan farelerle yapılan deneylerde papaya özünün yağ ve trigliseridleri de azalttığı görüldü.

 

Kilo vermeye yardımcı olur: Orta boy bir papaya yalnızca 120 kalori içerir. Yani eğer kilo verme planlarınız varsa bu hafif meyveyi de diyetinizde bulundurabilirsiniz. Bunun dışında içerdiği lifler sayesinde daha tok hissetmenizi sağladığı gibi açlık krizlerini de engeller.

 

Bağışıklık sisteminizi güçlendirir: Bağışıklık sisteminiz sizi gerçekten çok hasta edebilecek birçok enfeksiyonu karşı sizi koruyan bir kalkan görevi görür. Tek bir papaya günlük vitamin C ihtiyacınızı %200 karşılar bu da harika bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza yardımcı olur.

 

Diyabete iyi gelir: Doğa olarak tatlı olmalarına karşın papayalar glisemik endeks ve şeker içeriği açısından oldukça düşüktür, bu da diyabet için harika bir meyve olmalarını sağlar. Ayrıca diyabet hastalığı olmayan kişiler de papayayı bu hastalığı önlemek için kullanabilirler.

 

Gözlerinize iyi gelir: Papaya vitamin A ve beta-carotene gibi flavonoidler açısından oldukça zengindir bu da gözlerinizin sağlıklı kalmasını sağlayan mukus tabakasını sağlıklı tutar ve bu tabakanın daha iyi korunmasını sağlar. Vitamin A aynı zamanda yaşlılığın getirdiği maküler dejenerasyonu da engeller.

 

Sindirim sistemini güçlendirir: Günümüz dünyasında sindirim sistemi için kötü olan yiyecekleri tüketmemek kolay bir seçenek değil. Bu yüzden de genelde kendimizi sağlıksız, yağ dolu yiyeceklerle baş başa buluyoruz. Bu tarz hataları telafi etmek için günlük bir papaya yemek yeterli olacaktır çünkü içerisinde sindirim sistemini güçlendirecek fiberler mevcuttur.

 

Adet sancısını hafifletir: Adet dönemlerinde ağır sancılar yaşayan kadınlar kendilerine papaya servis ederek bir iyilik yapabilirler, çünkü içerisinde adet döneminde akışı kolaylaştıracak papain isimli bir enzim bulunduruyor.

 

Yaşlanmayı geciktirir: Hepimiz sonsuza kadar genç kalmak isteriz ama tabii ki böyle bir şey gerçek hayatta imkansızdır. Yine de günlük bir papaya yemeyi alışkanlık haline getirerek normalden beş yaş daha genç görünmeniz mümkündür. Papayanın içinde bolca vitamin C, vitamin E ve yaşlanmanın getirdiği kırışıklıklara karşı koymanızı sağlayacak birçok beta-carotene mevcuttur.

 

Kanseri önler: Papaya hücrelerinizin radikal bir zarara uğramasını önleyecek birçok içeriğe sahiptir. Harvard’da yapılan bir araştırmaya göre papayada bulunan beta caroteneler prostat kanserine ve kolon kanserine karşı oldukça etkili.

 

Stresi azaltır: Çalışarak geçirilen uzun bir günün ardından kendinize bir tabak papaya hazırlamak iyi bir fikirdir çünkü papaya sizi stresten uzak tutacak vitamin C açısından zengindir.

“Papayanın Faydaları” üzerine 2 yorum

  1. Sindirim sistemi ve kalp için çok faydalıymış baya beğendim bunu hayatı benim gibi stresli yaşayan insanlar için birebir bir tüketim deposu gibi duruyor.

    Yanıtla
  2. Bu meyveyi televizyonda görmüştüm ve buradaki yazıyı okuyup aldım.
    biraz pahalı ama deydi.
    Tat olarak pek alışık olmadığımız bir tat ama faydasını düşününce yer insan. 🙂

    Yanıtla

Yorum yapın