Orucun Faydaları Nelerdir?

Orucun vücuda faydaları saymakla bitmez. Bu birçok kişi için dini bir zorunluluk olarak ruhani duygulara hitap etse de orucun faydaları bilimsel olarak da tespit edilmektedir. Sizler için vücuttan toksinlerin atılması ile başlayan  orucun faydalarını madde madde sıralıyoruz.

Oruç Tutmanın Faydaları

Toksin atımını destekler

İşin anahtar noktası şu: Uzun süre açlık dönemi vücudun yağ yakımını hızlandırır. Gün içinde tükettiğiniz yemek ve içeceklere şöyle bir dikkat edin. Farkında olmadan ne kadar işlenmiş ve paketli gıda tükettiğinizi göreceksiniz. İşin kötü yanı, işlenmiş gıdalar çok sayıda katkı maddesi içerir ve bu katkı maddeleri vücutta toksin haline gelebilir, yağ depolamaya neden olur. İşte orucun faydaları arasında gösterildiğini pek duymasanız da uzun süre yaşanan bilinçli açlıklarda bu yağlar yakılır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Sindirim sistemini dinlendirir

Oruç sürecinde sindirim organları dinlenir. Bu aralıkla düşük oranda olsa da sindirim salgılarının üretimi devam eder. Mide de asit üretimi de devam ettiği için ülser rahatsızlığı olanların hastaların oruç tutarken dikkatli olmaları ve doktorlarına danışmaları önerilmektedir. Bu orucun zararlarından sayılmaktadır.

Kan şekerini düşürür

Oruç sürecinde yaşadığınız açlık ile birlikte enerjiye ihtiyaç duyan vücut depodaki glikozları yakmaya başlar. Pankreas, insülin ve kan şekeri düzeyi arasındaki ilişki burada kendini gösterir. Vücudunuz İnsülin üretimini azaltır, bu pankreasınızı dinlendirir ve kan şekeriniz azalır.

Oruç tutmak yağ yakımını hızlandırır

Oruçluyken vücudunuzun vereceği ilk tepki depo halindeki glikozu yakmak oluyor. Bu depolar tükendiğinde sıra ketoz denen yağ asitlerine geçer. Bu yağların yakımı ile enerji elde edilir.

Oruc ile yüksek kan basıncı dengelenir

Orucun faydalarını doktora sorduğunuzda ilk olarak duyacağınız şey “kan şekerini ilaçsız şekilde düşüren yöntemlerden biridir” cümlesi olacaktır. Açlık sürecinde vücut önce glukoz sonra da yağ depolarını enerji üretmek için kullanılır. Damar tıkanıklığı yağ parçalarının damarları tıkaması ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle de hem ibadetinizi yapıp hem damar tıkanıklığı riskini azaltmış oluyorsunz.  Oruç sırasında metabolizma hızı yavaşlar, salgılanan adrenalin azalır. Bu da metabolizmayı ve kan basıncını dengede tutar.

Oruç tutarak kilo verebilirsiniz

Oruç vücuttaki yağ depolarını yaktığı için  hızlı kilo kaybetmenize olanak sağlar. Bu vücutta yağ deposu azaltır. Orucu kilo verme yöntemi olarak kullanmaya kararlıysanız göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar mevcut. Vücudun yaşayacağı uzun açlık sürecinde sizi yarı yolda bırakmaması için beslenmenizi bu sürece göre düzenlemeniz gerekli. Gün içinde sizi susatacak işlenmiş ve tuzlu gıdalardan kaçınmalı, uzun süre tok kalmanızı sağlayacak lifli gıdalar tüketmeli, protein açısından zengin besinler tercih etmelisiniz. Yani oruç sizi daha sağlıklı seçimler yapmaya yönlendirmiş olacak.

Orucun yan etkileri nedir? Kimler oruç tutamaz?

  • Uzun saatler boyunca yaşadığınız susuzluk baş ağrılarına neden olabilir.
  • Yine açlık neticesinde enerjinizde gözle görülür bir düşme gözlemleyebilirsiniz. Ancak birkaç gün içerisinde vücudunuz buna alışacaktır.
  • Düşük kan şekeri sizi daha tahammülsüz biri yapabilir! Bunun da geçici olduğunu unutmayın!
  • Uzun süreli açlık sonrası gözünüz dönebilir ve bu haddinden daha çok yeme ile sonuçlanabilir. Yani amaçladığımız şeyin tam tersi! İşte bu nedenle diyetinizi sağlıklı ve uzun süre tok tutmanıza yardımcı besinler ile doldurun!
  • Ülser sorunu yaşıyorsanız şikayetlerinizi arttırabilir.
  • Emziren anneler, hamileler, kalitesiz beslenen kişiler ile kalp, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları yaşanan kişiler için önerilmemektedir.

Sonuç olarak oruç tutmanın bilimsel bir çok yararı vardır. Ancak hepsinden öte oruç, manevi mutluluk sağlayan, açların halini anlamak için yapılan bir ibadettir. Fiziksel yararlarından çok manevi huzuru ve yararları vardır. Oruç tut sıhhat bul, diye bir söz vardır. Sağlık problemleri ve belirli hastalıklar sebebi ile oruç tutamayanlar olabilir. Doktorunuz kesinlikle oruç tutamazsın diyorsa kendinizi riske atmayın. Bedenimiz bize emanettir, ona en güzel şekilde bakmak da bizim görevimizdir.

Kaynak: http://islam.ru/en/content/story/10-incredible-health-benefits-fasting

Yorum yapın