Kaz Etinin Faydaları

Kaz Etinin Faydaları

Yılın belli zamanlarında tüketilmesi tavsiye edilen kaz eti oldukça lezzetli bir kümes hayvanıdır. Et yemeklerinde kullanılan kaz eti, dünyada sevilerek tüketilen beyaz etler arasındadır. Kaz etinin faydaları ve besin değerleri yüksektir.

Diğer et türleri ile karşılaştırıldığında, kaz etinin daha elverişli bir yağ asidi bileşimi ve insan vücudunun üretemediği ve vücuda verilmesi gereken tüm temel amino asitleri içeren yüzde 23’ü olan yüksek bir protein içeriği vardır.

Kaz eti, B – A ve E grubu vitamin ve mineral kaynağı olan potasyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko gibi vücudun düzgün çalışmasını destekleyen bir kaynaktır.

 

Kaz Etinin Faydaları

  1. Kas sağlığı

Yapısındaki Protein kasların koordinasyonu ve kasılması için hayati öneme sahiptir. Mikrofilamentlerde ve ayrıca kas yapısında bulunur. Yeterli miktarda protein, kasların büyümesine yardımcı olur. Kas proteinlerinin parçalanması ve kas protein sentezi arasındaki dengenin korunması için hayati öneme sahiptir.

  1. Kemik sağlığı

Yapısındaki Fosfor, sağlıklı dişleri ve kemikleri korumak için esastır. Kalsiyum ile birlikte güçlü kemikler oluşturur. Diş minesini ve diş eti sağlığını destekler. Osteoporoz gibi hastalıklardan rahatlama sağlar. Genel sağlığı teşvik eder. Fosfor, kardiyovasküler hastalıkların şansını önlemeye yardımcı olan kalp sağlığı ile ilişkilidir.

  1. Oksijen aktarır

Yapısındaki Demir, oksijeni taşır ve bir hücreden diğerine aktarır. Vücuttaki her organın günlük işlerini yapması için demir esastır.

  1. Sağlıklı saç ve cilt

Yapısında bulunan B5 Vitamini, sağlıklı bir cilt ve görünümünü korumak için esastır. Yaşlılık lekeleri ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma şansını yavaşlatır. Çalışma, B5 Vitamini saç pigmentasyonu için hayati önem taşıdığını ve renk kaybını önlediğini gösteriyor.

  1. Kolesterolü düşürür

Çalışmalar bakırın kötü kolesterol seviyesini düşürmeye ve iyi kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. İnme, kalp krizi ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler rahatsızlık riskini azaltır.

  1. Bağışıklık gücünü güçlendirmek

B6 Vitamini bağışıklık sistemini yenilemek için esastır. Enfeksiyonları engellemek için vücuda yardımcı olur. B6 Vitamini yokluğunda, vücut bu enfeksiyonlarla mağdur edilebilir.

  1. Sindirim destekler

B3 Vitamini, insan sindirim sisteminin normal işlevlerini yerine getirmek için gereklidir. Cildi parlatır.

  1. İyileşme sürecini hızlandırır

Riboflavin dokuların tamirinde, yaraların iyileşmesinde ve tamamen iyileşmesi uzun zaman alan yaraların iyileşmesinde hayati bir role sahiptir.

  1. Beyin fonksiyonları

Araştırmalar, çinkonun zihinsel işlevi etkilediğini gösteriyor. Çinko, nörotransmiterlerin fonksiyonlarını geliştirmek için B6 Vitamini ile çiftleşir. Ekstra çinko, yaralanma çeken insanlar için esastır. Çinko vücuda iyileşme amacıyla yardımcı olur.

  1. Yorgunluğu gidermek

B12 Vitamini, insan vücudundaki zayıflık ve halsizlikten kurtulmak için esastır. Ağır iş baskısı ile başa çıkmak için genel dayanıklılığı arttırır.

 

Kaz Yumurtası

Beyaz renkte olan kaz yumurtaları oldukça büyüktür. Kaz yumurtaları hem mat hem de beyaz renklerde olabilir. 185 kalori olan kaz yumurtası protein, karbonhidrat, kül ve lipit içerir.

 

Kaz Eti Nasıl Pişirilir?

Kaz eti; fırında, haşlama ve buğulama şeklinde pişirilebilir. Kaz etinizin pişirme şekli nasıl olursa olsun tuzlayıp 2 gün boyunca dinlenmesi için bekletmeniz gerekmektedir. Böylece ‘kaz kurutma’ işlemini tamamlamış olucaksınız. Buzdolabında ya da kuru ve serin bir ortamda asarak bekletebillirsiniz. ikinci günün sonunda kuru bir peçeteyle kaz etinizin üzerindeki tuzları temizleyiniz.

Fırında kaz etinizi kızartmak isterseniz, öncelikle kaz etine zarar gelmeyecek şekilde sadece derisine bıçak ya da çatal yardımıyla delikler açmalısınız. 160 dereceye ayarladığınız önceden ısıtılmış fırınınızda kaz etinizi 1 saat pişiriniz. Süre sonunda diğer yüzünü çevirerek 1 saat daha pişirmeniz gerekmektedir. 2 saat sonunda fırın ısınızı 130 dereceye düşürerek 45 dakika daha pişmesi gerekmektedir.

Tencerede kaz etinizi haşlamak isterseniz kaz kurutma işleminden sonra, bütün kaz etinizi parçalara ayırmanız gerekmektedir. kaynayan su içerisine parçaladığınız (but,gögüs.. şeklinde) kaz etinizi koyun. 5-10 dakika haşlandıktan sonra suyu döküp tekrar kaynayan yeni suyun içerisine kaz etinizi kaynamaya bırakın. 150 dk sonra (yaklaşık 2,5 saat) etiniz yemeye hazır hale gelecektir. (kaynama suyuna tuz atmayın.)

 

Kaz Etinin Zararları

  • Yağlı olduğu için kolesterol rahatsızlığı bulunanlar kaz etinden çok fazla tüketmemelidir.
  • Kolesterol, kalp rahatsızlığı, hazımsızlık ve damar sertliği rahatsızlığı bulunanlar kaz etini kesinlikle tüketmemelidir.
  • Çocuklara sindirimi zor olduğu için verilmemelidir.
  • Alerjik insanlar bundan kaçınmalıdır.
  • Bayılma, bradikardi, solukluk, hipotansiyon, öksürük, anjiyoödem, konjonktivit, hırıltılı, ürtiker ve rinit gibi belirtiler.

Diğer gerçekler        

  • Tüyleri ve etiyle avlanır.
  • Bir yerden bir yere göç eder.
  • Bitkileri, otları, fındıkları, tohumları ve meyveleri tüketir.
  • Suya yakın parklarda, tarlalarda ve çimenli alanlarda yaşar.
  • Yüksek honking gürültüsü yaparak haberleşir.
  • Yerli kazlar tüm yaşam süresi boyunca çiftleşmez.
  • Yılda yaklaşık 50 yumurta bırakır.
  • 20 ila 25 yıl kadar yaşayabilir.
  • Tüyler battaniye, yastık ve şilte kullanılır.
  • Kışlık giysiler ve uyku tulumlarında da kullanılır.

 

KAZ ETİ SUYUNUN FAYDALARI

Ardahan ve Karsta kaz eti pişirildikten sonra suyuyla bulgur pilavı yapılır ve servisi de bulgur pilavıyla birlikte olur. Bazı yörelerde çorbası yapılırken bazende boş içilen kaz eti suyunun saçlara ve cilde çok iyi geldiği bilinmektedir.

 

KAZ ETİ YAĞI

Uzmanlar, kaz yağının mutfakta bulunan en sağlıklı yağlardan biri olduğunu ve birçok sağlık özelliğine sahip olduğunu açıkladı.

Uzun süredir romatizma ve eklem ağrıları, iltihapları hafifleten ve yaraların bir kısmını iyileştiren bir besin olarak kabul edildi. Bu, esas olarak zeytinyağında bulunan oleik asit de dahil olmak üzere içerilen yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır.

Kaz yağının 200 santigrat dereceye ısıtıldığında bile özelliklerini kaybetmediğini belirtti.

 

KAZ CİĞERİNİN FAYDALARI

Kaz ciğeri! İnanılmaz derecede lezzetli ve çok sağlıklı.

Kaz ciğeri harikasına yakalanan Fransızlar olarak bilinsede aslında Eski Mısırlılardı (ve tarihin geldiği yer burasıdır). Sonbaharda güneye göç ettiklerinde, Avrupa kazlarının birçoğu Nil kıyılarında kışkırtmaya başlar. Mısırlılar bu kuşlar tarafından büyülendi ve hızlı bir şekilde onları lezzetli besleyen karaciğerlerini geri kazanmalarını sağladılar – onları zorla besleyerek. İşte Eski Krallık’tan kalma sürecinin bir örneği:

Mısır

ve bir tane daha:

egypt2

Yani kaz ciğeri kültürü yaklaşık beş bin yıldır. Sonrasında ise kaz ciğeri kültürü taklit ve öğrenmeyle dağıldı.

Ancak Fransızlar bu kültürel uygulamayı doğrudan Mısırlılardan alamadılar. Bunun yerine, Mısır’ın İ.Ö. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından ilhak edildiği ortaya çıktı. Romalılar iyi yemek yemeyi severlerdi ve çabucak kaz ciğeri faydalarını yakaladılar. Aslında, o kadar çok yağ karaciğerine aşık oldular ki, bu harika yiyeceğin benimsenmesi dilsel bir değişime neden oldu. Bütün modern romantizm dillerinde karaciğer kelimesi Latince ‘incir’ anlamına gelen ficatum’dan gelmektedir.

incir

Bunun nedeni, incirlerin karaciğerleri toplamadan önce kazları beslemek için tercih edilen yol olduğudur (hala öyle). Böylelikle kaz ciğeri denilen Romalılar iecur ficatum ve ardından karaciğer için Roma sözcüğü ( iecur ) düştü ve sadece ficatum kaldı.

romantik

Son olarak, kaz ciğeri sağlığının yararları hakkında konuşalım. Tüm organ etleri gibi bu da kalbiniz, görme duyunuz, bağışıklık sisteminiz, beyin ve DNA desteğinize hazır olacaktır.

En iyi 6 vitamin, mineral, lif veya omega 3

B12 vitamini

Kan hücrelerinin sağlığı için, sinir sistemi, DNA oluşturma, beyin ve yorgunluk ve yorgunluğu azaltır

A vitamini

Vizyonunuza, bağışıklık sisteminize, demirin emilimine (enerji yaratma için) katkıda bulunur ve hücre uzmanlaşmasında rol oynar

Bakır

Enerji oluşumunuza, bağışıklık sisteminize, sinir sisteminize katkıda bulunur ve hücrelerinizi serbest radikallere karşı korur

Demir

Bağışıklık sisteminize katkıda bulunur, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu ve yorgunluğu ve yorgunluğu azaltır.

Folat (B9)

Zihinsel ve duygusal durumunuzun korunmasına, hücre yaratılmanıza katkıda bulunur ve normal hamileliği teşvik eder.

Pantotenik Asit (B5)

Zihinsel performansınıza, enerji yaratmanıza katkıda bulunur ve yorgunluk ve yorgunluğu azaltır.

Besin değeri (kalori)

140 gram Kaz etinin servis büyüklüğünde, 72.73 g su, 427 kalori, 35.22 g protein, 30.69 g toplam lipit yağı, 1.36 g kül verir. Ayrıca% 105.68 DV triptofan,% 99.04 DV izolösin,% 89.32 DV treonin,% 87.69 DV toplam lipit yağı,% 83.22 DV lizin,% 81.68 DV DV,% 79.90 DV içerir. Lösin DV,% 79,55 Histidinin% 79,55’i,% 70,44 DV proteininin% 55,45’inin selenyumun% 55,45’inin,% 54’ünün fosforun% 54,5’inin,% 49,5,5’inin DV’inin,% 42,84’ünün B5’in vitamininin,% 41,11’inin Bakır DV,% 39,85 oranında DV B6 vitamini,% 36,47 oranında DV niasin,% 34,77 oranında B2 vitamini,% 33,36 oranında DV çinko,% 23,75 oranında DV B12,% 16,93 oranında DV kolin ve% 16,27 E vitamini DV%

 

“Kaz Etinin Faydaları” üzerine bir yorum

  1. Konuda belirtildiği gibi kaz eti çok faydalıdır ve lezzetlidir. Haşlama olarak pişirip suyuyla pilav yaparak etini ve suyunu değerlendirmiş olursunuz. Kazın kendisine de suyuyla pişirilen yemeklere de tuz atmamanızı öneririm

    Yanıtla

Yorum yapın