Kabak Faydaları

Kabak Faydaları

Sülüksü ve tüylü bir yapıya sahip olan Kabak yaşam için önemli bir yere sahip olup, tıbbi ortamda da kullanımına çok fazla yer verilmektedir. Kabağın en önemli faydaları kanser riskini azaltması, kemikleri güçlendirmesi ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır.

 

Kabağın İnsan Sağlığına Faydaları

  • Kabağın zayıflamaya faydaları: Düşük kalorili olması ve de sindirimde kolaylık sağlaması sebebi ile diyetisyenler tarafından özellikle kilo problemi yaşayanlar için tüketimi mutlak surette tavsiye edilmektedir. Tok tuttuğu gibi, hazım problemine de çözüm niteliğinde bir sebzedir.
  • Sindirimi ve hazmı kolaylaştırır: Bağırsak problemi yaşayanlar için mutlaka tüketilmesi gereken bir sebzedir. Sindirimi kolaylaştırıp bağırsakları yumuşattığı gibi, dışkının kolay atılmasına büyük etkisi bulunmaktadır. Bu etkisi ile kilo problemi ve kabızlık sorunu yaşayanlar içinde oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
  • Kanser riskini azaltır: İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudu kanser mikrobuna karşı korumaya alarak, direnç göstermesini sağlar. Kanserli hücreleri tedavi sürecinde, tüketildiği takdirde iyileştirmeye yardımcı olduğu gibi, kansere yakalanma riskini de minimuma indirir.
  • Kalp krizi riskini azaltır: Sıfır kolesterollü bir sebze olan kabak, aynı zamanda yağ açısından da çok düşük değerlere sahip oluşundan, kalp sağlığını ciddi ölçülerde korumaya yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki mineral ve vitaminlerin zenginliği ile kalp krizi riskini azaltmakta ve de kan seviyesini dengede tutmaktadır.
  • Kemikleri güçlendirir: Antioksidan ve kalsiyum bakımından zengin olduğundan kemik sağlığını koruyarak güçlenmesine destek vermektedir. Aynı zamanda eklem sorunları yaşayanlar için de ilaç niteliğinde bir besin türüdür.
  • Cildi güzelleştirir: Yemek olarak tüketiminin yanı sıra, maskesi yapıldığı takdirde de cilt sağlığına büyük katkısı bulunup, cilde aydınlık ve de canlı bir görünüm kazandırmaktadır. Sivilce, akne, leke gibi cilt problemlerinin tedavisinde önemli bir yere sahiptir.
  • Kabak göz sağlığını korur: Göz sağlığı için en az havuç kadar etkili bir sebze türüdür. İçeriğindeki Lutein sayesinde göz hastalıklarını önlemede büyük bir etkiye sahiptir.

 

Kabağın Çeşitli Yararları

  1. Alerjik ve gribal enfeksiyonları önler.
  2. İdrar söktürür. İdrar yollarının enfeksiyon kapma riskini azaltır.
  3. Cinsel gücü arttırır.
  4. Diş eti hastalıklarına karşı korur.
  5. Saça canlılık vererek, saç kırılmalarını ve dökülmelerini önler.
  6. Kötü kolesterolü önler.
  7. Kasları güçlendirip, vücuda enerji verir.
  8. Düşük kalorili oluşu ve tok tutucu özelliği ile zayıflamaya yardımcı olur.
  9. Kolon ve prostat kanserine karşı korur.
  10. Romatizmaya iyi gelir.
  11. Felç olma riskini azaltır.
  12. Mide asidini dengede tutar. Ülser ağrılarına iyi gelir.
  13. İltihaplı hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.
  14. Sigara tüketenlerde oluşan öksürük sendromlarını azaltır.
  15. Cildin yaşlanmasını yavaşlatarak, kırışıklık oluşumunu önler.

 

Cilt Lekeleri ve Sivilcelere Karşı Kabak Maskesi

  • 1 adet orta boy kabak
  • Yarım limon suyu
  • 1 çorba kaşığı kil
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı: Kabağı rendeleyip diğer malzemeleri ilave ederek kremsi bir kıvam alana dek karıştırın. Cildinize sürüp, Yaklaşık 15 dakika kadar yüzünüzde bekleteceğiniz bu kabak maskesi, cildinizdeki lekelerinde birkaç hafta içerisinde yok olmasını sağladığı gibi, cildinize gergin bir görünüm kazandırıp, sivilce oluşumunun da önlenmesine yardımcı olacaktır. Haftada iki kez uygulayabileceğiniz ev yapımı doğal bir maskedir.

 

Kabağın Besin Değerleri

Kabak içeriğinde bol miktarda C vitamini ve de Lutein bulundurur. Orta boy bir kabakta yaklaşık 31 kalori bulunmakta olup, A,B, C, E, K vitaminleri, kalsiyum, karbonhidrat, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, protein ve mineraller içermektedir ve lif yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahip olan bir bitkidir. Sahip olduğu lifli yapısı ile diyet menülerinin de vazgeçilmez besinlerinden birisidir.

 

Kabağın Yan Etkileri

Kabak tüketiminin yapılan araştırmalar ile insan sağlığını doğrudan etkileyen hiçbir yan etkisi ve de zararı bilinmemektedir. Fakat kabak aşırı tüketilmesi neticesinde şişkinlik, mide ağrısı gibi belirtilere sebep olabilir.

 

Yorum yapın