Göz Atması Neden Olur

Göz atması, halk arasında bilinen ismi ile göz seğirmesi, gözde mevcut tikler ve kasılmalar çok fazla kişiden duyabileceğiniz bir problemdir. Bu durum çoğu zaman gözlerden birinin alt kapağında veya üst kapağında görülür, göz atmalarının bir çoğu anlıktır. Çok kısa bir süre atar ve biter, fakat bu durum haftalarca, hatta aylar boyu sürebilir. Göz atmasına çözüm bulabilmek için, bu rahatsız edici problemin asıl nedenini bulmak gerekir. Tıp dilinde miyokimi, yani kas seğirmesi adı verilen, gözde oluşan ve belirli aralıklarla devam eden bu kas atmalarının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Göz Neden Seğirir?

Anlık göz atması çoğu zaman iyi huyludur, problemin ciddi olmadığı ve herhangi bir sağlık sorunu olmadığı anlamına gelebilir. Bu duruma rağmen, bu şekilde bir göz atmasının tedavisi zorolabilir. Göz atmasını engellemenin tek yolu, problemin kaynağını bulmak ve buna yönelik bir tedavi uygulamaktır. Göz atmasının ciddi örneklerine bakılacak olursa, azblefarospazm ve orofasiyel diskinezi benzeri nörolojik rahatsızlıklar sebep olabilmektedir. Bu durum ender olarak yaşansada, yaşandığı anlaşıldığı takdirde göz doktoru tarafından tanı konulup tedavi edilmesi gerekir.

Stres: Aşırı stresli olduğunuz dönemlerde her kişinin vücudu değişik tepkiler verir. Göz atması, özellikle gözde yorgunluk ve görme problemleri ile alakalı olduğu vakit stresin bir işareti olarak görülebilir. Strese yol açan nedenleri minmuma düşürmek göz atmasını durdurabilir.

Yorgunluk: Stresten veya diğer nedenlerden kaynaklanan uyku problemleri, göz atmasını tetikleyebilir. Düzenli ve yeterince uyumanın faydası olacaktır.

Göz yorgunluğu: Görme ile alakalı stres, yeni bir gözlük numarasına ihtiyacınız olduğunu işaret ediyor olabilir. Belki de gözünüz, göz atmasını tetikleyecek kadar zorlanıyordur. Bilgisayar ve telefon gibi cihazları çok fazla kullanmak görme ile alakalı stresin oldukça yaygın bir sebebidir. Eğer göz atması sorunu sürekli devam eder ise ve rahatsız ediyorsa, göz testi yaptırmak en akılcı çözüm olacaktır, çünkü daha doğru bir görüş becerisine ihtiyacınız olabilir. Bilgisayar başında çok fazla vakit geçiriyorsanız, bilgisayar başında kullanmak için gözlük alma konusunu doktorunuza danışabilirsiniz.

Göz kuruluğu: Yaşlı nüfusun çoğunluğu, yaşın ilerlemesine bağlı göz kuruluğu yaşar. Bunun yanı sıra göz kuruluğu, aşırı derecede bilgisayar kullanan, bazı ilaçlar kullanan, antidepresan benzeri, lens kullanan ve kafein, alkol kullanan kişilerde oldukça sıklıkla görülür. Yorgun ve uykusuz olduğunuzda göz kuruluğu yaşamak gayet normal bir durumdur.

Alerjiler: Gözünde alerji oluşan kişiler gözde kaşıntı, şişme yada sulanma yaşayabilmektedirler. Gözün ovulması, göz kapağında bulunan dokulara ve gözyaşına histamin salınımına sebep olur. Bu oldukça önemlidir, bir çok vaka göstermiştir ki, histamin, göz atmasına sıklıkla yol açan nedenlerden biridir. Bir çok doktor, bu tarzda göz atmalarını önlemek amacı ile antihistamin göz damlası yada tabletlerini önerirler. Fakat, unutulmaması gereken bir durumda antihistaminlerin göz kuruluğuna sebep olabilecekleridir. Göz atması sorununu çözebilmek için en doğru olanı yaptığınızdan emin olabilmenizin en kesin yolu, tedavi şekline göz doktorunuz ile beraber karar vermek olacaktır. Dengesiz beslenme: Bazı gerçekler ortaya koyuyor ki, magnezyum benzeri vücudun oldukça ihtiyacı olduğu bazı gıdaların eksikliği de göz atalarını tetikleyebilir. Bu gerçekler bilimsel kanıtlar yönünden biraz zayıf olsa da, göz atmasının sebebi olabilecek bu durum göz ardı edilmemelidir.

Yorum yapın