Hünnapın Faydaları

Hünnap dünya üzerinde alternatif tıp olarak en çok kullanılan bir bitki çeşididir. Düşük kalorili bir besin olması nedeniyle çok tercih edilen ve tedavi edici özelliği ile çok eski çağlarda Çin’de kullanılmaya başlamış olan Hünnap Asya’dan yayılarak önce Avrupa’ya sonra diğer kıtalara ulaşmıştır. Küçük hacimli bir meyve olmasına karşın içerdiği etken maddeleri, minarel ve vitaminler ile çok büyük faydaları vardır. Bol miktarda manganez, magnezyum, kalsiyum, fosfor, potasyum , A ve C vitamini içeren hünnap hazmının kolay olması ve kolay sindirilmesi ile de çiğ olarak tüketilebilen bir meyvedir. Çiğ halinin kuru haline göre daha faydalı olması çiğ olarak tüketilmesinin tercih edilmesinin temel sebebidir.

Hünnapın Faydaları

1 ) İçerdiği antioksidan maddeleri ile hem bağışıklık sistemini güçlendirerek toksin oluşumunu önler hem de kanser oluşma riskini en aza indirir. Ayrıca yayılma gösteren kanserli hücrelerin yayılma hızını azaltır.

2 ) Hünnapın faydaları arasında düşük kalorili olmasından kaynaklı sağlıklı kilo vermenizi sağlaması vardır. Sporcular tarafından tüketilen ve hünnap sağlıklı olarak kilo vermek ve kilosunu korumak isteyenler tarafından bolca tüketilmelidir.

3 ) İçerdiği C vitamini ve Kalsiyum ile kas ve iskelet sistemi hastalıklarının oluşma riskini en aza indirerek sağlıklı bir kas sitemi gelişimi sağlar. Gelişme çağındaki çocuklara bolca yedirilmesi sonucu iskelet sistemi ve kemik sisteminin gelişmesini sağlar.

4 ) C ve A vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan hünnap, öksürük, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonların oluşumunu önler. A vitaminin fazla olması ayrıca kan basıncının dengelenmesini sağladığı için tansiyonun kontrol altında tutulmasını sağlar.

5 ) Antioksidan deposu olarak bilinen hünnap özellikle karaciğerinizde birikmiş olan toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar. Karaciğer hastalıklarının oluşma riskini en aza indiren hünnap aynı zamanda karaciğer yağlanmasından kaynaklanan hastalıkların oluşmasını da en aza indirir.

6 ) Anti depresan özelliği bulunan hünnap aynı zamanda sinir sisteminizin rahatlamasını sağlar. Bir anti depresan hapı gibi düşünebileceğiniz hünnap düzenli tüketilmesi sonrasında gerginliğinizin stresinizin azalmasını sağlar.

7 ) Lif özellikli yapısı ve içerdiği sindirim enzimleri sentezini sağlayan etkin maddesi ile bağırsak sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışarak bağırsak tembelliği oluşmasını önler. Ayrıca bağırsaklarda sentezlenen sindirim enzimleri için bir katalizör görevi görmesi de sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.

8 ) Hünnapın faydaları arasında yer alan bol antioksidan içermesi cilt sağlığınızın korunmasını, cilt gözeneklerinde birikmiş olan toksinlerin yok edilmesini ve sağlıklı canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar.

9 ) Kalsiyum içermesi ile diş sağlığı ve diş eti hastalıkları konusunda riski en aza indirerek sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanızı sağlar. Ayrıca diş gelişimi sırasında ihtiyaç duyulan kalsiyum mineralinin doğal olarak alınmasını da sağlar.

Hünnapın tüketim yöntemleri

Ülkemizde az yetiştirilen bir bitki olan hünnap taze şekilde meyve olarak tüketilebilir. Bu şekilde tüketilen hünnap çekirdeklerinden ayıklanarak tüketilmelidir. Bir başka tüketim yöntemi ise bahar aylarında toplanan hünnapın güneşte doğal olarak kurutulması sonrasında tüm mineral ve vitaminleri bünyesinde barındıracağı için kurutularak da yenilebilir. Ayrıca bazı uzmanlar hünappın kaynatılarak pekmezinin ve şurubunun yapılarak da tüketilebileceğini söylemektedir.

Hünnapın Zararları

Her besin maddesinde olan aşırı tüketilmesine bağlı olarak ortaya çıkan olumsuz etkiler mevcuttur. Hünnapın aşırı tüketilmesi ishal oluşturur. Özellikle taze meyve iken fazla tüketilmesi kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselip düşmesine neden olur. Kurutulmuş halinin fazla tüketilmesi de nadir olarak kabızlığa yol açmaktadır.Ayrıca içeriğinde yer alan flovoin eten maddesi kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu yüzden aşırı tüketilmemelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir