Ekinezya faydaları

İlk olarak Amerika’da ortaya çıkan ve daha sonra dünyanın farklı birçok ülkesine yayılan ekinezya bitkisi, yüzyıllar önce özellikle yaraların tedavisi ve yılan sokması gibi sorunlarda yerliler tarafından sıklıkla kullanılmaktaydı. O zamandan bu zamana güçlü etkilerinden hiçbir şey kaybetmeyen ekinezya, günümüzde halen farklı pek çok alanda faydalanılan doğal bir şifa kaynağı olmaya devam etmektedir.

Ekinezya Nedir?

Halk arasında Kirpibaşı, Kirpiotu, Samsun kökü ve eflatun koza çiçeği olarak da bilinen ekinezya, otsu ve çok yıllık şekilde yaşayan mor renkli çiçeklere sahip bir bitkidir. Kalın ve tüylü bir gövdeye sahip olan bu bitki, mızrak şeklindeki uzun yaprakları ile ayırt edilebilmektedir. Dışarıdan bakıldığında oldukça hoş bir görüntüye sahip olan ekinezya bilinen birçok faydası ile pek çok hastalıkta güçlü bir destekleyici tedavi seçeneğidir.

Ekinezya Faydaları Nelerdir?

‘’Ekinezya faydaları nelerdir’’ sorusuna verilebilecek çok sayıda farklı cevap mevcuttur. Ancak ekinezya bitkisinin en bilinen faydalarına bazı kısa örnekler verilebilir.

  • Bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirici etki göstererek hastalıklara karşı korur.
  • Beyaz kan hücrelerinin vücuttaki üretimini destekler.
  • Antibakteriyel özelliği ile vücuttaki mikrop ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda belirtileri hafifletici etki gösterir.
  • Sinüzit hastalığı nedeniyle meydana gelen baş ağrılarını azaltır.
  • Saman nezlesinde hapşırma refleksine karşı etkilidir.
  • Solunum hastalığı yaşayan kişilerde nefes almada rahatlama sağlar.
  • Sürekli tekrar eden bronşit hastalığında tedavi edici özellikleri ile bilinir.
  • Kulak hastalıklarında meydana gelen ağrıları dindirir.
  • Egzama ve sedef hastalıklarında dıştan uygulanırsa cilt yüzeyini iyileştirir.
  • Kesik, yanık ve yaralar üzerine sürüldüğünde kısa sürede derinin toparlanmasını sağlar.
  • Sivilce ve akne nedeniyle meydana gelen izleri yok eder.
  • Ülser ve gastrit problemlerinde mideyi rahatlatır.

Ekinezya Nasıl Kullanılır?

Ekinezya faydalarından yararlanmak isteyenler bu mucizevi bitkiyi bitki çayı şeklinde demleyebilir ya da cilt hastalıklarında kurutulmuş ekinezya yapraklarını zeytinyağı ile karıştırarak merhem haline getirip doğrudan deriye sürebilirler.
Ekinezya; E. purburea olarak adlandırılmış olan ve halk arasında papatya olarak bilinen şifalı bir bitkidir. Maksimum 135 cm e kadar uzayan bitkinin taç yaprakları, gövdesi veya sapı çok şifalı olduğu için bir çok faydaya sahiptir. İlk olarak kuzey Amerika da vahşi kabilelerde yaraların iyileştirilmesi için kullanıldığı bilinen ekinezya günümüzde ilaç sanayinde ham madde olarak bir çok ilacın üretilmesinde katkı sağlamaktadır.

Ekinezya; A, B 1 , B 2, B 4, B 5, B 6 , C, E, D, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez, selenyum, flor minerallerine ve kolin, beta karoten, tokoferol, pridoksin, riboflovin, tiamin gibi antioksidan özellikli minarellere da sahip bir bitki olarak bir sağlık deposudur.

Ekinezyanın Hastalıklara Etkileri ve Faydaları

Soğuk algınlığı; Özellikle C vitamini deposu olması ve vücuda bağışıklık kazandıran beta karoten, riboflovin gibi antioksidanlara sahip olması nedeniyle tüm soğuk algınlıklarında, nezle ve grip hastalıklarında doğal antibiyotik olarak kullanılmaktadır. Ekinezya çayı olarak da tüketilebilen ve ekinezya faydalarını içeren çay kurutulmuş ekinezyadan yapıldığı için kış aylarında içilebilir.

Böcek sokmaları; Ekinezya doğal bir antibiyotik olduğu için böcek sokmaları ve yılan sokmalarına karşın antibiyotik olarak kullanılabilir. Ekinezya bu özelliği sayesinde zehirli ısırıklarda ve sokulmalarda zehrin yayılmasını yavaşlatmak için de kullanılır. Doğa da bulunan ekinezyanın çiğnenerek ezilip ısırılan bölgeye yedirilmesi zehrin yayılım hızını yavaşlatır.

Akciğer iltihaplanmaları; Ekinezya faydaları arasında yer alan bir diğer özelliği de iltihabın kurutulmasıdır. Özellikle akciğer iltihaplanmalarının daha riskli hastalıklara dönüşmemesi için günde 2 fincan yeşil ekinezya çayı içilmesi akciğer iltihaplarının kurutulmasını sağlayan doğal ilaçtır. Doktorlar tarafından tıbbi ilaçların kullanımının azaltılması için ekinezya kullanımı tavsiye edilmektedir.

Sinuzit; Ekinezya sinüzit rahatsızlığı bulunan kişiler için doğal tedavi yöntemidir. Sinüslerde biriken sıvının hem baş ağrısı yapmasını önlemek hem de sıvının boşaltılarak basınç yapmasını önlemek için ekineyaznın taç yaprakları ve gövdesinin kaynatılması, demlenmesi ve soğutularak süzülüp içilmesi yeterlidir. Bu yollar 3 gün günde 1 fincan içildiğinde sinüzit ağrıları son bulur.

Kanser; İçerdiği antioksidanlar ile bağışıklık sisteminin en güçlü destekleyicisi olması kanser hücreleri oluşturan toksinlerin yok edilmesini ve ölü hücre oluşumunu engeller. Bu özelliği toksinlerin vücuttan atılmasını da sağlayan ekinezya sağlıklı günlerde dahi günde 1 fincan içilmelidir.

Cilt sağlığı; Ekinezya faydaları arasında cildin nemlendirilmesini sağlaması özelliği de vardır. Yeşil ekinezyanın bir kap içinde ezilerek suyunun çıkarılması ve bu öz suyun yoğurt, hindistan cevizi ile karıştırılarak cilde sürülmesi cildin ihtiyacı olan nemi almasını sağlar. Bu yöntem güzellik ve bakım merkezlerinde uygulanan doğal bir cilt bakım yöntemidir.

Ekinezyanın Kullanım şekilleri

Ekinezya bitkisi sapı, yaprakları v gövdesi ile ayrı ayrı kullanılan bir doğal şifa deposu olduğu için kullanım şekilleri farklıdır.

  • Yeşil ekinezya bitkisini kaynatılması ve demlenmesi şeklinde grip, soğuk algınlığı, iltihaplanmalar ve sinüzite iyi gelir.
  • Kurutulmuş şekilde kaynatılarak çayının içilmesi kullanım yöntemlerinden biridir.
  • Yeşil ekinezyanın cilt sağlığı için kullanım alanlarında ezilmesi ve farklı maddeler ile karıştırılarak maske yöntemi olarak kullanılması da bir diğer kullanım şeklidir.
  • Çok nadir bölgelerde olmak üzere yeşil halinin sapları kesilerek salata içine karıştırılıp tüketilmektedir. Bu yöntemi uygulamadan önce doktorunuza başvurmanız sağlıklı olacaktır.

Ekinezyanın Zararları

  1. Ekinezya bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bağışıklık sistemi oluşmamış olan 1 yaşının altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
  2. Ekinezya kullanımı bazı bireylerde alerji oluşturabilir. Bu nedenle alerjisi olan kişiler kullanmadan önce doktora başvurmalı, doktora başvurmadan kullanmamalıdır.
  3. Uzun süreli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar ekinezya kullanmamalı, doktor tavsiyesi olmadan tüketmemelidir.

Yorum yapın