Diş ağrısına ne iyi gelir?

Diş ağrıları üzerinde bir ilaç ya da lokal iğne tedavisi kadar etkili olmasa da özellikle ani başlayan ağrılar için evde uygulanabilecek bu yöntemler ile etkili sonuçlar alabilmek mümkündür. Diş ağrısı için evde tedavi yöntemlerine ilk olarak diş ağrısına iyi gelen bitkilerden örnekler verilebilmektedir.

Diş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Çoğunlukla diş çürümelerinin neden olduğu diş ağrıları, tedavi edilmedikleri takdirde gerçekten de hayatı zindan edebilecek boyutlara ulaşabilirler. Diş ağrılarında kesin çözüm elbette ki uzman bir doktor tedavisidir ancak özellikle doktora gidilemeyecek anlarda ek bir tedavi seçeneği olarak diş ağrısına iyi gelen bitkilerin gücünden faydalanmak da mümkün olabilir. Diş ağrısına iyi gelen bitkilerin en etkililerine belli başlı bazı örnekler üzerinden açıklamalar yapılabilir. Öncellikle karanfilden başlayalım..

  • Karanfil

Lokal anestezik bir ilaç yerine de geçebilen karanfil yağı ile diş ağrısı problemlerinde ağrıyı giderici etki sağlayabilmek mümkündür. Antiseptik özelliği de mevcut olan karanfil yağı ile diş ve diş etlerinde herhangi bir bakteri ya da virüsün bulunması halinde etkin bir tedavi gerçekleştirilebilir. Diş ağrısı tedavisi konusunda karanfilden doğrudan da faydalanmak mümkün olabilir fakat yağı kadar etki gösteremeyeceği için temin edilebildiği müddetçe yağ formunun tercih edilmesi önemlidir. Kuru karanfil şeklinde tüketmeyi düşünenlerin ise karanfili önce tükürük yardımı ile nemlendirmeleri ve sonra dişlerinde ağrıyan bölgelerin üstüne yerleştirmeleri önerilir.

  • Cayenne Biberi

Diş ağrısına iyi gelen bitkiler arasında, içerdiği yoğun miktarda acı ile ağrıyan diş etlerine konulduğunda kısa sürede etki gösteren Cayenne Biberi, ağrının etki alanını azaltarak geçici de olsa rahatlama sağlayabilir. Cayenne Biberi’ni kullanabilmek için bir tutam biberin sıcak su ile karıştırılması ve sonrasında bir pamuk yardımı ile ağız içerisinde diş ağrısı yapan bölgelere sürülmesi yeterlidir. Dileyen kişiler bir bez yardımı ile emdirdikleri Cayenne Biberi özünü yine diş üzerine sıkarak ve suyu ile ağrılı kısımları yıkayarak da aynı etkiyi görebilirler. Bu işlemin uygulanmasının ardından ellerin mutlaka bol su ile yıkanması gerekmektedir. Ayrıca uygulama esnasında ellerin göz ile temasından kaçınılmalıdır. Biber suyunun herhangi bir şekilde gözle temas etmesi halinde ise göz ve çevresi bol su ile yıkanmalıdır.

  • Nane

Çok amaçlı doğal tedavi seçeneklerinden birisi olan nane, diş ağrılarını hafifletici etkisi ile de iyi bilinir. Günümüzde pek çok diş macunu ya da ağız gargarasının içeriğinde bulunan nane, hem antibakteriyel hem de antiviral özellikleri ile diş etlerinde ağrıya ve çürümeye neden olan bakterilerle savaşır. Nanenin içerisinde bulunan mentol kimyasalı, diş etlerini yumuşatır ve iltihap giderici etki gösterir. Nanenin farklı bir formu olan nane yağı ise kekik yağı gibi çeşitli baharatların yağları ile birlikte kullanılarak diş ağrısına iyi gelen bitkiler arasında ideal bir seçenek olarak tercih edilebilir.

  • Zencefil

Birçok bitki bilim uzmanı tarafından tavsiye edilen zencefil, ağrıyan diş üzerine kompres halinde uygulandığı zaman ağrıyı hafifletici etki gösterebilir. Zencefil, bir tür tahriş edici şeklinde ağrılı bölgeyi uyuşturarak acı eşiğinin yükselmesine ve diş ağrısının hissedilmemesine neden olur. Bu durum ağrıyı geçirmese de hastalarda kısa süreli rahatlama sağlar. Zencefilin kullanımı için çeyrek çay kaşığı toz halinin birkaç damla su ile karıştırılması ve macun haline getirildikten sonra diş ağrısına sebep olan bölgelere sürülmesi yeterlidir. Tadının çok acı gelmesi halinde hastalar ağızlarını ılık su ve zencefil ile gargara yaparak da şifa kaynağı baharatın etkisinden yararlanabilirler.

Diş Ağrısına İyi Gelen Alternatif Öneriler

Diş ağrısına iyi gelen bitkilerin dışında bazı ekstra yöntemler ile de diş ağrılarını hafifletebilmek mümkün olur. Bu tekniklerin içerisinde en popüleri birçok kişinin de bildiği gibi diş ağrısına sirkeli su tedavisidir. Sirkeli su terapisi için 1 su bardağına yüzde 60’ı elma sirkesi ve yüzde 40’ı temiz içme suyu olacak şekilde sıvı doldurulduktan sonra karışım iyice çalkalanır ve 1 çay kaşığı tuz atılıp ağız içerisine alınarak gargara yapıldıktan sonra tükürülür. Bu doğal gargaranın sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 kere tekrar edilmesi kısa sürede diş ağrıları üzerinde etkili olabilir.

Diş ağrısına iyi gelen alternatif tedavilerden bir diğeri de alkol ve su ikilisidir. Bir kâğıt havlu ya da pamuğa batırılacak biraz alkol ile diş ağrısına neden olan bölgeye tampon uygulaması yapılabilir ve bu yöntem sayesinde birkaç dakika içerisinde ağrının azaltılması sağlanabilir.

Diş ağrısına iyi gelen tedavi önerilerinde etkili olan bir başka seçenek de karanfil yağı ile yapılan komprestir. Ünlü bitki bilim uzmanı Ahmet Maranki’nin de diş ağrısına iyi gelen bitkisel yöntemler adı altında tavsiye ettiği bu yöntemde küçük boy bir kahve fincanı içerisine 3-4 damla kadar karanfil yağı damlatıldıktan sonra üzerine bir miktar elma sirkesi dökülür ve bu karışım ağız içinde iyice çalkalanır. Ortalama 5-6 dakika içerisinde karışımın uyuşturucu ve ağrı giderici etkisi diş etleri üzerinde görülmeye başlanabilir.

Yine Ahmet Maranki’nin önerdiği diş ağrısına iyi gelen tedavi seçeneklerinden nane terapisi içinse, taze olarak alınan nane yapraklarının bir robot eşliğinde kıyılması ve sonrasında ağrıyan bölgenin üstünü tamamen kapatacak şekilde yerleştirilmesi yeterli olmaktadır.

Yorum yapın