Çınar Kabuğunun Faydaları

Çınar, Platanaceae (Çınargiller) familyasından, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Türkiye’de doğal olarak yayılışı bulunan çınar türü Doğu Çınarı (Platanus orientalis)’dır. Ülkemizin hemen hemen her yerinde bulunmakla birlikte doğal yayılış alanları nehir kenarları, vadi dipleri ve alüvyonlu topraklara sahip alanlardır. Güneşe benzeyen meyveleriyle dikkat çekmektedir.

Yöreden yöreye farklı isimler almaktadır. Bunlar: Çınar,   Beledan,   Biladan,   Buladan,   Çaymığ,   Çaynuğ,   Çilbirtir,   Gavlağan,   Gavlan,   Kavlağan,   Kavlağın,   Kavlan.

Büyük gövdesi ve hava kirliliğinden etkilenmemesi nedeniyle çınar; park, bahçe ve yol kenarlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu ağaç sadece park bahçelerde gölge ve süs için kullanılmayıp gövdesinden mobilya da üretilmektedir. Ancak tüm bunların yanında kabuğu ve yaprakları insan sağlığı için birçok fayda sağlamaktadır.

Çınar ağacı, uzun yaşamı sayesinde anıt ağaç olarak da birçok yerde ilgi odağı olmuştur. Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biri 600 yaşındaki “İnkaya Çınarı”dır.  Bu ağaç adını Bursa’daki İnkaya Köyü’nden almaktadır.

Çınar Kabuğunun Faydaları

  • Çınar kabuğu diş ağrısı, yanık, hayvan ısırıkları, ishal, deri hastalıkları gibi çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
  • Kabuğundaki tannik asit (tanen) bulundurması nedeniyle bazı deri hastalıklarında ve göz rahatsızlıklarında antiseptik olarak, ayrıca ishalde ve yüksek ateşte kullanılır.
  • Kabuklar bir miktar suyla kaynatıldıktan sonra balla tatlandırılarak içildiğinde ishalde, yüksek ateşte ve idrar söktürücü olarak kullanılır.
  • Yara ve çıbanlarda pansuman ya da yıkama şeklinde, göz hastalıklarında ise göz banyosu şeklinde kullanılır. Hazırlanışı: Kabuklar ufalandıktan sonra suyla birlikte 10 dakika kadar kaynatılır. Elde edilen bu çözelti yaralarda tedavi edici olarak veya saçlar için kepek giderici olarak kullanılır.
  • Diş ağrısını gidermek için ağacın kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılır.
  • Yanıklarda sirke veya suyla kaynatılan çınar kabukları derinin yenilenmesinde yardımcı olur.
  • Kabuğu yakılarak elde edilen kül, iltihaplı yaralara uygulandığında tedavi edicidir.

Uyarı: Çınar ağacı kabuğunun kabız yapıcı özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle hazırladığınız kürü çok fazla tüketmemeye özen gösteriniz.

Yorum yapın