Bir buğday ürünü olarak bilinen bulgur, çok eski zamanlardan beri besinlerimiz arasında yer alır ve pirince göre çok daha fazla faydası olduğu bilinir. İnsan sağlığı açısından sayısız yararı olan bulgur, tüm B vitaminlerini içermektedir. Ayrıca küflenme gibi durumlara karşı çok uzun süre dayanabilmesinden dolayı da uzun süre saklanabilme olanağı sağlar. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde tüketimi çok sık olan bulgurun, hemen hemen her yöremizde ve sofralarında yeri çok büyüktür. Tariflere ayrı bir lezzet katması ile de meşhurdur.
Bulgurun Faydaları Nelerdir ?
Diyet Yapanlar İçin Faydası: Bulgurun yüksek derecede tok tutma özelliği ve hafif bir besin olması en çok diyet yapanlara fayda sağlar. Öğünlerde az yağ ile pişirilmiş ya da lapa olarak hazırlanmış bulgur ile yemek yemek ciddi oranda bir tok tutucu etki sağlayacaktır.
Şeker Hastalığına Olan Faydası: Uzun süre tokluk hissi vermesi ile birlikte aynı zamanda kana yavaş karışması ile de şeker hastalarının bol miktarda tüketebileceği bir besindir.
Kalp Sağlığı İçin Faydası: Kalp ve damar yollarının tıkanmaması açısından büyük fayda sağlayan bulgur maddesi, kalbe temiz kan pompalanmasında da rol oynar.
Bağışıklık Sistemine Olan Faydası: Düzenli bulgur tüketimi, kanseri engeller gibi bir genelleme yapmaktan ziyade, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kanser riskini ciddi oranda azaltması yorumunu yapmak çok daha doğru olacaktır.
Kemik Sağlığı için Faydası: Bulgur içerisinde yüksek miktarda demir ve çinko maddeleri yer alır. Bu nedenle de kemiklerin güçlenmesi, raşitizme karşı korunması ve kemik sağlığı açısından büyük faydalar sağlar.
Kansızlık İçin Faydası: İçerdiği demir sayesinde anemi ve kansızlık gibi problemler için uzmanlar tarafından bol miktarda tüketilmesi önerilir.
Hafıza İçin Faydası: Alzheimer hastaları için her zaman önerilmekte olan bulgur besini, hafızanın güçlenmesi ve beyin dokularının yapılanması için şifa niyetinde bir etki gösterecektir.
Dokuları Güçlendirmede Faydası: Bulgur içerisinde çok fazla vitamin ve mineral yer alıyor. Bu da dokuların güçlenmesi ve vücut hücrelerinin yenilenmesi için çok fayda sağlamaktadır.
Saç ve Cilt Sağlığı İçin Faydası: Vitamin ve mineraller aynı zamanda saç ve cilt sağlığı için de fayda sağlar. Bulgur maddesi ile saç derisinin güçlenmesi, cildin sıkılaşması ve hücrelerin yenilenmesi gerçekleştirilebilir.
Bulgurun Faydaları Kısaca
- Kemikleri güçlendirir.
- Uzun süre tok tutar.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Hafızayı güçlendirir.
- Dokuların güçlenmesini sağlar.
- Saç ve cilt sağlığına iyi gelir.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Şeker hastaları için faydalıdır.
Bulgurun Zararları
Bulgurun sayısız faydasının yanında, kanıtlanmış ciddi bir zararı bulunmaz. Ancak aşırı bulgur tüketimine bağlı olarak gaz problemleri oluşturabilir. Mide problemleri yaşayan kişilerde de aşırı tüketim sonucu mide ağrıları yaratabilir. Ayrıca kesin olmamakla birlikte böbrek hastalarının tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir. Böbrekleri aşırı tüketim sonucu yorabileceği durumu belirtilenler arasında yer alır.
Bulgur Hakkında Pratik Bilgiler
Bulgur gerçekten bol miktarda tüketildiğinde ciddi faydaları olan bir besindir. Bu nedenle de çocuklara küçük yaşlardan itibaren bulguru tüketme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Vücudun fiziksel gelişimi açısından çok büyük etkiler sağlayacaktır. Özellikle kış mevsimlerinde vücudun gereken ısıyı yakalaması açısından da bulgur iyi gelecektir.
Bulgur en iyi şekilde pilav olarak tüketilmekle birlikte, kısır yapımı ve salatalarda da çok lezzet katacak etkiler sağlar. Bulgurun kullanılabildiği birçok yemek tarifi mevcuttur. Pişirme konusunda az yağ kullanımı ve sebzeler ile desteklenmesi sayesinde, çok faydalı bir öğle yemeği olabilirken, akşam yemeklerinde de et ile birlikte tüketilebilecek bir besin haline gelebilir.