Tarçının Faydaları

Tarçın dünya çapında oldukça popüler bir baharattır ve hem yemeklere tat vermek hem de tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Her ne kadar tarçın yağının sağlığa birçok faydası bulunsa da, zaman zaman alerjik reaksiyonlara da sebep olabilmektedir. Bu yüzden de insanlar genellikle tarçın yağı kullanmak yerine direkt olarak tarçın kullanmayı tercih ederler. Bu makalede de yine tarçının faydalarından söz edeceğiz.

Tarçın şu anda dünya çapında solunum problemlerini, deri enfeksiyonlarını, menstrüel problemleri ve birçok kalp rahatsızlığını tedavi edilmekte kullanılıyor. Tarçının en çok kullanılan kısmı da hemen hemen her şekilde kullanılan kabuk kısmından oluşuyor.

Tarçının sağlığa olan faydaları antibakteriyel, antifungal, antimikrobiyal olma gibi özellikleriyle ilişkilendirilebilir. Aynı zamanda bu baharatın içerisinde oldukça yüksek miktarda manganez, demir ve kalsiyum mineralleri bulunmaktadır ki bu mineraller de fiber açısından oldukça zengindir.

Tarçının faydaları arasında:

Beyin Fonksiyonları: Tarçın beynin aktivitesini artıran bir içerik listesine sahiptir. Tarçın sinir sistemi üzerindeki stresin azalmasını sağlar ve hafıza kaybını engeller. Amerika’daki bir üniversitede yapılan bir araştırmada bu baharatın kokusunun bile beyin aktivitesini yükselttiği ortaya çıkmış. Yapılan araştırmada tarçın verilen kişilerin bilinç aktivitelerinde daha yüksek bir puan aldığı ortaya çıkmış, bu bilinç aktiviteleri arasında dikkat ölçümü, görsel hafıza, çalışma hafızası ve görsel-motor cevaplama hızı gibi testler de mevcut.

Kan Dolaşımı: Tarçının içerisinde bulunan ve kanın inceltilmesine yardımcı olan bir içerik sayesinde tarçın kan dolaşımını da hızlandırmaktadır. Daha iyi kan dolaşımı demek vücuttaki dokulara daha fazla kan gitmesi anlamına geliyor, ki bu da metabolik aktivitenin hızlanmasını sağlar. Düzenli olarak tarçın tüketerek kalp krizi riskinizi hatırı sayılır seviyede düşürebilirsiniz.

Ağrı Kesici: Tarçının aynı zamanda ödem atıcı bir etkisi de mevcut vebu da kaslardaki ve eklemlerdeki ödemlerin atılması ve bu bölümlerdeki ağrıların azalması ve hatta tamamen yok olması anlamına geliyor. Aynı zamanda tarçının soğuk algınlığının sebep olduğu baş ağrısına iyi geldiği de biliniyor.

Diyabet: Tarçının kan şekerini düzenleyici bir etkisi de mevcut bu yüzden de diyabet hastaları için tarçın harika bir baharat çünkü insülin kullanımını azaltmaya yardımcı olabilir.

Enfeksiyonlar: Antibakteriyel, antifungal, antiviral ve antiseptik etkileri sayesinde tarçın iç ve dış enfeksiyonların tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir.

İyileştirme: Tarçının aynı zamanda pıhtılaştırmayı hızlandırma ve aşırı kan kaybını önleme gibi özellikleri de mevcut. Bu yüzden de iyileşme sürecini hızlandırıyor.

Kalp Hastalıkları: Tarçının içerisinde bulunan kalsiyumun ve fiberlerin, kalp hastalıklarına karşı pozitif bir etkisi olduğuna da inanılıyor. Bu baharatı günlük diyetinize ekleyerek koroner arteri hastalıklarından ve yüksek kan basıncından kendinizi uzak tutabilirsiniz.

Kolon Kanseri: Aynı zamanda bu baharat kolonun sağlığına katkıda bulunuyor ve bu sayede de kolon kanseri riskini azaltıyor.

Solunum problemleri: Tarçın soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı gibi solunum yollarıyla alakalı olan rahatsızlıklara da iyi geliyor.

Menstrüasyon: Kadınların menstrüel dönemlerinde ortaya çıkan kramplar ve ağrılar da yine tarçın sayesinde ortadan kaldırılabilir.

Yorum yapın