Sülük Tedavisi Faydaları

Yaratılışları itibariyle modern kan alma tekniklerinden daha üstün biçimde kan alabilen, hatta hastaya anestezi işlemi uygulayan sülükler, insanı hayrete düşüren bir özelliktedir. Sülük tedavisi faydaları hakkında ilk bilgiler, milattan önceki dönemlere kadar dayanmaktadır. Tıbbın piri olarak tanınan İbni Sina, eserlerinde sülükle tedaviye büyük yer ayırmıştır.

Avrupa ülkelerinde senelik olarak 100 milyonun üzerinde sülük kullanılmaktadır. Şu anda Almanya’da 300’ün üzerinde sülük tedavisi uygulayan klinik mevcuttur. Amerika’da 2004 yılından beri eczanelerde satılmasına izin verilen sülük, Avrupa’da bundan çok daha öncesinde satılabilir hale gelmiştir.

Son zamanlarda ülkemizde de hacamat ve sülük tedavisi konusunda önemli gelişmeler yaşanmakta, hastanelerde bunlar için özel bölümler açılmaktadır. Ancak ülkemizde sülüğün tamamlayıcı tedavi olarak kabul edilmesi, sadece 10 yıllık bir geçmişe sahiptir. Modern tıp alanında dünyanın en iyileri olan Amerika ve Avrupa ülkeleri, sülüğün bu faydalarını henüz keşfetmişken, bizim kültürel miraslarımızdan biri olan sülük tedavisini terk etmemiz büyük bir hata olmuştur.

Sülüğün Yapısındaki Muhteşem Sistem

Sülük, 3 jilet keskinliğindeki çenesiyle sorunlu bölgeye damar yoluyla girerek yarım saat kadar oradan kan emer. Ancak bunu yaparken bölgeyi uyuşturmayı da ihmal etmemektedir. Normal şartlarda damara açılan delikten akan kan, 2-3 dakika içerisinde pıhtılaşma ile kapanmaktadır. Halbuki sülüğün sorunlu bölgedeki kanını emmeye devam etmesi gerekmektedir.

Sülük bunu yapabilmek için kana uyuşturucu madde ile birlikte birudun isminde pıhtılaşma önleyici bir madde salgılar. Gerekli kanı aldığında sülük iyice şişmiş olarak deriden kendiliğinden ayrılacaktır. Bu yüzden fazla kan emer korkusuyla telaş yapmaya gerek yoktur. Emdiği bu kan sülük için 6 ay kendisini tok tutacak gıda anlamına gelir. Bu da bu hayvan hakkında insanı hayrete düşürecek bambaşka bir özelliktir. Zira yaşadığı ortam itibariyle sülüğün beslenmesini sağlayacak hiçbir gıda yoktur.

Vücudu kendine 6 ay yetecek gıdayı alsın diye kanı emdikten sonra 10 kata kadar büyüyebilir. Kan emme işlemi bitince sülüğün vücudunda önce kandaki ayrıştırılarak cep hücrelerde depolanır. Kanın çözülmemesi ve sülüğün vücudundan çabuk ayrılmaması için bağırsaklarında özel bakteriler bulunur. 6 ayın sonunda emecek kan bulamazsa, kendi vücut dokularını parçalayarak bir süre daha yaşamını sürdürebilir.

Sülük Tedavisinin Faydaları

  • Sülük tedavisi behçet hastalığı, glokom (göz tansiyonu), göz tembelliği, görme sinirlerinin travma sonucu hasara uğraması gibi pek çok nedenle kör kalma riski ile karşılaşan kişilere şifa olmaktadır. 26 yıldır gözleri görmeyen ve kendisine tıbbın bir çare sunamayacağı söylenen bir hastanın sülükle iyileştiği haberi, bir dönem ülke gündemine düşen meşhur haberlerdendir.
  • Sülüğün doku zedelenmelerinde onarıcı etkiye sahip olduğu, ameliyat yaralarını dahi iyileştirdiği tespit edilmiştir. Hatta vücuttan kopmuş organların dikiş sonrası kaynamasında da da etkilidir.
  • Kalp krizi geçiren hastalarda ve kalp yetmezliği olanlarda kanın koyulaşması büyük tehlike oluşturmakta; sülük kanı incelterek hayatî koruma sağlamaktadır.
  • ‘Huzursuz bacak sendromu’ diye adlandırılan; geceleri bacaklarda huzursuzlukla ve gün içerisinde ağrıyla kendini gösteren problemde ağrıları dindiricidir. Artroz artrit gibi eklem hastalıklarında; varis, varikosel, hemoroid gibi damarsal yetmezlik problemlerinde etkili olup her türlü damar tıkanıklığı sülük sayesinde açılabilir.
  • Sülük kandaki toksinleri eritip emdiği için hem vücudun direncini artırır, hem de zindelik kazandırır. Sülük damardan ayrıldıktan sonra akan kan da toksin içerdiği için, müdahale edilerek durdurulmamalıdır.
  • Egzama tedavisinde öncelikle kuyruk sokumuna, daha sonra karaciğer arkasına sülük vurmak; kaşıntıyı ve yaraları gidermekte etkilidir.
  • Yapılan çalışmalarda yürümeye engel felç hastalığı ve birtakım kas bozuklukları da sülükle tedavi edilebilmiştir. Antiromatizmal etkili enzimiyle bel ve boyun fıtığı ağrılarına iyi gelmesi, hatta erken dönemde bu fıtıkları iyileştirmesi de sülük tedavisi faydaları arasındadır.

 Sülük tedavisinde dikkat edilecek hususlar

  1. Hepatit türü bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimaline karşı, doğada yetişmiş sülükler değil, laboratuvar ortamında yetiştirilen ve Sağlık Bakanlığından onaylı yerlerde uygulanan tıbbi sülükler kullanılmalıdır.
  2. Yine hastalık kapma riskine karşı, kullanılacak olan sülük daha önce kullanılmış olmamalı ve sadece tek seferlik kullanılmalıdır.
  3. Hamile ve çocuk emziren hanımlar, sülük tedavisinden bu müddet zarfında faydalanamazlar. Ağır diyaliz hastaları da sülükle tedavi edilemeyecek hastalar sınıfındadır. Ayrıca 15 yaşından küçük çocuklarda da sülük tedavisi önerilmez.

Sülük tedavisi faydaları hakkında tıbbi araştırmalar devam etmekte ve modern yaşamın getirdiği yeni hastalıklarla birlikte listeye yeni faydalar eklenmektedir.

“Sülük Tedavisi Faydaları” üzerine 3 yorum

Yorum yapın