Şeker Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Paraguay menşeli şeker otuStevia olarak da bilinen bir bitkidir. Brezilya ve Paraguay’da yüzyıllardır, Japonya’da ise otuz küsür yıldır doğan tatlandırıcı olarak kullanılan Stevia bitkisi son yıllarda tüm Dünya’da daha yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda Dünya’da yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazarı bulunmaktadır. Türkiye’de ise denetim amaçlı ekimine başlanmıştır.

Birçok Güney Amerika ülkesinde uzun süredir doğal tatlandırıcı olarak kullanılan şeker otu, özellikle diyabet tedavisindeki faydalarıyla biliniyor. Sıfır kalorili olan şeker otu aynı zamanda içerisinde birçok antioksidan da barındırıyor.

Şeker Otunun Faydaları Nelerdir?

Şeker otunun bilinen en önemli faydası diyabet üzerinedir. Stevia bitkisinin yaprakları steviozit ve rebaudiozit A glikozitleri denilen doğal tatlandırıcılar içerir ve bu sayede kalorisi sıfır olmasına rağmen tadı şekerden yaklaşık 300 kat daha tatlıdır. Bu sayede şekerin sebep olacağı diyabetik komplikasyonlardan korkmadan tüketilebilir. Ayrıca kan şekerini ve kan basıncını düzenleyici etkisi de vardır. Kan basıncını düzenleyici etkisi sayesinde hipertansiyon, ateroskleroz, felç ve kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Şeker otu hem tatlı hem kalorisi düşük olması sebebiyle obezitede de kullanımı yaygın bir bitkidir. Kek, kurabiye ve pastalara şeker yerine koyulup tüketilerek fazla kalori almadan tatlı isteğinin giderilmesini sağlar.

Bunların yanında şeker otu, nikotin isteğini azaltır ve bu sebeple kilo almadan sigara bırakmada oldukça etkilidir. İçerisinde birçok antioksidan bulunması sebebiyle kanserden koruyucu özelliği vardır. Topikal uygulanarak deri iltihabi ve egzema gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur. Deri hastalıklarının yanında cildin beslenmesini sağlar, sivilcelere ve sivilce izlerine iyi gelir. Bu sayede daha güzel ve sağlıklı bir cilde sahip olunmasına yardımcı olur. Diş eti iltihabını ve diş çürümelerini önleyici etkisi vardır. Ayrıca diş macunlarında kullanılması ağızda bakteriyel oluşumları engeller. Sinirlilik hali ve depresyonu önleyerek kişinin daha iyi ve rahat bir ruh haline sahip olmasını sağlar.

Şeker otunun yapraklarını çiğ olarak veya kurutarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz kuruttuğunuz yaprakları ezerek toz haline getirip şeker gibi yiyecek ve içeçeklerinize atarak da kullanabilirsiniz.

Şeker Otunun Zararlı Nelerdir?

Şeker otunun birçok faydasının yanında nadir de olsa bazı yan etkilerinin de görüldüğü bilinmektedir. Bazı insanların şeker otu tükettikten sonra kramp, şişkinlik, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetleri olduğu bildirilmiştir. Aşırı miktarda kullanımı ise kadında ve erkekte kısırlığa yol açabilmektedir. Bu tarz vakalarla çok nadir karşılaşılmaktadır ve insanlar için faydalı ve güvenilir bir tatlandırıcıdır. Fakat yine de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Yorum yapın