Şeftalinin Faydaları

Şeftali hipkalemiye iyi gelir, kansere karşı özellikleri mevcuttur obeziteye iti gelir ve kilo vermeye yardımcı olur, kolesterolü düşürür, göz sağlığına iyi gelir, cilde iyi gelir, sinir sistemini düzenler, daha sağlıklı kemiklere ve dişlere sahip olmaya yardımcı olur. Yaşlanma karşıtı özellikleri mevcuttur ve vücutta detoks etkisi yaratır, aynı zamanda sindirim sistemini ve hücresel sağlığı geliştirir. İçerisinde birçok önemli besin ve antioksidan mevcuttur, içerisindeki bu materyaller sayesinde hamilelik döneminde de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Antioksidan Etkisi: Şeftalinin kabuğunda ve etli kısmında hatırı sayılır miktarda antioksidan bulunmaktadır. Şeftalinin içerisinde bulunan klorojenik asit de, şeftalinin koruyucu özelliklerine katkıda bulunur. İçerisindeki lutein, zeaxanthin ve beta-crytoxanthin gibi antioksidanlar sayesinde vücudu oksijen bazlı özgür radikallere karşı savunur ve birçok zararlı ve tehlikeli hastalığa karşı da koruma sağlar.

Hipokalemi: Şeftalinin içerisinde potasyum bulunur ki bu da vücuttaki sinir sinyal iletimleri ve hücresel fonksiyonellik için oldukça önemlidir. Aynı zamanda şeftalinin içerisindeki potasyum metabolik işlemlerde, karbonhidratların emiliminde, vücudun elektrolit dengesinin korunmasında ve kas dokularının düzenlenmesinde de önemli bir rol oynar. Vücutta yeterli miktarda potasyum bulunmadığında hipkalemi oluşur ve bu da kas gücünün zayıflamasına ve kalpte aritmiye sebep olabilir.

Kanser: Şeftali fenolik ve karotenoid içerikler açısından oldukça zengindir, bu maddelerin ise anti-tümor ve anti-kanser etkileri mevcuttur, bu sayede göğüs kanseri, akciğer kanseri, kolon kanseri gibi çeşitli kanser tiplerine karşı vücutta bir koruma sağlarlar. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki şeftalinin içerisinde bulunan klorojenik asit ve neoklorojenik asit gibi materyaller sağlıklı hücrelere zarar vermeden göğüs kanserine sebep olan hücrelerin büyümesini engelliyor, bunu yaparken ise kemoterapi gibi sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Yine yapılan araştırmalar şeftalinin de dahil olduğu familyanın akciğer kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu gösteriyor.

Cilt Sağlığı: İçeriğindeki vitamin C sayesinde şeftali daha sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olurken aynı zamanda vücudu özgür radikallere ve enfeksiyona karşı da koruyor. Aynı zamanda şeftalinin cilt üzerinde ultraviole radyasyona karşı koruyucu bir etkisi mevcut. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki şeftalinin içerisinde de bulunan antioksidanlar zeaxanthin ve lutein vücutta UV-B radyasyonu sebebiyle oluşan ödemin atılmasına yardımcı oluyor ve hücreleri bu radyasyon türüne karşı koruyor.

Göz Sağlığı: Şeftali beta-karoten açısından oldukça zengin bir yiyecek, bu madde ise vücuda girdiği zaman A vitaminine dönüştürülüyor. Beta-karotenler göz sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip ve bir çok göz rahatsızlığına iyi geliyor. Yapılan araştırmalar şeftalinin içerisinde bulunan zeaxanthin ve lutein gibi antioksidanların katarakt üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu gösteriyor. Bunun yanında, şeftalide bulunan bu maddeler retinal dokuyu koruyor ve yüksek dalgalı ışıkların sebep olabileceği hasarlara ve özgür radikallerin vereceği hasarlara da karşı koyuyor.

Sindirim: İçeriğindeki alkalin ve fiberler sayesinde şeftali sindirim sisteminin kuvvetlenmesi için oldukça önemli. Şeftalinin içerisindeki fiberler mide ve bağırsak problemlerine iyi geliyor ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

Obezite: Şeftalinin içerisinde obezite ile ilgili olan rahatsızlıklara karşı yararlı etkileri olan bioaktif içerikler mevcut. Yapılan bir araştırmaya göre şeftalinin içerisinde bulunan fenolik içeriğin ödem ve obezite karşıtı özelliklerinin mevcut olduğu ve bu sayede de metabolizma rahatsızlıklarını engellediği görülmüş.

Yorum yapın