Pomelonun Faydaları

Pomelo, şekil itibariyle armuda benzeyen Turunçgiller familyasına ait bir bitkidir. Latince adı Citrus maxima olan pomelo, Çin greyfurdu, ağaç kavunu ve şadok olarak da bilinir. En çok Akdeniz çevresi, Hindistan, Güney Amerika ve Orta Amerika bölgelerinde yetişir. Pomelo ağacı yavaş büyüyen bir ağaç türüdür ve 3 yaşına geldiği zaman meyve vermeye başlar. Kalın ve sert bir kabuğu vardır. Turunçgiller familyasının en büyük meyvelerinden biri olan pomelonun çapı 15-20 cm, ağırlığı 2 kilogramı bulabilmektedir.

Pomelo’nun Faydaları Nelerdir?

Pomelo meyvesinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. En bilinen yararı kılcal damarları kuvvetlendirici etkisidir. Bu etkisini içeriğindeki Hesperidin adı verilen bir glikozit sayesinde P vitamini etkisi göstererek gerçekleştirir.

Pomelo meyvesinin sindirim sistemi üzerine birçok etkisi bulunmaktadır. Hazmı kolaylaştırarak mideyi kuvvetlendirir ve bu sayede kabızlığı giderir. Mide ve ciğerlerde harareti önler. Ayrıca safra kaynaklı kusmaları önler. Çekirdekleri ezilerek su ile karıştırılıp içildiğinde ise bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur.

Sindirim sistemi haricinde de birçok sağlıksal alanda faydası bulunmaktadır. Meyveyi veya yapraklarını koklamak baş ağrısını azaltır. Yılan sokmalarında suyu içilerek faydasını gösteren pomelo, akrep sokmalarında da çekirdeği dövülüp akrep sokan yere koyulduğunda faydasını gösterir. Aynı zamanda kabuğunun suyu yara iyileşmesini hızlandırır. Kabuğunun çiğnenmesi ağız kokusunu giderirken yaprakları ise nefesi rahatlatma özelliği sayesinde astım hastaları için oldukça faydalıdır. Ödeme, kalp çarpıntısına, varislere ve mesane ihtihabına da iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca sıtma hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. İçerdiği spermidin maddesi sayesinde hücre yenilenmesini sağladığı ve bu sayede yaşlanmayı karşıtı etkisi olduğu da bilinmektedir.

Sağlık alanındaki faydalarının yanında meyvenin kabuğu bir süre sirke içerisinde bekletildikten sonra çamaşırların arasına koyulduğu taktirde çamaşırları güvelerden korur. Kurutulmuş meyveleri çamaşırların arasına koymak da güvelerden korunmaya yardımcı olur.

Eğer bulmak için çabalarsanız, narenciye ailesinin bu ilginç üyesinin sağlığa şaşırtıcı derecede fazla olan faydalarından yararlanabilirsiniz. Bu etkileyici faydaların arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması, kan basıncını düşürmesi, krampları azaltması, kansızlığı önlemesi, kemik dayanıklılığını ve sağlığını artırması, erken yaşlanmanın belirtilerinin önüne geçmesi, kanseri önlemesi, kalp sağlığına olan faydaları, kilo vermeye yardımcı olması ve ağız ve diş sağlığınız için yararları bulunmaktadır.

Pomelo bir narenciye olarak sınıflandırılmıştır ve greyfurt gibi narenciye ailesinin diğer üyeleriyle yakından akrabadır. Genellikle Güney Asya tarafında yetişmektedir ve öncelikle buralarda bulunabilir. Şu an da dünyanın diğer bölümlerinde popüler hale gelmiş değil çünkü tohumların çiçeklenip meyve vermeye başlamasından önce sekiz yıl geçmesi gerekiyor. Ayrıca iç kısmı dışında kabuk kısmı çok sert ve ağır olması da popüler olmamasının sebeplerinden olabilir.

Pomeloların bu kadar popüler olmasının sebebi içeriğindeki besin değerleri, vitaminler, mineraller, C vitamini, potasyum, lifler B6 vitamini ve magnezyum gibi organik bileşenlerdir. İçerisinde çok çeşitli besinler yok fakat içerdiği besinlerin miktarı hatırı sayılır ölçüde büyük, özellikle C vitamini.

Bağışıklık Sistemi: Tek bir porsiyonu bir meyvesinden daha küçük olsa da, ne kadar büyük olduklarını göz önünde bulundurarak, tek bir meyvenin günlük C vitamini ihtiyacınızın %600’ünü karşıladığını düşünürsek, bütün meyveyi tüketmek de kötü bir fikir sayılmaz. Askorbik asitin bu harika kaynağı birçok jenerasyon boyunca Güney Asya’da bağışıklık sistemi güçlendirici olarak kullanılmış. C vitamini vücudunuzdaki organlara ve organ sistemlerine zarar veren özgür radikallere saldıran ve beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artıran antioksidanlara sahiptir. Bu özellikleri soğuk algınlığı, öksürük, ateş gibi rahatsızlıklara sebep olan enfeksiyonlarla savaşır ve mikrobial, viral ya da bakteriyel enfeksiyonların sebep olacağı daha ciddi semptomları da önler.

Sindirim: Birçok meyvede olduğu gibi pomelo da yüksek miktarda fiber içerir. Bir pomeloda günlük fiber ihtiyacınızın %25’ini bulabilirsiniz. Bu sayede daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilir, kabız ya da ishal gibi problemlerden uzaklaşabilirsiniz. Sindirimi zor olan proteinlerin ve diğer besinlerin basit yapılara yıkılımını sağlayan sindirimsel ve gastrik salgılar da pomelo tarafından uyarılır. Bu da sindirim sisteminin fonksiyonunu yüksek tutar.

Kan Basıncı: Pomelo oldukça iyi bir potasyum kaynağıdır, her bir meyvesinde günlük ihtiyacınızın %37’si kadar potasyum bulunur. Potasyum kan damarlarını genişleten bir etkiye sahiptir bu da kan dolaşımının ve organlara giden oksijenli kanın miktarının artması demektir. Bu da kardiyak sisteminizin üzerindeki stresi azaltır ve damar tıkanıklığı, kalp krizi ya da felç gibi hastalıkların olasılığını düşürür.

Kramplar: Potasyum vücudun içerisindeki sıvı dengesi açısından da oldukça önemlidir, bu da kas kasılmalarını ve krampları kontrol eden sistemin bir patçasıdır. Uygun miktarda potasyum vücudunuzda bulunmadığı zaman, ki bu potasyumu pomelo sayesinde sağlayabilirsiniz, vücudunuzun kaslarının kasılması ya da kramp girmesi daha yüksek bir olasılıktır.

Kemik Sağlığı: Potasyum alımı kemikteki mineral yoğunluğuyla da bağlantılıdır, çünkü potasyum kemiklerin sağlam ve sağlıklı olmasını sağlarken aynı zamanda önemli minerallerin alımını da sağlar. Yani kemik erimesi ya da kemiğin güçsüzlüğü ile bağlantılı olan hastalıkları engelleyebilir.

Uyarı: Karaciğer ya da böbrek problemleri yaşayan kişilerde yüksek seviyede potasyum ya da C vitamini zararlı ve zehirli olabilir. Ayrıca hipotansiyon(düşük kan basıncı) hastası olan kişilerde de problem meydana gelebilir çünkü zaten pomelo kan basıncını önemli derece düşürür. Fakat bunlar dışında bu harika meyvenin güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Pomelo Nasıl Kullanılır?

Pomelo, sert kabuğunun altında portakal dilimlerine benzer tatlı ve düşük asitli dilimleri olan yenilebilir bir meyvedir. Meyve şeklinde direkt tüketilmesinin yanında kabuğu, yaprağı ve çiçekleri de birçok alanda kullanılır. Meyvesi özellikle pastacılık, reçel, ve şekerleme yapımında Güney Avrupa ülkelerinde sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca kabuğu hamur işi sos ve çikolata yapımında kullanılmaktadır. Çiçek ve yaprakları ise genelde parfüm yapımında kullanılır. Çiçeği tam olarak açmadan toplanır ve 5 gün boyunca su içerisinde bekletilir. Bu sayede acılığını kaybeden pomelo bal ile karıştırılarak marmelat yapılır. Bu karışımın soğuk algınlığı, nefes darlığı ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Mesane iltihabı tedavisinde kullanım şekli ise yaprağı ezip çıkan suyu balla karıştırarak oluşturulan karışımı günde 3 kez 1 tatlı kaşığı yemek şeklindedir.

Pomelo Nasıl Soyulur?

Pomelo meyvesi sert ve kalın bir kabuğa sahip olduğu için soyması zor bir meyvedir. Bu sebeple ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede yeterince tüketilmemektedir.

Pomelo meyvesini soymak için öncelikle portakal soyarken yapıldığı gibi tepesini kesin. Daha sonra yine portakal soyar gibi bıçak ile yanlarını şerit şerit çizikler atarak kesin. Kabuğu kalın olduğundan ötürü bu kesiklerin derin olması gerekir. Dış kabuğu elinizle soyun. İçinden bembeyaz bir meyve çıkacak. Beyaz lifli kısmın acı bir tadı vardır. Bu sebeple pomelonun dış kabuğunu tamamen soyduktan sonra içteki kısmın üzerini kaplayan ve dilimlerin arasında bulunan beyaz lifli kısmı da tamamen soyun. Daha sonra meyveyi dilimleyebilirsiniz.

Yorum yapın