Pamuk Tohumu Yağının Faydaları

Yüksek kolesterol düzeyleri zararlı olabilir ve kişinin kalp krizi veya felç gibi ciddi kardiyovasküler olay riskini artırabilir. Yüksek yağlı bir diyet, yükseltilmiş kolesterol seviyelerine katkıda bulunabilir, ancak bazı araştırmacılar, belirli bir tür yağın alınmasının bu olumsuz etkiyi önleyebileceğini söylüyorlar.

Genel olarak iki tip kolesterol vardır: “iyi” kolesterol olarak da bilinen yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol ve insanların “kötü” kolesterol olarak tarif ettiği düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol.

Sağlık uzmanları çoğu zaman LDL kolesterolü “kötü” olarak adlandırırlar çünkü bu yağlı maddenin aşırı birikimi kan dolaşımını engelleyebilir ve kişinin kalp krizi veya felç riskini artırabilir .

Tersine, HDL kolesterolün “iyi” olduğunu söylerler çünkü LDL kolesterolü vücuttan çıkarmaya yardımcı olur. Bunu LDL kolesterolü karaciğere alarak yapar, bu da onu parçalara ayırır ve sonuçta ortaya çıkan atığı işler.

LDL kolesterolünün kanda yüksek seviyelere ulaşmasını önlemek için uzmanlar, yüksek HDL ve düşük LDL kolesterolü destekleyen diyetlere uymaları için insanlara tavsiyelerde bulunur.

Bununla birlikte, Atina’daki Georgia Üniversitesi’nden araştırmacılar, yüksek yağlı bir diyete pamuk yağı ilave edilmesinin, bir kişinin LDL kolesterol seviyelerini azaltabildiğini bulmuşlardır.

Zeytinyağına Karşı Pamuk Yağı

Araştırmacılar, 18-45 yaşları arasında 15 yaşından büyük erkeklerden oluşan ve sağlıklı kilo alan grupta çalışmışlardır. Katılımcılardan her biri belirli bir bileşeni olan yüksek yağlı bir diyetin iki versiyonundan birini takip etmelerini istediler.

Diyetin bir versiyonunda, araştırmacılar yemeklerini zenginleştirmek için zeytinyağı kullandılar. Öte yandan yerine pamuk yağı kullandılar. Tüm katılımcılar 5 günlük bir süre için verilen diyete bağlı kalmıştır.

Araştırmacılar, iki diyet rejiminin katılımcıları üzerindeki etkilerini karşılaştırdıktan sonra, pamuk yağı ile zenginleştirilmiş diyet uygulayanların daha düşük LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerine sahip olduklarını bulmuşlardır.

Tersine, zeytinyağı ile zenginleştirilmiş diyetin ardından gelen katılımcılar önemli bir değişiklik görmedi.

Gürcistan Üniversitesi’nde doçent olan bir yazar olan Jamie Cooper, “Bu sonuçların şaşırtıcı olmasının nedenlerinden biri, pamuk yağı ile yapılan değişikliklerin büyüklüğünden kaynaklanıyor” diyor. “Bu kadar kısa sürede bu değişimin görülmesi heyecan vericidir” diye ekliyor.

LDL ve HDL Kolesterol Düzeyleri Üzerindeki Etkileri

Pamuk yağı ile zenginleştirilmiş diyetler üzerindeki bireyler, toplam kolesterol seviyelerinde ortalama olarak yaklaşık yüzde 8’lik bir düşüş görmüştür. LDL kolesterol düzeyleri ortalama yüzde 15 azaldı ve trigliserit seviyeleri yüzde 30 azaldı.

HDL kolesterol düzeylerine gelince, bunlar aslında pamuk yağında zenginleştirilmiş diyetle ilgili bireyler için yaklaşık yüzde 8 oranında artmıştır.

Araştırmacılar, pamuk yağında bulunmayan fakat pamuk yağında bulunmayan dihidrosterik asit olarak adlandırılan belirli bir tür yağ asidinin trigliserit birikimini önleyebileceğini düşünüyorlar.

Cooper bunu şöyle açıklıyor: “vücudu daha fazla yağ yakmak için iter, çünkü doğru şekilde saklanamaz, böylece daha az lipid ve kolesterol birikiminiz olur.”

Cooper ayrıca, pamuk tohumu yağında bol olan çoklu doymamış yağların ve omega-6’nın da yararlı etkilere sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Yazarlar, kâr amacı gütmeyen şirket Cotton Incorporated, Georgia Üniversitesi Klinik ve Translasyonal Araştırma Birimi ve Augusta Üniversitesi ve Georgia Üniversitesi Tıp Ortaklığı dahil olmak üzere birçok sponsorun yakın tarihli bir çalışmayı finansal olarak desteklediğini açıklıyor.

Gelecekte, araştırmacılar yüksek kolesterol seviyelerine sahip olan ve diyet müdahale süresini uzatan yaşlı katılımcıları inceleyerek, pamuk çekirdeği yağının sağlığa etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçlamaktadır.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323564.php

Yorum yapın