Meyan Kökünün Faydaları

Adana ve civarında ‘aşlama’, Doğu illerinde ‘biyan’ ismi verilen meyan kökü şerbeti bu yörelerde severek tüketilen bir içecektir. Ancak dünyanın en kaliteli meyan kökü Türkiye’de yetiştiği halde değeri fazlaca bilinmemektedir. Ülkemizde pek çok yerde kendiliğinden yetişen bu bitki, daha çok başka ülkelere ihraç edilmektedir. Bu makalemizde şifa deposu meyan kökünün faydaları üzerinde duracağız:

Meyan Kökünün Faydaları

  • Meyan kökü, Çin ve Japon geleneksel tıbbında her ilaç terkibinin içerisinde kullanılmıştır. Bu kökü ilaçlar için vazgeçilmez kılan ise formülün içeriğindeki bileşenlerin emilimini olması gereken oranda sağlamasıdır. Meyan kökü, günümüzde fitoterapistler tarafından bu özelliği dikkate alınarak ‘orkestra şefi’ diye adlandırılmaktadır.
  • Meyan kökü mikrop öldürücü özelliği nedeniyle her türlü iltihap üzerinde etkilidir. Özellikle böbrek iltihaplanmasına birebir olan bu kök, taşları da düşürücü özelliktedir. Potasyum yüksekliğinden kaynaklanan böbrek rahatsızlıklarında da potasyumu düşürücü etkisiyle şifa sebebi olmaktadır.
  • Ancak yine bu özellik nedeniyle dikkatli olunmalı, kesinlikle günde bir bardaktan fazla tüketilmemelidir. Bu durum yalnızca böbrek hastaları için değil, sağlıklı kişiler için de geçerlidir. Potasyum kaybına uğramaktan korkulduğu durumlarda meyan kökü içilen günlerde 2-3 kayısı veya 1 adet muzla dengeleme sağlanabilir.
  • Stres, depresyon, anksiyete gibi sorunlarda sinirleri yatıştırıcı etki göstermesi de meyan kökünün faydaları arasındadır. Yapılacak 21 günlük kürle stres kaynaklı hastalıklar vücuttaki etkisini yitirmektedir. Meyan kökü, yine stresle beslenen ülser ve gastrit türü hastalıklara da iyi gelmekte; şikayetler oluşmadan kullanılması halinde önleyici etki göstermektedir.
  • Meyan kökü sindirim sistemi üzerinde de etkili olmakta ve helikobakteri hastalığını yok etmektedir. Bunun için hazırlanacak meyan kökü şerbeti ise 1 litre suya 2 tutam kırılmış meyan kökü ve 1 çubuk tarçın ekleyip 10 dk kaynatmak suretiyle yapılır. Bu şerbet akciğer rahatsızlıkları(öksürük, balgam gibi) üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
  • Fibromiyalji, vb romatizmal hastalıklarda az bir miktar taze zencefille 10 dk kaynatılarak hazırlanan meyan kökü şerbeti ağrıları oldukça azaltmaktadır.
  • Hararet kesici özelliğiyle özellikle yaz aylarında ve oruçlu günlerde aranılan bir içecek olmaktadır.
  • Kabakulak hastalığında rendelenmiş meyan kökü hakiki balla karıştırılıp ilgili bölgeye sürülürse şifa olmaktadır.

Meyan Kökünün Hazırlanışı

Doğal şeker içeren meyan kökü oldukça lezzetli bir içecek olsa da, tadına alışkın olmayanlar tarafından ağızda kök tadını hissettirdiği söylenmektedir. Sağlığa faydalı 115 etken maddeye sahip olan bitkinin bu etken maddeleri en iyi şekilde açığa çıkarması için kaynatılarak değil de soğuk su içerisinde bekletilerek demlenmesi gerekmektedir. Ancak farklı problemler için kaynatma yöntemi de uygulanabilir.

Günlük tüketim için bir bardak soğuk su içerisine bir tatlı kaşığı meyan kökü koyularak demlendirilir. 5 saatin sonunda su kahverengi bir renk almakta, yani şerbet içime hazır olmaktadır. Şerbetiyle gargara yapılması halinde ağız yaralarına iyi gelmesi de meyan kökünün faydaları arasındadır.

*** Dikkat! Meyan kökü uzun süre kullanılarak alışkanlık haline getirilmemelidir. Yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlar dikkatli kullanmalı, kalp atışlarında düzensizlik olanlar tüketmemelidir.

Yorum yapın