Bakır Mineralinin Faydaları Nelerdir?

Bakırın sağlığa faydaları arasında vücudun tam olarak gelişmesi, demirin etkin kullanımı, uygun enzimatik reaksiyonlar ve bağ dokularının, saçların ve gözlerin gelişmesi sayılabilir.

Bakır minerali aynı zamanda erken yaşlanmayı da önler. Eksikliğinde ciddi sorunlar oluşan bakır mineralinin daha bir çok yararı vardır.

Bakırın sağlığa faydaları

  1. Romatizmal ağrıları dindirir

Bakırın kas sistemini güçlendirme etkisi vardır. Bu da romatizmal ağrılar ile rahatsızlık tedavilerinde bakırın etkili olmasını sağlar. Bakır bilezikler, bakır kolyeler romaztizma ağrıları olan kişilere tavsiye edilir. Metabozlimanın hızlı ve normal bir şekilde çalışıp kendinizi dinç hissetmeniz için bakır oldukça önemlidir.

  1. Vücut gelişimini destekler, sağlıklı büyümeyi sağlar

Bakır normal büyüme ve sağlık için gereklidir. Bu sebeple bakırın düzenli beslenme programında yer alması gerekir. Ayrıca iskelet, sinir ve kardiyovasküler sistemlerin korunmasında da yararlıdır.

Pek çok üçüncü dünya ülkesinde bakır eksiklikleri görülmekte ve bu ulusların çocuklarında bir dizi doğum ve büyüme eksikliğine rastlanmaktadır.

  1. Melanin üretimini düzenler, destekler

Bakır, cildin, saçın ve gözlerin renklenmesini sağlayan doğal koyu pigment melanin için hayati bir bileşendir.Melanin, melanositler tarafından sadece bundan türetilen, tirozinaz adı verilen cuproenzyme varlığında üretilebilir. Saçların beyazlamaması, cildin genç görünmesi için bakır çok önemlidir.

  1. Bakırın cilde faydaları

Bakırın cilde yararları oldukça fazladır. Bakır, hemoglobin, miyelin, vücut pigmenti melanin ve kollajen sentezinde önemli bir rol oynayan önemli bir besin maddesidir.Sinirleri çevreleyen miyelin kılıfını korumaya yardımcı olur ve aynı zamanda cildin esnekliğini koruyan bir bağ dokusu unsuru olan elastin üretimine de aktif olarak katılmaktadır.

Bu aynı zamanda cildinizin sararmasını, sarkmasını ve kırışık olmasını engeller. Erken yaşlanma belirtileri bakır eksikliğinde ortaya çıkar.

  1. Beyin fonksiyonlarını geliştirir

Bakır yaygın bir beyin uyarıcısı olarak bilinir, bu nedenle bu element “Beyin Gıdaları” sınıfında yer almaktadır. Bununla birlikte, diyette bakır içeriği yeterli oranlarda olmalıdır, çok fazlası da beyin için yararlı olmaz.

  1. Co enzim etkileşimi artırır

Bakır, vücuttaki çeşitli biyolojik reaksiyonlarda yer alan, 50 farklı enzimden bir element veya bir kofaktördür. Bu enzimler, sadece onun varlığında düzgün şekilde işlev görebilir.

  1. Demir emilimini destekler

Bakır, bağırsak kanalındaki demirin emilimine ve karaciğer gibi birincil depolama alanlarından salınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda vücuttaki şekerin kullanımında da yardımcı olur. Demirin gıda ve diğer kaynaklardan alınıp vücutta kullanılmasını sağlar.

  1. Bakır, erken yaşlanmayı önler

Bakır çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar serbest radikallerin oluşturduğu kanser gibi hastalıklar ile yaşlanma belirtilerini durdurur. Serbest radikaller farklı organ sistemlerine saldırırlar, ancak özellikle kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, çeşitli kanser türlerine duyarlılık, maküler dejenerasyon ve böbrek bozuklukları gibi yaşlanma üzerindeki etkileri açısından incelenir.Günlük diyetinizde yeterince bakır bulunması, daha uzun süre daha genç görünmenizi sağlayabilir!

  1. Vücutta enerji üretimini artırır

Bakır, insan vücudunun bir enerji deposu olan adenosin trifosfatın sentezi için gereklidir.

  1. Koli basilinin çoğalmasını engeller

Çalışmalar, bakırın E Coli gibi bakteriyel organizmaların büyümesini yok ettiğini veya inhibe ettiğini göstermiştir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve aşırı enerjinin enfeksiyonlardan kurtulmak için harcanmasını önler.

  1. Tiroide iyi gelir

Bakır, tiroid bezinin uygun işlevini sağlamada önemli bir rol oynar.Bununla birlikte, aşırı miktarda alımı tiroid fonksiyon bozukluğunun ana nedenidir, bu yüzden kanda çok dengeli bir bakır seviyesine ihtiyacınız vardır.

  1.  Kırmızı kan hücrelerini artırır

Kırmızı kan hücrelerinin , hemoglobin ve kemik maddesinin üretiminde bakır  gereklidir. Bunun nedeni, demirin gıda kaynaklarından verimli şekilde alınmasından kısmen sorumlu olmasıdır.

  1. Bakır minerali bağışıklık sistemini güçlendirir
  2. Bakır, kolestrolü kontrol eder. Kalp damar sağlığında oldukça önemli ve etkindir.

Vücutta bakır eksikliğinin sonuçları nelerdir?

  1. Kansızlık
  2. Düşük vücut sıcaklığı
  3. Kırılgan kemik yapısı
  4. Osteoporoz
  5. Genişlemiş ve belirgin damarlar
  6. Düşük beyaz kan hücresi sayımı
  7. Düzensiz kalp atışı
  8. Yüksek kolesterol seviyeleri
  9. Enfeksiyonlara karşı düşük direnç
  10. Doğum kusurlar
  11. Düşük cilt pigmentasyonu
  12. Tiroid bozuklukları

Diğer belirtiler arasında uyuşukluk, solgunluk, yaralar, ödem, bodurluk, saç dökülmesi, anoreksiya, ishal, deri altında kanama ve dermatit bulunur.

Bakır minerali kaynakları nelerdir?

Bir çok yiyecek ve içecek maddesinde bulunmakla birlikte asıl bakır kaynakları;

Karaciğer, et, deniz ürünleri, fasulye, kepekli tahıllar, soya unu, buğday kepeği, badem, avokado, arpa, sarımsak, fındık, yulaf, blackstrap pekmezi, pancar ve mercimektir. Ayrıca bakır minerali insan vücuduna bakır borulardan su içerek  ve bakır tencere kullanarak girer.

İstiridyeler bakır minerali açısından en zengin kaynaklardır. Teneke kutularda ve asit içeriği yüksek gıdalarda uzun süreli depolama nedeniyle bakır içeriği kaybolur.

kaynak: https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-copper.html

Yorum yapın