Kahvenin Beyne Faydaları

Bilim adamları artık belli türde kahve içmenin beyin sağlığına faydalı olabildiğini kanıtladı, ancak bu popüler içecek bilişsel işlevi nasıl destekliyor? Yeni bir çalışma, kahvenin zihinsel gerilemeyi önleyen bazı mekanizmaları tanımlamaktadır.

Boston, MA’daki Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’nun verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm yetişkinlerin yaklaşık yüzde 54’ü günlük olarak kahve içiyor.

Kahve içerken bir kişinin sağlığı için hem fayda hem de risk getirebilirken, Birleşik Krallık’taki Coleraine Üniversitesi’nde bulunan Ulster Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, ılımlı kahve tüketiminin sağlığa faydalarının potansiyel riskleri “açıkça aştığı” sonucuna vardı.

Bu faydalardan biri, kahvenin beyni bilişsel bozukluklara karşı koruduğu ve düşünme becerilerini artırdığıdır .

Bu nasıl olur ve bilişsel sağlığa bu kadar faydalı olan kahve nedir? Bunlar, Krembil Beyin Enstitüsü’nün (Kanada’daki Krembil Araştırma Enstitüsü’nün bir parçası) yeni bir araştırmasının cevap vermeyi amaçladığı bazı sorular.

Krembil Beyin Enstitüsü’nün eş-direktörü Dr. Donald Weaver, “Kahve tüketiminin Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gelişme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğu görülüyor.” “Ancak bunun nedenini araştırmak istedik hangi bileşikler dahil edildi ve bunların yaşla ilgili bilişsel gerilemeyi nasıl etkileyebileceğini” diye ekliyor.

Weaver ve ekibin bulguları kahvenin beyin koruma faydalarının anahtarının kafein içeriğinde değil, kahve çekirdeklerinin kavrulması sürecinde açığa çıkan bileşiklerin varlığında olduğunu öne sürüyor.

Her Şey Kavurma Süreci ile İlgili

Bu çalışmada, araştırmacılar üç tür kahvenin etkilerine bakmaya karar verdiler: kafeinli koyu kızartma, kafeinli hafif kızartma ve kafeinsiz karanlık kızartma.

“Kafeinli ve kafeinsiz karanlık kızartmaların her ikisi de başlangıç ​​deneysel testlerimizde aynı potansiyele sahipti. Bu nedenle, koruyucu etkisinin kafeine bağlı olamayacağını erken gözlemledik” diyor tıbbi yazar bir araştırma görevlisi olan eş-yazar Dr. Ross Mancini.

Yavaş yavaş, tüm bağlantılar, araştırmacılar, kahve çekirdeklerini kavurma ve kahvenin acı lezzetini ödünç verme sürecinde oluşan, fenilindanes denilen bir dizi bileşene odaklanmaya başladılar.

Tau ve beta-amiloidin birleşmesini inhibe eden herhangi bir kahve ile ilgili bileşikten ziyade fenilindanlardır. Bunlar, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif koşullarda beyindeki aşırı birikimin anahtar faktör olduğu toksik proteinlerdir.

Weaver, “Yani fenilindanlar ikili bir inhibitördür. Çok ilginç, bunu beklemiyorduk,” diyor.

Daha uzun bir kavurma süresinin, kahve çekirdeklerinin daha fazla fenilindan üretmesine neden olduğu görülmektedir. Bu, koyu kavrulmuş kahvenin beyinde en güçlü koruyucu etkiye sahip olduğunu gösterir.

Mancini, “Herkesin, fenilindanların Alzheimer ve Parkinson hastalarından sorumlu proteinlerle nasıl etkileştiğini ilk kez araştırıldı” diyor.

Gelecekte, araştırmacılar, fenilindanların özellikleri ve bir kez alındıklarında vücut üzerindeki etkileri hakkında daha ayrıntılı araştırmalar yapmayı amaçlamaktadır.

Mancini, “Bir sonraki adım, bu bileşiklerin ne kadar yararlı olduklarını ve kan dolaşımına girip girmediklerini ya da kan-beyin bariyerini geçip geçmediklerini araştırmak olacaktır.” Diye ekliyor.

‘Doğa Daha İyi Bir Kimyadır’

Araştırmacılar için, bu keşfin bir başka heyecan verici yanı, bu kahve bileşimlerinin doğal olması ve laboratuarda sentez gerektirmemeleridir, bu da onları üretmek için daha az karmaşık hale getirir.

” Doğa bizden çok daha iyi bir kimyacıdır ve Doğa Ana bu bileşikleri yapabilir. Karmaşık bir bileşiğiniz varsa, onu bir ekin içinde yetiştirmek, ekinleri hasat etmek, ekinleri öğütmek ve çıkarmaktan daha iyidir.” Ross Mancini

Bununla birlikte, Dr. Mancini, nörodejeneratif şartlar için bir fenomeninleri tedavi seçeneği olarak eklemeden önce, bu bileşiklerin terapötik bir bağlamda nasıl çalışacağı konusunda daha fazla araştırma yürütmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

Mancini, “Bu çalışmanın yaptığı epidemiyolojik kanıtları almak ve bunu düzeltmeye çalışmak ve kahvede gerçekten bilişsel gerilemeyi önlemek için faydalı bileşenler olduğunu göstermekti” diyor.

“İlginç, ama kahvenin bir çare olduğunu mu öneriyoruz? Kesinlikle hayır,” diye uyarıyor.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323594.php

Yorum yapın