Hamilelikte Halsizlik ve Uyku Hali Neden Olur?

Hamilelik dönemi, pek çok kadının en hassas olduğu dönemlerin başında gelir. Bu dönemde kendileri için olduğu kadar bebekleri için de tedirgin olan anneler, çoğu zaman en ufak bir rahatsızlık belirtisinde dahi panikleyebilir. Bu bağlamda hamilelik süreci esnasında sık sık halsizlik ya da uyku hali yaşayan ve bu sorunların sebeplerini öğrenmek isteyen anne adaylarına hamilelikte halsizlik ve uyku halinin nedenlerinden bahsedildikten sonra bu problemlerle mücadele edebilmek için bazı tavsiyelerde bulunulabilir.

Hamilelikte Halsizlik ve Uyku Halinin Nedenleri

Hamilelikte halsizlik problemleri, anne adaylarının en sık ettiği şikayetlerdendir. En çok da gebeliğin ilk aylarında kendisini gösteren halsizlik sorunları, çoğu durumda gebelik hormonlarının kasların genelinde meydana getirdiği gevşeme halinin bir sonucu olarak gözlemlenebilir. Özellikle progesteron hormonu sebebiyle ortaya çıkan bu gevşetici etki, aynı zamanda rahimin genişlemesine de olumlu anlamda katkı sağlar ve böylece gebelik dönemi boyunca meydana gelen kasılmaları en aza indirerek gebelik materyallerinin dışarıya atılmasının önüne geçer. Ancak rahim kaslarında meydana getirdiği bu gevşetici etki, vücudun genelinde halsizlik şikayetlerinin meydana gelmesine de sebebiyet verdiği için bu hormonun hamileler için hem olumlu hem de olumsuz etki ettiği söylenebilir.

Hamilelikte halsizliğin nedenleri arasında ilk sırada progesteron hormonunun faaliyetlerinden söz edildikten sonra ayrıca rahim içerisinde yer alan fetüsün yeterli şekilde beslenmesi için gereken plasentanın oluşum sürecinin de bu haftalar içerisinde tamamlandığı ve bundan ötürü vücudun enerjisinin büyük bir kısmını fetüsün beslenmesine aktarması nedeniyle de halsizlik sorunlarının ortaya çıktığı bilinir.

Erken gebelik dönemlerinde pek çok anne adayı, halsizlik ve sürekli uyku halinden şikayetçi olsa da ilerleyen dönemlerde ve özellikle hamileliğin 4. ayından sonra bu problemin düzeldiği söylenebilir.

Hamilelikte Halsizlik ve Uyku Hali Farklı Bir Rahatsızlığın Belirtisi mi?

Hamilelerin akıllarına takılan sorulardan birisi de hamilelik döneminde gözlemlenen halsizlik ve uyku hali durumlarının farklı bir rahatsızlığın işaretçisi olup olmadığıdır. Bu soruya cevap olarak gebelik dönemi sürecinde görülen yorgunluk hissi ve halsizliğin progesteron ve fetüsün oluşum sürecinde harcanan enerji nedeniyle kendini gösterebileceği gibi bazı anlarda anemi gibi bir kan hastalığı nedeniyle de oluşabileceği söylenebilir.

Normalde zamanda da kansızlık problemleri ile mücadele eden ve daha sonra hamile kalan anne adaylarında daha sık yaşanan bu sorun, mutlaka ek kan ilaçları ile tedavi edilmesi gereken bir problem olarak da nitelendirilebilir.

Kansızlık dışında hipotiroidi denen ve tiroid bezlerinin yeterli seviyede çalışmaması ile meydana gelen Haşimato tiroidi gibi birtakım hastalıklar yine hamilelerde yorgunluğa neden olabilir. Bunların yanı sıra yine bazı kas rahatsızlıkları, sodyum yetmezliği, potasyum yetmezliği ve sinir sistemine bağlı olarak meydana gelen hastalıklarda da yine halsizlik ve sürekli uyku hali gözlemlenebilir.

Hamileliğin ilk aylarında sık sık bulantı yaşama, kusma, yeterli derecede beslenememe, psikolojik olarak çöküntüde olma, yaz mevsimi olması durumunda çok terleme ve bu nedenle su kaybetme gibi bazı farklı etkenler de yine hamilelik döneminde halsizlik ve uyku halinin diğer sebeplerindendir.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Gebeliğin ilk aylarında hemen hemen her anne adayında sık sık rastlandığı için genellikle önemsenmeyen halsizlik ve uyku hali, beraberinde çarpıntı, çabuk yorulma, baş dönmesi, fenalaşma hissi, iştahsızlık, bulantı, kulaklarda çınlama ve sinirlilik hali gibi belirtiler de gösteriyorsa bu problemin ciddi bir hale geldiğinden söz edilebilir. Bu durumda anne adaylarının rutin kontrolleri devam ederken mutlaka doktorlarını bilgilendirmeleri ve bu konuda tıbbi tedavi desteği talep etmeleri gerekir.

Hamilelik döneminde meydana gelen halsizlik ve sürekli uyku hali zaman içerisinde azalmıyor ve git gide artıyorsa ve beraberinde anne adaylarında nefes darlığı gibi problemlere neden oluyorsa da yine mutlaka uzman bir doktor ile görüşülmesi oldukça önemlidir.

Hamilelikte Halsizlik ve Uyku Hali İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelikte halsizlik ve uyku hali için neler yapılabilir diyen anne adaylarına bu durumun anemi ya da hipotiroidi gibi bir sorun nedeniyle meydana gelmesi halinde doktorlarının tavsiye edecekleri ilaç tedavilerini düzenli olarak uygulamaları önerilir.

Ancak kansızlık ya da hipotiroidi gibi bir problemi olmamasına rağmen halsizlik ve uyku hali sorunları ile mücadele eden anne adaylarının da beslenmelerine dikkat etmeleri ve bol bol sıvı tüketimi gerçekleştirmeleri tavsiye edilebilir.

Doktor tarafından hamilelik dönemi için tavsiye edilen vitamin ve minerallerin eksiksiz olarak alınması, hamilelikte uyku hali ve halsizlik problemlerinin azalmasına imkân verebilir. Bunun yanı sıra halsizliği en aza indirebilmek amacıyla gebelerin ayrıca düzenli egzersiz yapabilecekleri söylenebilir. Zira yüzme, yürüyüş veya hafif egzersiz gibi aktiviteleri ile uğraşılması hamilelik dönemindeki anne adaylarının kendilerini hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak çok daha güçlü ve iyi hissetmelerine imkân verecektir.

Hamilelikte halsizlik ve uyku halinin evde tedavisi için son olarak akşamları erken yatılmasının ve mümkün olduğunca ağır aktivitelerden uzak durulmasının öneminden de söz edilebilir.

Yorum yapın