Fesleğenin Faydaları

Fesleğen latince adı ile Ocimum Basilicum tek yıllık bitkiler içinde keskin kokusu ve renkli çiçekleri ile bilinen kokulu bir otsu bitkidir. Açık yeşil renkten koyu yeşil renge kadar çeşitli renkler açan yaprakları ve çiçekleri ile harika tatlar elde edebilir, salatalarınızda kullanabilir, yemeklerinize tat katması için ekleyebilir ve et yemeklerinde muhteşem lezzetler için kullanabilirsiniz. Yenilebilir bir bitki olmasından dolayı fesleğenin faydalarını saymakla bitiremezsiniz.

Yapısında uçucu yağlar, estragol, linalol, cineol, pinen gibi etken maddeler ile birlikte çok sayıda antiosidan olması ve A, C, D, E, K vitaminleri içermesi nedeniyle hastalıklar üzerine bir çok faydası vardır. Özellikle içeriğinde yer alan uçucu yağlar koruyucu özellikleri ile bir çok hastalığa iyi gelmektedir.

Fesleğenin Faydaları

1 ) Feslağenin faydaları arasında en önemli faydası sindirim sistemine olumlu etki etmesidir. Lifli yapısı ve Sindirim enzimlerine katalizör görevi gören etken madde içermesi ile bağırsak tembelliği rahatsızlığını ortadan kaldırdığı gibi bağırsaklarda yaşayan asalak parazitlerin ölmesini sağlar.

2 ) Kokusu ve yatıştırıcı etkisi sayesinde sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır. Bu etkisi sayesinde depresif duygu sarsıntılarını önler, gerginlik ve stresin azalmasını sağlayarak sinir sisteminin sağlığını korumasına yardımcı olur.

3 ) Balgam söktürücü etkisi nedeniyle taze halde toplanıp kaynatılıp içilmesi ile boğazınızda birikmiş olan balgamı sökerek dışarı atar.

4 ) İltihap kurutucu özelliği sayesinde ağızda çıkan pamukçuk, arf, iltihaplanma gibi hastalıkların oluşmasını önler, oluşmuş pamukçukların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

5 ) Arı sokması, akrep sokması, yılan sokması ve böcek ısırması gibi yaraların iyileşmesi ve ağrıların azalması için 1 tatlı kaşığı fesleğen 2 su bardağı su ile kaynatılır. Daha sonra kaynatılmış olan fesleğen otu yaraya sürülerek iyileşme süreci hızlandırılır.

6 ) Mide de oluşan gazın giderilmesinde çok etkili olan fesleğen otu, hem hazımsızlık yaşayan kişilerin hazmetmesini sağlar hem de mide de oluşmuş gazların çıkarılmasını sağlayarak mide sağlığını korur.

7 ) Miğren ağrısına birebir olan fesleğen oyu kaynatılarak süzülüp içildiğinde migren ağrısının azalmasını sağlar. Şiddetli migren ağrıları yaşayan kişilerin sürekli reyhan koklaması tavsiye edilmektedir.

8 ) Fesleğen kaynatılarak düzenli bir şekilde günde 2 fincan tüketildiğinde nefes yollarında oluşan balgam söküldüğü gibi rahat nefes alıp verebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak ferah bir solunum yoluna sahip olmanız öksürük oluşmasını önlediği gibi solunum yollarınızın sağlıklı olmasını sağlar.

9 ) İçerdiği kalsiyum ve C vitamini ile vücudun kas ve iskelet sisteminin sağlıklı olmasını sağladığı gibi sağlıklı bir kemik gelişimine sahip olmanızı sağlar. Ayrıca dişlerinizin sağlıklı olması ve diş eti hastalıklarına yakalanmamanızı sağlayan fesleğen otunun faydaları saymakla bitmez.

Fesleğenin tüketim yöntemleri

1 ) Fesleğeni taze olarak toplayabilir ve yemeklerinize koku ve tat vermesi için yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

2 ) Yemeklerinizin yanında yediğiniz salataların içine doğrayarak tüketebilir, salatalarınızın lezzetini artırabilirsiniz.

3 ) Fesleğeni toplayarak kaynatabilir ve kaynattığınız suyu süzerek çay şeklinde içebilirsiniz. Süzme işleminden geriye kalan kaynamış fesleğeni yaralarınızın iyileşmesi için yaralarınızın üzerine örtebilirsiniz.

4 ) Kurutulmuş fesleğeni kullanarak et yemeklerine lezzet ve koku katabilirsiniz. Et yemeklerinin lezzetli olması içi kurutulmuş fesleğen kullanılmaktadır.

5 ) Fesleğenin faydaları arasında iştah açıcı özelliği olmasını sağlayan fesleğen tohumunu yoğurt ile karıştırarak yiyebilirsiniz.

Fesleğenin zararları

Fesleğenin faydaları olduğu gibi zararları da vardır. Çok fazla tüketilmesine bağlı olarak bacak kaslarınızda kretain birikmesine bağlı kramplar oluşabilir. Aşırı olarak kurutulmuş fesleğen tüketilmesi mide arılarına sebep olabilir. Bu nedenle fesleğenin dikkatli olarak tüketilmesinde fayda vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir