Enginar ve Faydaları

Köken olarak Etiyopya’da ilk olarak yetiştirilen enginar Mısır üzerinden Batı Avrupa’ya ve oradan da tüm Avrupa’ya yayılarak popüler bir bitki haline gelmiştir. Enginarın yaprakları antik Yunan döneminde sindirim sistemi hastalıklarına karşı ilaç olarak kullanılmış ve soylu ailelerin sofralarını süsleyen bir bitki olarak tanınmıştır.

Enginarın Besin İçeriği

Enginar bitkisi besinde değeri yüksek olan, sahip olduğu vitamin, minarel ve antioksidanlar ile bağışıklık sisteminin destekleyicisi olmuştur. Enginar bitkisinin içeriğinde;

  1. C vitamini, K vitamini, B 6, E vitaminleri yüksek oranda,
  2. Niasin, Riboflavin, folat gibi antioksidan özelliği yüksek olan minarelleri,
  3. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, manganez gibi gelişime yardımcı minarelleri,
  4. Yüksek oranda lifi yapısı ile sindirim sistemi enzimi üretimine yardımcı olan trefavin minareli yer almaktadır.

Enginarın Faydaları

Sindirim sistemi; Enginar yüksek oranda lifli yapısı ve sindirim enzimi sentezini hızlandıran trefavin minareli ile sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını ve bağırsaklarda sentezlenmesi gereken sindirim enzimlerinin sentezinin gerçekleşmesini sağlar.

Anemi ( kansızlık ) ; Demir minareli açısından çok zengin olan enginar bitkisi demir ihtiyacını karşıladığı için demir eksikliğine bağlı olarak gelişen demir anemisi hastalığının oluşmasını önler. Anemi rahatsızlığı bulunan hastaların tedavisinde doğal tedavi olarak uygulanır.

Karaciğer hastalıkları; Enginarın yapraklarında kolestrol düzenleyici ve yağ yakıcı özelliği ile HMG – CoA Redüktaz enzimi sentezini düzenleyerek karaciğerde yağlanma oluşmasını önler. Ayrıca karaciğer büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer hastalıklarının oluşmasını da önler. Enginar, safra sıvısı oluşumu da düzenleyerek karaciğerin toksinlerden arınmasını sağlar.

Tansiyon; Enginarın faydaları arasında kan basıncını düzenleyici enzimler yer aldığı için tansiyonun doğal yollardan düzenlenmesine de katkı sağlar.

Mide hastalıkları; Enginar lifli bir yapısı olması ve mide asiti düzenleyici özelliği olması nedeniyle mide yanmasını önlediği gibi mide içindeki asit baz dengesini sağlayarak mide ekşimesinin oluşmasını önler. Sürekli bulantı ve kusma rahatsızlıklarına doğal ilaç olarak enginar yaprağı kaynatılarak duyu içilir.

Kolestrol; Yağ yakıcı özelliği ile vücutta yağ bağlanmasını önleyerek yağ oranının artmasını sağlayan enginar doğal bir kolestrol düzenleyici olarak doktorlar tarafından hafta da en az 1 kere tüketilmesi tavsiye edilir.

İdrar yolları; Enginar tüketilmesi idrar yıllarında iltihap oluşmasını önlediği gibi vücutta bulunan fazla suyun dışarı atılmasını sağlayarak idrar söktürücü özellik gösterir. Ancak enginarın fazla tüketilmesi vücudunuzu susuz bırakma riski ile karşı karşıya kalmanıza neden olabileceği için tüketim miktarına dikkat edilmesi gereklidir.

Enginar Nasıl hazırlanır ?

Enginar sebze yemekleri ile birlikte kullanılan bir besin türü olduğu gibi zeytinyağlılar ile soğuk bir şekilde de servis edilebilir. Enginarın gövdesini bütün olarak 45 dakika kadar açık bir tencere de kaynattıktan sonra süzme işlemine tabi tutun. Süzme işleminden sonra enginarın yaprakları kolay bir şekilde temizlenir. Temizleme işlemlerini bitirdikten sonra bir servis tabağı içine yoğurt, mayonez, isteğe bağlı baharat sosu koyup içine enginar dilimleri koyun ve karıştırıp servis edin. Enginarın bu tarifi herkes tarafından beğenilen bir tariftir.

Enginarın Zararları

Enginarın faydaları kadar doğru tüketilmemesi veya fazla tüketilmesine bağlı olarak insan vücudunda olumsuz etkiler meydana getirir. Enginarın zararlarını;

  1. Aşırı tüketilmesi vücudun susuz kalmasını enden olabileceği gibi karın şişkinliğine de neden olur.
  2. Hamile kadınlarda düzenli ilaç kullanımını olumsuz etkileyeceği için tüketilmeden önce doktorunuza sormanız gereklidir.
  3. Aşırı tüketilmesi durumunda yağ yakıcı özelliği nedeni ile hızlı kilo kaybı yaşamanıza ve vücut direncinizin düşmesine neden olur.
  4. İshal olan bireylerin tüketmesi durumunda ishalin şiddetlenmesi ve kişinin vücut sağlığını kaybetmesine neden olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir