Beton Panel Nedir, Kullanım Alanları ve Faydaları

Taşıyıcı niteliği olmadan bölme olarak kullanabileceğiniz duvarlar şeklinde tarif edebileceğimiz yapı malzemeleri olan paneller, önceden kalıplanan çimentonun duvar biçimine getirilerek hazırlanması yöntemiyle imal edildiklerinde ‘beton panel’ adını almaktadırlar.

Beton panellerin asıl hammaddesi çimento olsa da, içeriğe eklenen bazı katkı maddeleri sayesinde daha dayanıklı ve güzel görünüm sağlayan yapı malzemeleri haline gelmektedirler. Bu şekilde hazırlanan beton paneller, inşaat alanlarına yani uygulama alanlarına götürülerek kolay bir şekilde monte edilirler.

Beton Panellerin Kullanım Alanları

Beton paneller seri olarak üretilebildikleri yani tek bir kalıpla aynı ebatlarda imal edilebildikleri için, kısa sürelerde istenilen miktarda temin edilebilen ve kullanılabilen malzemelerdir. Yani inşaat alanında hazırlanmaları, ebatlarının uygun şekilde ayarlanması ve monte edilebilecek hale gelmeleri beklenmez. Dolayısıyla yeni projelerde ve tadilat yapılan alanlarda kolay şekilde kullanılabilen ve aynı zamanda zaman tasarrufu / işçilik maliyetlerinden tasarruf sağlayan yapı malzemeleridir.

Dayanıklı ve uzun ömürlü olan beton paneller, inşaat başlamadan önce belirlenen ölçülerde üretilebilen ve o şekilde de kullanılabilen yapı malzemeleridir. Dolayısıyla yeni projelerde veya tadilat yapılan alanlarda, projelerde kolay bir şekilde kullanılabilen, monte edilebilen, önemli miktarda zaman tasarrufu ve maliyet avantajı sağlayan yapı malzemeleridir. https://www.neteren.com/tr/Urunler/Markalar/Cretox-Brut-Beton-Panel/ adresinden örnekleri inceleyebilirsiniz.

Beton Panel Kullanımının Sağladığı Avantajlar

Beton panel kullanımı tercih edilen projelerde elde edilen avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Beton paneller tek kalıpla seri olarak üretilebilirler. Dolayısıyla proje öncesinde tespit edilen ihtiyaç miktarına göre kolay bir şekilde temin edilebilirler. Tabi projenin ihtiyaçlarına göre farklı olarak tespit edilen ebatlarda üretilebilmeleri de önemli bir avantaj olarak değerlendirilebilir.
  • Genellikle standart ebatlarda olan beton paneller, uygulama alanındaki işleri kolaylaştırarak kısa sürede monte edilirler. Diğer alternatiflerde olduğu gibi uygulama alanında hazırlanması gerekmeyen beton paneller, zamandan ve işçilik maliyetlerinden tasarruf edilerek monte edilebilirler. Dolayısıyla projenin genel maliyeti düşer ve daha kısa sürede tamamlanır.
  • Beton paneller sanatsal tasarımlara izin veren ve estetik beklentileri fazlasıyla karşılayan yapı malzemeleridir. Farklı görünümlere sahip olabilen ve farklı renklerde imal edilebilen (ya da sonradan boyanabilen) beton paneller, estetik beklentileri karşılamakta zorlanmayan malzemelerdir. Hatta sağladıkları bu avantaj nedeniyle bazı projelerde değişiklik yapılmasını kolaylaştırabilen, önemli bir esneklik payı sağlayabilen yapı malzemeleridir.
  • Hafif olarak kabul edilen bir yapı malzemesi olan beton paneller, binanın iskeletine gereksiz yük binmesini önleyen malzemelerdir.
  • Hafif olarak kabul edilmesine karşılık dayanıklı ve uzun ömürlü yapı malzemeleri olan beton paneller, hava koşullarına ve diğer dış etkenlere karşı yüksek direnç sergileyen malzemelerdir. Suya ve neme karşı önemli oranda direnç gösteren beton paneller, dış hava şartlarında kullanıldıkları projelerde bile başarılı bir sonuca ulaşılmasını sağlarlar. Bu sonuç ve beton panellerin düşük bakım maliyetleriyle uzun süre kullanılabilmeleri, bina sahiplerinin, son kullanıcıların önemli bir avantaj elde etmelerini sağlamaktadır.

Yorum yapın