Barut Ağacı Kabuğu Faydaları

Barut ağacı kabuğu faydaları, barut ağaçlarının diğer isimleri yörelere göre değişmekle birlikte Akdiken ve Acı cehre olarak da bilinmektedir. Afrika, Avrupa ve ılık Akdeniz iklimlerinde sulak dere kenarları bölgesinde yüksekliği 3 metreye kadar büyüyen bir ağaçtır. Ağaçların körpe fidanları yeşil renginde ve aynı zamanda kirli beyaz çizgili, mercimekli şeklindedir. Yapraklarını döküp çalıya dönmekte olan ağacın gövde rengi açık kahverengidir. Kartlaşmış ağaçların rengi zamanla koyulaşır, yapraklarıyla birlikte çizgileri genişler ve de boz lekeli hale dönerler.  Barut ağaçlarının kabuklarından, dallarından ve gövdesinde bulunan kabuklarından yararlanılmaktadır. Kabukları ve dalları üç ile beş yaşında iken kullanılmaktadır. Kabuklarını soyarken gövdesine zarar verilmemelidir. Kereste kısmı barut yapımında kullanılmaktadır. Barut ağacı kabukları eski medeniyetler de tütsü olarak da kullanılmıştır. Kabuk çayı olarak da kullanılmıştır. Doğru bir şekilde ve zamanda kullanıldığında oldukça faydalı olan barut ağaçlarının kabukları, taze tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilmektedir.

 

Barut ağaçlarının hastalıklara tedavisi

Tedavi nedeniyle genelde gövde ve üç yaşındaki dal kabukları kullanılır. İlk yıl dinlendirilen kabuklar, ilkbahar döneminde bitkiye doğru suyun yürümeye başladığı zamanlarda soyulmaktadır. Soyulma esnasında kabukların birleşim noktası olan ağaç kısmına dokunulmaması gerek. Eğer kabuklar ağaçların kısmından çıkarıldı ise derhal temizlenmesi gerekmektedir.

Barut ağaçlarının kabukları bağırsak zarına herhangi bir zarar vermeden ve de aynı zamanda bağımlılık yaratmayan bir ishal ilacı olarak da bilinir. Özellikle de kabızlıkta, mide şişkinliğin de, akciğerlerin şişmelerin de ve de safra suyunun salgılanmasında oldukça etkili olmaktadır. Bununla birlikte bir diğer önemli özelliği ise hemoroit rahatsızlığında kullanılmasıdır.

Doğru bir şekilde ve zamanda kullanıldığında oldukça faydalı olan barut ağaçlarının kabukları, taze tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilmektedir.

Barut ağacı kabuğunun faydaları;

  • Kabızlığın gidermede etkilidir.
  • Safra salgılamada görevlidir.
  • Gut hastalığına iyi gelir.
  • Spazm çözücüdür.
  • Hemoroit rahatsızlığında kullanılır.
  • Bağırsak da parazitlerin temizlenmesinde kullanılır.
  • Kurşun zehirlenmesine maruz kalan kişilerde iyileştirici bir etkiye sahiptir.
  • Karaciğer rahatsızlıklarında oldukça etkilidir.
  • Sarılık ve siroz tedavisinde kullanılır.
  • Yara ve çıban tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
  • Barut ağaçlarının kabukları tere otu gibi metabolizmayı hızlandırmakta ve de zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Bu faydalarla birlikte ayrıca;

  • Kusturucu bir etkiye sahiptir.
  • Sindirim sistemlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Kan dolaşımlarının düzenlenmesinde görevlidir.
  • Dalak ve karaciğerin düzenli bir şekilde çok daha sağlıklı çalışmasında etkilidir.

Barut ağacı kabuğunun kullanımı

Tedavi için üç yaşındaki dalların kabukları kullanılır. Barut ağaçlarının kabukları kurutulduktan sonra bir yıl bekletilerek kullanılır. Barut ağaçlarının kabukları kurutulduktan sonra bir yıl beklenip kullanılmasının en temel nedeni, kabuklarda bulunan antron glikozidin bir yıl bekletilip daha sonra antrahinon glikozidi glikofranguline dönüşmesidir.

Kullanımı: Daha önceden kurutulmuş, bekletilmiş ve de kıyılmış olan kabuklar 0,5 litre suyun içinde altı saat bekletilip daha sonrasında on dakika boyunca kaynatılmalıdır. Kaynatılan kabuklar süzülüp günde üç defa yemeklerden hemen önce bir çay bardağı kadar içilmelidir.

Dikkat: Barut ağacı kabukları laksatif bir etkiye sahiptir. Yani bağırsakların fazla çalışmasıyla ishal sorunu ortaya çıkabilir.

Barut ağacı kabuğunun kullanımında püf noktalar

Barut ağacı kabukları genellikle çay olarak tüketilmektedirler. Çay olarak hazırlanacağında ağaç kabukları çok küçük parçalara bölünmeli ya da toz haline getirilmiş olan kabuklar kullanılmalıdır. Oldukça küçük parçalara bölünmüş olan kabuklar 15 – 20 dakika boyunca demlendikten sonra günde üç defa yemeklerden önce içilmelidir. İyileştirici etkisi dışında haricen de kullanılmakta olan barut ağaçlarının kabuğu kaynatılır ve suyuyla yaralara pansuman yapılabilinir. Bununla birlikte ayrıca taze barut ağaçları kabuğunun kullanılması kesinlikle tavsiye edilen bir yol değildir.

 

 

Yorum yapın