Balın Yüze Faydaları

Tamamen doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılabilen balın geçmişten bugüne yüzde meydana gelen birçok rahatsızlıkta ya da genel bakım amacıyla tercih edildiği söylenebilmektedir. Antimikrobiyal etkileri nedeniyle bakteri ve mikroplara karşı en doğal tedavi seçeneklerinden birisi olan bal, özellikle iltihaplı yaralar, akne ve mantar tedavisinde etkilerini fazlasıyla gösterebilmektedir. Egzama gibi daha ciddi deri hastalıklarında da etkili olan balın yüze faydalarına bakıldığında ise doğru malzemeler ile uygun miktarlarda karıştırıldığı zaman hem doğal hem de yüze yararlı maskeler şeklinde kullanılabileceği söylenebilmektedir.

Balın Yüze Faydaları Nelerdir?

  • Yüzde meydana gelen akne ve sivilce problemlerinin giderilmesinde kullanılabilir.
  • Yüzdeki yaralarda tedavi sürecini hızlandırır. Ciltte kalan yara izlerini giderir.
  • Dudaklarda oluşan uçukların tedavisinde yararlanılabilir.
  • Çeşitli alerjiler nedeniyle yüz bölgesinde gözlemlenen alerji belirtilerini hafifletir.
  • Yüzdeki kırışıklık görünümünü azaltır.
  • Yüzdeki ölü hücreleri temizleyici olarak kullanılabilir.
  • Güneş ışınları ya da alkol tüketimi gibi nedenlerle yıpranan yüzü onarır.

Bal Yüze Nasıl Uygulanabilir?

Balın yüze faydalarını görmek isteyen kişilere hazırlayabilecekleri çeşitli bal kürleri ile kısa sürede olumlu sonuçlar elde edebilecekleri söylenebilir. Kürlerin hazırlanışı esnasında organik bal kullanımı ise kesinlikle tavsiye edilmektedir.

Gözenek Temizlemek İçin Bal Maskesi

Malzemeler:

1 yemek kaşığı organik bal

2 yemek kaşığı jojoba yağı

Yapılışı:

1 yemek kaşığı bal ile 2 yemek kaşığı jojoba yağı alınarak iyice karıştırılır ve sonrasında kuru cilt üzerine masaj eşliğinde uygulanır. Göz bölgesine gelmemesine dikkat edilir. Son aşamada ise ılık su ile yüzden temizlenir. Bu karışım cildi arındırıcı ve temizleyici olarak tercih edilebilir.

Peeling Etkisi Gösteren Bal Maskesi

Malzemeler:

2 yemek kaşığı çiçek balı

1 yemek kaşığı karbonat

Yapılışı:

2 yemek kaşığı çiçek balı ile 1 yemek kaşığı karbonat bir kap içerisinde karıştırılır. Yüz ıslatılır ve hazırlanan karışım yüze dairesel hareketler ile sürülür. Sonrasında durulanır. Cildi besleyen ve ölü hücreleri ciltten uzaklaştıran bu maske ile kısa sürede çok daha parlak ve yumuşak bir cilde kavuşmak mümkündür.

Hücre Temizleyici Bal Maskesi

Malzemeler:

3 yemek kaşığı tarçın tozu

2 yemek kaşığı bal

Yapılışı:

3 yemek kaşığı tarçının tozu ile 2 yemek kaşığı organik bal karıştırılır. Tarçının balın her tarafına yayıldığına emin olunduktan sonra yeni yıkanan yüz üzerine sürülür. 30 dakika boyunca bekletilir ve sonrasında ılık su ile temizlenir. Balın yüze faydalarını görebilmek amacıyla en çok kullanılan maske türlerinden birisi olan bu maske ile ölü hücrelerin dökülmesi ve cilt görünümünün iyileştirilmesi sağlanabilir.

Antibakteriyel Bal Maskesi

Malzemeler:

6 diş organik sarımsak

3 yemek kaşığı organik bal

Yarım çay kaşığı zerdeçal

Yapılışı:

6 diş organik sarımsak alınır ve kabukları soyulduktan sonra iyice ezilir. 3 yemek kaşığı organik bal ile bir kase içerisinde karıştırılır. İçerisine yarım çay kaşığı zerdeçal eklenir ve karışım homojen bir hale getirilir. Son aşamada ise temiz cilt yüzeyine uygulanır ve 10 dakika kadar bekletildikten sonra durulanarak kurulanır. Zerdeçal ve sarımsağın antiseptik ve antibakteriyel özellikleri balın yüze faydalarını değerlendirmek isteyen kişiler için bu maskeyi oldukça değerli bir doğal cilt bakım ürünü haline getirir.

Balın Yan Etkisi Var mı?

Balın yüze faydalarını değerlendirmek isteyen ancak herhangi bir yan etki ile karşılaşıp karşılaşmayacağını merak eden kişilere bilinen ciddi bir yan etkisinin olmadığı söylenebilir. Ancak pek çok kişide görülen polen alerjisinin cilt yüzeyinde alerjik reaksiyonlara neden olabileceği de unutulmamalı ve bu nedenle ciltte kuruma, pullanma ve tahriş gibi yan etkilerle karşılaşmamak adına bala karşı alerji gösterip gösterilmediği elin üst kısmındaki ufak bir alanda test edilmelidir. Bunun yanı sıra 1 yaş altındaki bebeklerde bal tüketimi de yine önerilmemekte ve şeker hastalarının da hastalık belirtilerinin şiddetlenmemesi adına baldan uzak durmaları gerekmektedir.

Yorum yapın