Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Ağız yaraları oldukça yaygın ve rahatsız edicidir. Bu ağrılı, açık yaralar, iltihaplı kırmızı bir sınır ile çevrelenmiş beyaz renklidir. Daha sık olmamakla birlikte, yanakların, dudakların, dilin altında ve ağzın tabanında görünürler. Hemen hemen herkesin karşılaştığı bu sorunlar bir çok nedenden kaynaklanabilir.

Ağız yarası neden olur?

Bu yaralar, kabızlık, kalıtsal faktörler, hormonal değişiklikler, aşırı asitlik, yanlışlıkla yanak ısırıkları, stres ve B vitamini, C vitamini, demir veya diğer besinlerin eksiklikleri gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir.

Ağız yaraları genellikle ciddi değildir ve yedi ila 10 gün içinde iyileşme eğilimindedir. Ancak, büyük yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Büyük ağız yaraları genellikle daha derindir ve çapı 10 mm’den fazladır. Büyük uçuk yaralar, çok sayıda küçük ülserden oluşan bir küme olarak görünür.

Ağız yarasını iyileştirmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır, bakalım bunlar nelermiş?

Ağız yarasına ne iyi gelir?

  1. Meyan kökü

Ağızdaki yaralar meyan kökü ile tedavi edilebilirler, çünkü bu bitki bir demulent olarak çalışır ve tahrişe karşı dirençli olan açık lezyonları yatıştırıcı mukoza zarları üzerinde koruyucu bir kaplama oluşturur. Aynı zamanda iltihap önleyici ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Bir çorba kaşığı ezilmiş meyan kökünü iki veya üç saat suda iki fincan suda bekletin. Bu su ile ağzınızı günde bir kaç kez gargara yapın.

  1. Hindistan cevizi sütü

Hindistan cevizi sütü, ağız yaralarının ağrısını yatıştırmak için oldukça faydalıdır.

Hindistan cevizi sütünü bir çorba kaşığı bal ile karıştırın. Etkilenen bölgeye bununla masaj yapın. Bunu günde üç veya dört kez yapın.

Alternatif olarak, ağzınızı taze hindistan cevizi sütü ile veya etkilenen alanı hindistancevizi yağıyla yıkayabilirsiniz.

  1. Deniz tuzu ve hidrojen peroksit (oksijenli su)

Hem deniz tuzu hem de hidrojen peroksit, iltihap önleyici, antiseptik ve dezenfektan özelliklere sahiptir. Bu nedenle, ağız yaralarını veya kemik yaralarını tedavi etmek için bu malzemeleri ayrı olarak veya etkili bir kombinasyon halinde kullanabilirsiniz.

  • Bir bardak ılık suya iki çay kaşığı deniz tuzu ve% 3 hidrojen peroksit ekleyin. İyice karıştırın.
  • Bu karışımı gargara olarak kullanın.
  • Günde bir veya iki kez tekrarlayın. Karışımı yutmayacağınızdan emin olun.
  1. Kişniş tohumu

Kişniş tohumları, ağız yaralarında önemli ölçüde rahatlama ve inflamasyonu azaltabilen bir Ayurvedik ilaçtır.

  • Bir fincan suda bir çay kaşığı  kişniş tohumunu kaynatın. Süzün ve soğumasını bekleyin.
  • Bununla ağızınızı çalkalayın.
  • Bunu günde üç veya dört kez yapın.
  1. Karbonat

Ayrıca sodyum bikarbonat olarak adlandırılan karbonat ya da yemek sodası, ağız yaralarının tedavisine yardımcı olur. Karbonat, asitli yiyeceklerin veya içeceklerin neden olduğu asitleri nötrleştirmeye yardımcı olduğu için özellikle yararlıdır. Ayrıca inflamasyonu azaltacak ve mikropları ve bakterileri yok edecektir. Yanma hissine neden olabileceğini unutmayın.

İnce bir macun yapmak için biraz su ile kabartma tozu bir çay kaşığı karıştırın. Etkilenen bölgeye sürün. Bunu günde birkaç kez tekrarlayın.

Alternatif olarak, karbonatı doğrudan ağız yaralarınızın üzerine  koyabilirsiniz.

  1. Bal

Bal, nemi tutmaya yardımcı olduğu ve iyileşme sürecini hızlandırdığı için yaraları yatıştırır. Ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Bir parça pamuğa bal koyun ve etkilenen bölgeye sürün. Gliserin veya E vitamini yağını da aynı şekilde kullanabilirsiniz. Radyasyon tedavisinin neden olduğu ağız yaraları için manuka balı kullanın.

  1. Aloe vera

Etkilenen bölgeye aloe vera jeli veya meyve suyu uygulamak ağrıyı hafifletir, iyileşmeyi destekler ve doğal bir antiseptik olarak işlev görür. Ayrıca antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere de sahiptir. Araştırmalar aloe veranın ağız yaraları, soğuk yaralar, diş eti iltihabı ve liken planus gibi ağız sağlığı sorunları ile baş etmede yararlı olduğunu göstermiştir.

  1. Kereviz

Sadece taze kereviz sapı çiğnemek,iltihap sökücü özelliklerinden dolayı ağız yaralarının rahatlamasını sağlamada oldukça etkili olabilir.

Ayrıca kerebiz, folik asit ve B1, B2, B6, C vitaminleri içerir. En iyi sonuç için, kereviz sapını çiğnedikten sonra, yaklaşık 10 dakika boyunca etkilenen alanda bu özütü tutun. Ağız yaralarını iyileştirmeye ek olarak, kereviz çiğnemek ağızdaki kötü kokuları da giderecektir.

  1. Fesleğen

Fesleğen yaprakları ağız yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir.

  • Dört veya beş fesleğen yaprağını iyice yıkayınız.
  • Bu yaprakları ağzınıza atın ve çiğneyin, sonrasında ağzınıza su alın.
  • Bunu günde iki kez, sabah ve akşam yapın.
  • Bu işlem aynı zamanda kötü nefes kokusunu tedavi edecektir.
  1. Buz

Buz, ağız yaralarının ağrısını uyuşturmak için etkili bir ilaçtır. Sığ ülserasyonun ortaya çıkmasından önce, bir karıncalanma ve yanma hissi gibi belirtilerle karşılaşırsanız etkilenen bölgeye buz uygulamalısınız.

Bu evde tedavi yöntemlerini denemenin yanı sıra, baharatlı veya asitli yiyecekler yemediğinizden emin olun. Ayrıca dişlerinizi fırçalamak için yumuşak bir diş fırçası kullanın. Ağız yaraları aşırı derecede rahatsız edici ise ve günlük alışkanlıklarınızı etkiliyorsa, tedavi için doktorunuza danışın.

Kaynak:https://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-mouth-ulcers.html

Yorum yapın