Yerleşme Kanaması Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ağrılı Olur mu?

Yerleşme Kanaması nedir? 

Tıp dilinde implantasyon, halk arasında yerleşme kanaması olarak bilinen kanama, hamilelik belirtilerinden birisi olarak karşımıza çıkan bir kanama türüdür. İstenmeyen gebeliklerde veya bilinçli olan gebeliklerde yerleşme kanaması olma ihtimali vardır. Her gebelikte görülmeyebilir. Yerleşme kanaması, yumurtlama dönemindeki bayanlarda, döllenme gerçekleştiğinde, döllenen yumurtanın rahme yerleşirken oluşturduğu kanamadır. İstisnai durumlar haricinde, hamileliklerin çoğunda oluşur.

   Yerleşme kanaması, çoğunlukla adet kanamasıyla karıştırılmaktadır. Ancak, dikkat edilecek birkaç noktayla, adet kanamasından ayrılabilir.

  • Yerleşme kanaması, adet kanamasına göre daha soluk renktedir. Pembemsi veya kahverengimsi şekilde görülür. Üstelik, adet kanaması gibi pıhtı şeklinde gelmez.
  • Adet kanaması, düzenli olarak adet gören bayanlarda, 28 günde bir görülen kanama türüdür. İmplantasyon kanaması ise, adetin 14. gününe denk gelen yumurtlama gününde oluşur. Tabi her bayanın adet döngüsü farklı olduğu için, 1-2 gün oynamalar olabilir. Bu durum, adet kanamasıyla yerleşme kanamasını ayırmanın en etkili yoludur.
  • Yerleşme kanaması, regl kanaması gibi 1 hafta kadar sürmez. Sadece lekelenme şeklinde görülür.
  • Adet kanaması, çoğu bayanda ağrılı olur ve adet döneminin bitmesiyle sona erer. Ancak, yerleşme kanaması ağrısı, döllenme anında başlar, hamileliğin belirli dönemlerine kadar sürer.
  • Yerleşme kanaması, çoğu bayan tarafından regl kanamasıyla karıştırıldığından, hamileliğin ilerleyen dönemlerine kadar fark edilmeyebilir.

Yerleşme Kanaması Ağrılı Mı Olur? 

   Yerleşme kanaması ağrılı mı olur? sorusu, birçok bayanın merak ettiği ve cevap aradığı bir sorudur. Öncelikle, yerleşme kanaması adı verilen kanamanın, hamilelik için herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Bu kanama sadece, döllenme gerçekleşirken ortaya çıkmaktadır. Ağrı yapar mı sorusuna verilecek cevap ise, evet yerleşme kanaması ağrı yapar. Ama, sanıldığı kadar şiddetli bir ağrı yapmaz. Genelde kramp şeklinde, şiddeti belirli aralıklarla değişen bir ağrı yapar. Bu yüzden adet ağrısıyla karıştırılmaktadır. Yerleşme kanaması ağrısı, adet kanaması ağrısının aksine, daha hafif ancak daha uzun sürelidir. İstisnai durumları göz önüne alırsak, yerleşme kanaması ağrısı, her bayanda görülmeyebilir. Herkesin bünyesi farklıdır. Çoğu kadın adet dönemini bile şiddetli ağrılarla geçirirken, bazı kadınlar, adet dönemi boyunca ağrı yaşamaz. yerleşme kanaması da aynı şekilde, her bayanda görülmez. Ağrı ve sancının yumurtlama dönemlerinde meydana gelmesi ve ufak lekelenmelerin görülmesi,  yerleşme kanamasını düşündürür.

Yerleşme kanaması, yumurtlama döneminden, yaklaşık 9 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde ortaya çıkan ağrıda, muhtemelen yerleşme kanaması ağrısıdır. Adet gününe yakın zamanda ortaya çıkan ağrı ise, adet ağrısı olabilmektedir.

   Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Yerleşme kanaması, hamilelik belirtisi olduğu için, beraberinde bazı belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Yerleşme kanamasıyla birlikte, aşağıdaki belirtilerde görülmekteyse, olası bir hamilelik için gereken testler yaptırılmalıdır.

  • Göğüslerde şişkinlik ve aşırı hassasiyet
  • Psikolojik dalgalanmalar
  • Sık idrara çıkma
  • Ani iştah kaybı
  • Yemek kokularına karşı aşırı hassasiyet
  • Hormon değişikliklerine bağlı kabızlık
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Karında yanma ve ekşime
  • Sivilce ve çeşitli cilt lekelerinin artması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Baş ağrısı, yerleşme kanamasıyla birlikte görülen hamilelik belirtileridir. Ancak, bu belirtiler herkeste görülmeyebilir. Bazı kişilerde sadece yerleşme kanaması görülürken, bazı kişilerde de bu belirtilerden bir veya birkaçı görülebilir.

  Yerleşme kanaması, adet kanamasıyla karıştırılsa da, birçok yönüyle adet kanamasından ayrılmaktadır. En önemli özelliği, yumurtlamadan dokuz gün, adet kanamasından sekiz gün önce oluşmasıdır. Farklı adet döngülerine göre, istatistiklerde ufak oynamalar görülebilir. Herkes, kendi adet döngüsüne göre, yumurtlama dönemini hesaplayabilir ve ortaya çıkan herhangi bir kanamanın yerleşme kanaması mı regl kanaması mı olduğunu kolayca anlayabilir.

Yorum yapın