Zeytinin faydaları

Zeytin, kemik erimesini önleme, çeşitli kanser türlerini engelleme, iltihaplanma ve kireçlenmeyi azaltma, sindirimi artırma, alerjik reaksiyonları hafifletme, kan dolaşımını hızlandırma, kalp hastalığına karşı koruma, bilişsel işlevi artırma, enfeksiyonlara karşı savunma ve tansiyonu düşürme gibi insan vücuduna bol miktarda fayda sağlayan güçlü ve lezzetli bir meyvedir.

Zeytin, günümüzde dünyanın her yerinde ulaşılabilir olmasına rağmen daha çok Doğu Akdeniz bölgesinde bilinmektedir. Yemekle pişirmedeki önemi ve tıbbi faydalarından dolayı binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Birçok zeytin türü bulunmaktadır ve bazıları az veya çok önemli bileşenlere sahiptir. Salatalara, sandviçlere eklenebilir veya tuzlu bir atıştırmalık olarak yenebilir. Zeytinyağı birçok yemek tarifinde kullanılır ve zeytin ağaçları çıkarılmış yağ bakımından zengindir. Esas olarak zeytin ağacının tüm kısımları önemlidir ve dünya genelindeki insanlar binlerce yıldır önem vermektedir.

Zeytinin Besin Değerleri

Zeytinin sağlık ve tıbbi açıdan faydaları, zeytinin demir, lif, bakır, E vitamini, fenolik bileşenler, oleik asit ve birçok antioksidan gibi besin öğeleri, mineralleri ve organik bileşenlerinden kaynaklanmaktadır.

Zeytinin Faydaları

  1. Kalp Sağlığını Güçlendirir: Kalp hastalığı, dünyada en ölümcül ve en yaygın hastalıklardan birdir. Zeytin Kalp hastalığını önleme ile ilişkilendirilen, oleik asit olarak adlandırılan tekli doymamış yağ içermektedir. Zeytinde bulunan bu oleik asit tansiyonu düşürür ve kardiovasküler komplikasyon ihtimalini azaltır.Dahası zeytin, kanseri önleme ile bağlantısı olduğu bilinen fenolik içerikler bakımından zengindir. Hidroksitirosol gibi fenolik içerikler, kanı incelten pıhtı önler görevi görür. Bu da kan pıhtılaşması oluşumunu azaltır. Bundan başka, aynı fenolik bileşenler ayrıca damarlardaki gerilimi azaltır ve damarları açar.
  2. Kemik Erimesi: Geleneksel Akdeniz Diyeti ile beslenenlerin, kemik erimesi olma bakımından düşük ihtimale sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bazı araştırmalarda zeytinde bulunan bazı bileşenler ile kalsiyum depolama ve kemik gelişimi arasında bağlantı bulunmuştur.
  3. Kanseri Önler: Zeytin, antioksidan ve iltihap önleyici madde olan kanseri önleme konusunda pozitif bir etki yaratan antosiyanin içerir. Antioksidanlar vücudu sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştüren serbest radikallere karşı korur. Ayrıca zeytin, meme kanserinin oluşumunu tetikleyen faktörleri sınırlandırmaya yardımcı olan oleik asit içerir.
  4. İltihaplanmayı Azaltır: Zeytinin içerisinde bulunan çeşitli bileşenler sadece antioksidan bileşen görevi görmezler aynı zamanda iltihap önleyici bileşen görevi görürler. Bu bileşenler vücuttaki eklem, kas, sakatlık, tendon ve el-ayak ağrıları bulunan vücutta iltihaplanmayı azaltır. Özellikle kireçlenme, damla hastalığı ve diğer romatizmal durumlar yönünden zeytin, büyük fayda sağlar ve bunlarla bağlı ağrıları giderir.
  5. Sindirim: Zeytin, zengin bir lif kaynağıdır. Bir kase zeytin, günlük lif gereksinimin %20’sini karşılar. Yüksek lif içeriği, bağırsaklardaki peristaltik hareketi hızlandırarak sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Lif ayrıca, tokluk hissi sağlar ve aşırı yemeyi ortadan kaldırır. Lif sadece sindirim sağlığını artırmakla kalmaz, ayrıca kilo vermeyi kolaylaştırır. Lif ayrıca, kandaki aşırı kolesterolü yok ederek kalp sağlığını artırır.
  6. Alerjik Reaksiyonlar: Zeytin, alerjik reaksiyonların yoğunluğunu veya sıklığını azaltmaya yardımcı olur. Zeytinin içerisindeki belirli bileşenler, histemin için alıcı bölgeye blok engel koyarak antihistamin görevi görür. Beslenme düzenine zeytin eklenerek mevsimsel alerjilerin belirtilerin belirtileri azaltılabilir.
  7. Kan Dolaşımı: Zeytin, alyuvar üretimi için iki önemli bileşen olan demir ve bakır bakımından zengindir. Bu iki mineral olmada, vücuttaki akyuvarlar azalır ve kansızlık hastalığına neden olur. Bol miktarda zeytin tüketilerek, kanın vücudun tüm kısımlarına pompalanması sağlanır.
  8. Antibakteriyel Özellikler: Zeytinin değerli kimyasal bileşeni olan oleuropein, antimikrobiyel ve antibakteriyel görevi görür. Bol miktarda zeytin tüketilmesi bu kimyasalları artırır ve vücudu bakteriyel enfeksiyonlara karşı korur.

Birkaç Uyarı: Zeytin genel olarak son derece faydalı bir bitki olmasıyla birlikte, zeytin ağacı polenlerinden kaynaklanan bazı mevsimsel alerjiler mevcuttur. Ayrıca zeytin ve zeytin yağında bulunan kuvvetli asit ve organik bileşenler göz önünde bulundurulduğunda hamile kadın ve süt emziren annelerin fazla tüketmemesi önerilir.

“Zeytinin faydaları” üzerine 3 yorum

  1. Günümüz kahvaltısının vazgeçilmezi.Hele bir de yeşil zeytin yok mu ne güzel bir tadı var öyle.Hem okuduğum kadarıyla sindirimi de kolaylaştırıyor ve tabi bağışıklık için de iyi.Doğuda fiyatın biraz daha pahalı olması kötü tabi ama mecbur alıyoruz.

    Yanıtla
  2. Bazı arkadaşlar zeytin yiyemiyormuş tadı kötü oluyormuş. Pazardan marketten farketmez gemlik zeytin tadına bakarak alın yiyin. Bence herkese göre bir zeytin mutlaka vardır. Geçen 300 gr aldım, tadı iğrenç döküp yenisini aldım her sabah 8 tane zeytin yerim neden sayılı derseniz böyle uygun görmüştüm bir aralar öyle bir alışkanlık kaldı gidiyor…

    Yanıtla
  3. Zeytin sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi.
    Her sabah 10 tane yerim.
    Zeytinin kendi yağıyla daha da bir harika oluyor.
    onlarca yararı var.
    bu gidişle 15 20 ye çıkar sabahları.

    Yanıtla

Yorum yapın