Soğuk Duşun Bilimsel Olarak İspatlanmış Faydaları

Soğuk duş, vücudun sağlığını korumak, fonksiyonlarını normal seviyede tutmak ve iyileştirme sağlamak için etkisi ispatlanmış bir yöntemdir. Modern çağda bir hayli popüler olan ve onlarca faydası kanıtlanmış buz terapisi ile kardeş olan bu yöntemin faydalarını öğrendikçe, işe yaraması konusunda şüphe duymanıza gerek kalmayacak.

Soğuk duş almak her ne kadar zor olsa da, alışkanlık haline getirildiğinde, o zahmetin karşılığı olarak sağlıklı bir vücuda kavuşmak çok kolay olacaktır. Teninize temas eden soğuk suyun yarattığı o şok, bir çok reaksiyonu beraberinde getirir. ”Soğuk duş etkisi” tabiri de bu nedenle kullanılıyor olsa gerek. Peki soğuk duşun faydaları nelerdir?

Soğuk Duşun Faydaları

Duş almak, başlı başına bir rahatlama ve temizleme uygulaması iken, yanında diğer avantajları görmek için sıcak suyu kapatmak gerekiyor.

Dinç Olmanızı Sağlar

Soğuk duş, küçük bir şok etkisi yaratacağından, uyanık olmayı, dinç hale gelmeyi sağlar. Suyun vücuda ilk teması ile, biyolojik bir tepki veren solunum sisteminiz, derin derin nefes almaya başlayacaktır. Böylece, bütün organlar için ihtiyaç duyulan oksijen miktarı sağlanmış olur. Kan daha hızlı pompalanmaya başlar. Sabahları uyanmak için kafeinli içerik tüketmek yerine, soğuk duş almak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Duyguları Kontrol Etmenizi Sağlar

Sinir sistemi, oldukça hassas ve her türlü etkiye reaksiyon veren bir sistemdir. Sıcak bir hava veya sıcak suyun, sinir sistemini gevşettiği, daha esnek bir forma sokarak kontrolünü zorlaştırdığı bilinir. Buna karşılık soğuk duş ise sinir sistemini daha kontrolü kolay bir hale getirmektedir.

  • Öfke ve üzüntü gibi duygular karşısında, buz gibi kararlı bir durumda olmanızı sağlar. Karar verme yetisini güçlendirir.

Güçlü Bir İrade Sağlar

Soğuk duşun faydaları arasında, bilimsel olarak kanıtlanmış bir başka özellik de sağlam bir iradeye sahip olmayı sağlamasıdır. İş hayatında, günlük yaşamda ihtiyaç olan karar verme yetisinin, güçlü bir şekilde işlemesini sağlar. Aslında elle tutulur bir fayda gibi gözükmese de ya da böyle bir fayda sağladığını kişiye fark ettirmese de, deneyler ve gözlemler, soğuk duşun böyle bir görevinin de olduğunu kanıtlamıştır.

Depresyonu Azaltır

Sinir sistemine bağlı bir rahatsızlık olan depresyon için etkisi büyüktür. Soğuk duş, kan dolaşımındaki glutatyonu arttırır. Glutatyon, hissettiğiniz stres miktarını kontrol eden bir hormondur. Soğuğun verdiği şok etkisi, sinir uçlarına daha fazla elektrik sinyali vererek, daha aktifleştirir. Pozitif yönde iletim sağlar.

  • Soğuk duşlar, beynin ”mavi nokta” olarak adlandırılan, mutlu olmayı sağlayan bölgeyi uyarır. Beynin uyarılan bu bölgesi, vücuda daha fazla mutluluk hormonu salgılar.

Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Vücut, tekrar ısınması için daha fazla kalori yakar. Her zamankinden fazla kalori harcayan metabolizma için kilo kaybı nedenidir.

Yağ kaybını teşvik ederek, zayıflama için bir başka yoldan etki göstermiş olur. Duş sırası ve sonrasında titremek, yağ kaybına neden olur. Çünkü titreme sırasında vücut kendini ısıtmaya çalışırken, kaslar daha yoğun çalışacak, yağ yakma işlemi daha kolay hale gelecektir.

Soğuk suya maruz kalan vücutta, kahverengi yağ dokusu aktif hale gelir. Kahverengi yağ dokusu, yakın zamanda üzerinde bilimsel çalışmaların yoğunlaştığı, vücutta bulunan bir yağ çeşididir. Görevi, vücut ısısını korumaktır. Kış uykusuna yatan hayvanlarda ve yeni doğanlarda kahverengi yağ, vücut ısısını korumak için oldukça aktiftir. Bu yağ dokusunu harekete geçiren soğuk duş, kazanılması gereken ısı için daha fazla kalori yaktırır. Yetişkinlerde çok miktarda olan kahverengi yağ dokusu, soğuk iklime sahip bölgelerdeki insanlarda daha fazladır. Dolayısıyla, bu yağ dokunun harekete geçmesi ve gelişmesi, soğuk ile ilişkilidir.

Lenf Sisteminin Görevini Eksiksiz Yaptırır

Bilimsel adı, lenfatik sistem olan ve vücutta ikinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanan lenf sisteminin, metabolizma içindeki görevi çok önemlidir. Lenf sistemi, dolaşım sistemindeki lenf ve hücre artıklarının toplanmasını sağlamaktadır. Tek yönlü bir dolaşım sistemidir. Artıkları tek yönlü olarak toplayıp, lenf toplardamarına vererek, işlevini yitirmiş hücrelerin vücuttan uzaklaştırılması, soğuk duşun faydaları arasındadır.

Lenf sistemi, çoğu zaman toksinler, kimyasal tehditler ve çevresel etkiler nedeniyle görevini tam yapamaz, biriken ölü hücre artıkları bakteriler için bir fırsattır. Lenf damarlarını aktif hale getiren bir sebep de soğuk sudur. Aktif hale gelen lenf sistemi, artıkları tamamen temizleyerek, sağlık yönünden iyileştirici bir rol oynar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Sinir sistemi ve dolaşım sisteminin iyileşmesi, sağlıklı olması bir domino etkisi gibi diğer sistemleri de etkiler. Buna örnek, bağışıklık sistemidir. Stres seviyesinin azalması, bağışıklığı güçlendirir. Soğuğa maruz kalan ve kendini ısıtmaya çalışan vücut, bağışıklık sistemini de harekete geçirir.

Saç ve Cilt Sağlığı İçin Etkilidir

Saç ve cilt için, ekstra ürünlere gerek kalmadan, musluğu soğuk seviyesine getirmeniz yeterli.

Ciltteki ve saçtaki yağların tutunmasını önler, gözeneklerin daha ferah bir forma kavuşmasını sağlar. Ölü hücrelerin cilt ve saç derisinden arınmasını sağlayan inanılmaz bir yöntemdir.

Kas ve Kalp Sağlığına Faydası

Soğuk suya maruz kalan vücutta, kan dolaşımı hızlanır. Dolaşım sistemine bu desteği sayesinde, laktik asit birikimi önlenmiş olur. Hücreler onarılır, organlar ve kaslar daha fazla oksijen almaya başlar.

Soğuk Duş Nasıl Alınır?

Faydalarından bahsettiğimiz soğuk duş, banyoda tamamen soğuk duş değil de, sıcak ve soğuk arasında dönüşümlü olarak uygulanmasıdır. Aşırı ve devamlı soğuk su, ısı kaybına, kalbin yavaşlamasına neden olabilir.

  • Her sabah alınan soğuk duş, sıcak veya ılık suyla yıkanmanın ardından, çıkmadan önce bir çok etkisi şeklinde uygulanmalıdır.
  • Vücudun yapısı bakımında aniden soğuk suya maruz kalmak dayanılmaz ve cesaret gerektirir. Reflekslerimizin izin vermediği bu duruma alışmak için;
  • Önce ayaklar ve bacaklar soğuk suya tutulmalı,
  • Daha sonra eller ve kollar soğuk su altında duşa hazırlanmalı,
  • Başınızı ıslatmaya yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Bu sırada nefes alıp verme hızlanacaktır.
  • Daha sonra vücudun ıslanması ile bu duruma aşılır bir hale gelmiş olacaksınız.
  • Son olarak da sırtınızı soğuk suyla ıslatmalısınız.
  • En son, tekrar baş ıslatıldıktan sonra çıkabilirsiniz.

Yorum yapın