Portakal Suyunun Faydaları

Tahmin edebileceğiniz gibi portakal suyu çok lezzetli bir narenciye olan portakalın sıkıldığında elde edilen sudur. En faydalı birkaç içecekten biri olarak kabul edilir, bu faydalardan bazıları bağışıklık sisteminin fonksiyonunu artırması, yaşlanma belirtilerini azaltması, kansere karşı koruma sağlaması, hücresel yapılandırmayı ve metabolizmayı hızlandırması, vücuda detoks etkisi yapması, kan dolaşımını geliştirmesi, kan basıncını düzenlemesi, ödeme karşı özelliği ve kolesterol seviyelerini düşürmesi olarak sayılabilir.

Portakal Suyunun Faydaları

Bağışıklık Sistemi: Uzun süredir portakal ve portakal suyunun iyileştirici etkilerinden bahsedilir ve günlük aldığınız besinlere ekleyebileceğiniz yüksek C vitamini kaynağı olmalarından söz edilir. Tek bir porsiyon portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızın %200’ünü karşılayabilir. C vitamini, aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinir, vücutta önemli bir antioksidan olarak da görev almaktadır, vücuttaki özgür radikalleri vücut sistemine zarar vermeden önce yok eder ya da nötralize eder. Vücudumuz bağışıklık sisteminin diğer üyelerini uyarmak için de C vitaminine ihtiyaç duyar. Hepsinden öte askorbik asit kolajenin ana içeriklerinden biridir ki kolajen de zarar görmüş dokuların tamirinde ve yeni dokuların oluşumunda büyük rol oynar.

Kanseri Önler: Daha önce da bahsedildiği gibi C vitamini bir antioksidan olarak da görev alır, bir antioksidanın en büyük özelliklerinden  biri de kanseri önlemesidir. Antioksidanlar sağlıklı hücrelerinin DNAlarının mutasyona uğrayarak kanser hücrelerine dönüşmesini engellerler, yani C vitamini gibi antioksidanlar, kanser ve diğer ciddi rahatsızlıklar için birinci sınıf koruma sağlar.

Detoks Etkisi: C vitaminiyle birlikte, portakal suyu aynı zamanda A vitamini açısından da zengindir ve bu vitamin de düzenleyici bir antioksidan olarak görev alır. Bunun da ötesinde, böbreklerin fonksiyonunu yükselterek vücuda bir detoks etkisinde bulunur. A vitaminin göz sağlığı ile ilgili bağlantısı uzun süredir bilinmektedir, maküler dejenerasyonlardan uzaklaşmak ve daha az ışıkta daha iyi görebilmek için diyetinize biraz A vitamini ekleyebilirsiniz. Portakal suyunun tek bir porsiyonunda günlük almanız gereken A vitamininin %50’si bulunmaktadır.

Kan Dolaşımı ve Kan Oluşumu: Portakal suyunun ve portakalın içerisindeki bir diğer güçlü içerik de folattır. Folat B Kompleksinin bir üyesidir, teknik olarak da B9 Vitaminidir. Bu önemli vitamin yeni hücrenin büyümesinde ve DNAnın oluşumunda oldukça önemli bir rol oynar. Folat aynı zamanda hücreleri mutasyondan korur, ki bu da özgür radikallerin vücuda zarar verme yollarından biridir. Daha da önemlisi folat yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynadığı gibi, vücudun uç noktalarına giden kan da yine folatın uyarısını kullanır. Bu da bütün organ sistemlerinin iyi şekilde oksijenlendiği ve tam kapasitede çalıştığı anlamına gelir. Bu da vücudun genel metabolizmasını destekler ve daha fonksyionel olan sistemler sayesinde daha etkili işlem yapılır ve birey daha sağlıklı bir hale gelir.

Kan Basıncı: Hesperidin bir antioksidandır, bu da vücudu kansere ve başka hastalıklara karşı koruduğu anlamına gelir, bu suda çözünen bitki içeriği küçük kan damarlarının fonksiyonunu da etkiler. Bu genel olarak kan basıncını etkileyebilir, bir araştırma bu antioksidanı vücudun kan basıncının düşürdüğünü ve kardiyovasküler hastalıklarda azalmaya bağlantılı olduğunun görülmesini sağlamıştır.

Kolesterol Dengesi: Yüksek kolesterol birçok kardiyovasküler rahatsızlığın tehlikeli sebeplerinden biridir, bu yüzden de vücudunuzdaki kötü kolesterolü atmanızı sağlayabilecek bütün yollar denemeye değerdir. Portakal suyunun vücuttaki “kötü” kolesterolü ve etkilerini azaltırken, vücuttaki “iyi” kolesterolün miktarında artışa sebep olduğu gösterilmiştir. Bu son zamanlarda narenciyelerin bir özelliği olarak gündeme gelmektedir, bunun altında yatan mekanizma tam olarak bilinmese de, birçok araştırma bunun sebebini öğrenmek için yola çıkmış durumdadır. Bu da felç, damar tıkanlıklığı ve kalp krizi risklerinin azalması anlamına gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir