Pancarın Faydaları

Toz şeker ham maddesi olan pancar ülkemizin her bölgesinde yetiştirilen bir bitkidir. Zengin bir içeriğe sahip olan pancar toz şeker sanayinin dışında yüksek miktarda protein, karbonhidrad, diyet lifi, doymuş yağ asiteleri, folat, niasin, pridoksin, riboflovin, tiamin A, E, K , C vitaminlerinin yanında kalsiyum, manganez, magnezyum, bat ve beto karoten antioksidanlarını bol miktarda içerir. Bu etken maddeleri içerdiği için bir çok faydası bulunan pancarın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Pancarın 10 önemli faydası!

1 ) İçerdiği doğal şeker ile kan şekerini düzenleyici etkisi bulunan pancar özellikle kış aylarında ihtiyaç duyacağınız enerji ve şeker miktarını doğal yollardan karşılamanızı sağlayarak vücudunuza yapay tatlandırıcıların ve enerji kaynakların girmesini de engeller.

2 ) Pancar antioksidanlar yönünden çok zengin bir içeriğe sahip olduğu için düzenli pancar tüketimi ile kanser türlerinin tamamın karşı vücudunuzun korur. Ayrıca vücudunuzda oluşmuş olan kanser hücrelerinin yayılmasını önleyen pancar güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyduğunuz bu dönemde bağışıklık sisteminizin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.

3 ) Artrit hastalığını oluşturan bakterilerin oluşmasını engelleyerek eklemlerinizin ve dokularınızın sağlıklı olmasını sağlayan pancar zengin kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. Kas sisteminin ve iskelet sisteminin sağlıklı olmasını sağlaması da pancarın faydaları arasında sayılmaktadır.

4 ) İçeriğinde bulunan demir minareli ve potasyum minareli ile kansızlık rahatsızlığın oluşmasını önleyen pancar akdeniz anemisi olarak bilinen demir eksikliğine bağlı rahatsızlığın oluşmasını da önler.

5 ) Doğal şeker özelliği ile kan şekerini düzenleyen pancar, diyabet hastaları tarafından dikkatli bir şekilde tüketildiğinde kan şekeri ilaç alınmadan dengelenebilir. Kan şekeri yükselmesine bağlı olarak görme bozuklukları oluşmasının da doğal olarak önüne geçilir.

6 ) Kolin içeren pancar bitkisi, zihinsel işlev bozukluğu, uykusuzluk rahatsızlığı, gibi problemleri olan kişilerin bu rahatsızlıklarından kurtulmasını sağlar. Ayrıca pancar suyu içilmesi de uykusuzluk çeken kişilerin rahat uyumlarını sağlar.

7 ) Sporcular antrenmanlardan önce pancar suyu tüketerek spor esnasında veya antrenman esnasında ihtiyaç duydukları enerjiyi karşılarlar. Ayrıca posalı yapısı ile sporcuların rahat bir sindirim sistemine sahip olmasını sağlayan pancar mide enzimlerinin sağlıklı bir şekilde salgılanmasını da sağlar.

8 ) Damar sertliği, ve damar yırtılması hastalıklarına karşı içerdiği riboflovin etken maddesi ile damarların beslenmesini ve sağlıklı olmasını sağlayan pancar çiğ olarak tüketildiğinde damar çeperlerine esneklik özelliği de kazandırarak sağlıklı damarlara sahip olmanızı ve sağlıklı bir şekilde kan dolaşımı yapmanızı sağlar.

9 ) Cilt kremlerinde pancarın ezilmiş halinin kür olarak kullanılması ile b vitamini grubunun ve selenyum minarelinin cildi beslemesi sağlanır. Bu sayede cilt gözenekleriniz temizlenerek sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmanız sağlanır. Pancarın faydaları arasında sayılan bu özelliği ile cilt bakımını kendi evinizde kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

10 ) Karaciğer zehirlenmelerine karşı en etkili besin olarak bilinen pancar, içeriği ile karaciğerin temizlenmesini sağlayarak karaciğer büyümesi, karaciğer kanaması gibi hastalıkların oluşmasını önler. Karaciğer vüdunuzun enzim ve hormon deposu olduğu için sağlıklı olması çok önemlidir.

Pancarın Zararları

1 ) Pancarın faydaları arasında yer alan doğal şeker özelliği fazla tüketildiğinde şeker hastalarının şekerinin yükselmesine ve rahatsızlanmalarına neden olur.

2 ) Fazla kullanılması böbreklerde kalsiyum birikmesine neden olacağı için böbrek üstü bezlerinin sağlıklı çalışmasını önler.

3 ) Hamile bayanların fazla pancar tüketmesine bağlı olarak hormonal dengeyi bozacağından gebelik dönemlerinde fazla tüketilmemesi gereklidir.

4 ) Fazla tüketilmesine bağlı olarak hazımsızlığın yanında mide ağrılarına neden olan pancar mekanik sindirime uğramadığı için midenizin fazla çalışmasına bağlı olarak yorulmasına ve kramp oluşmasına neden olur.

Yorum yapın