Gül Suyunun Özellikleri ve Faydaları

Cilt sağlığı ve güzelliği denince akla ilk olarak doğal ürünler geliyor. Cildi doğal yoldan temizlemek söz konusu olduğunda ise hem geleneksel hem de modern bir ürün olarak gül suyu öneriliyor. Zira gül suyu, bilinen en eski sağlık ve güzellik sırlarını içinde barındırıyor. Cilt yenileyici etkisinin yanı sıra, hassas ve etkileyici kokusuyla cilt bakımını ve temizliğini daha güzel hale getiriyor. Doğal ürünlere dönüşün yaşandığı günümüzde gül suyunun önemi gittikçe artıyor.

Gül suyunun özellikleri ve faydaları

  • Gül suyu iltihap sökücü ve dekonjestan (burun tıkanıklıklarını giderici) özelliğe sahiptir. Gül suyu yorucu ve uzun bir günün sonunda vücutta biriken yorgunluğu giderir ve ferahlatır.
  • Sabahları göz altlarını gül suyu ile silmek, gözlerin altındaki şişlik görünümünü azaltır.
  • Genellikle stres ve sıkıntıdan kaynaklanan baş ağrılarını dindirmenin en doğal yolu, gül suyu damlatılmış bir mendili alın bölgesine uygulamaktır.
  • Gül suyu, C vitamini açısından zengin olduğu için vücuttaki kolajen sentezini hızlandırır, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • Ruhsal açıdan rahatlatıcı etkiye sahiptir.
  • Ciltteki siyah noktaların görünümünü hafifletir.
  • Ciltte çatlak oluşumunu yavaşlatır.
  • Cildin kuruyarak kırışmasını önler, ince kırışıklıkları yok eder.
  • Saf ve doğal gül suyu saç diplerine sürüldüğünde saç köklerini güçlendirir ve kafa derisinde kan dolaşım hızını artırır. Saç dökülmesinde etkilidir.
  • Gül suyunun içinde bulundurduğu tannin, pektin, E ve B vitaminleri cildin genel sağlığını korumaya, cildi temizlerken sıkılaştırmaya yardım eder.
  • Gül suyunun antibakteriyel özelliği ciltte yara, çıban ve sivilcelerin oluşumunu önler, var olan deformasyonları ve bozuklukları da hızlıca onarır.

Evde gül suyu nasıl yapılır?

Evde gül suyu yapmak için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo kadar gül yaprağı
  • 1 tane kapaklı tencere
  • Yarım litre su
  • 1 tane kapaklı cam şişe

Evde gül suyu tarifi

Pembe ve kırmızı renkli taze gül yapraklarından yarım kilogram kadar toplanır. Gül yapraklarının içerdiği faydalı maddelerin en yoğun olduğu dönem sabah saatleridir. Bu sebeple sabah saatlerinde yapılan hasat daha verimlidir. Toplanan gül yaprakları büyük bir leğen içinde hafifçe, hiç hasar görmeden yıkanır. Bunun için en iyi yol yaprakları bir leğene koyup onların üzerine su doldurup 10 dakika kadar bekletmektir.

Ardından, kapaklı tencereye yarım litre, yani 2 buçuk su bardağı su doldurulur. Toplanan ve yıkanan gül yaprakları suyun içine alınır. Gül suyunun daha etkili olması için içme suyu kullanılması önerilir. Gül yaprakları ve su eklenen tencere ocağın üzerine alınır ve ateş yakılır.

Tenceredeki su kaynamaya başladığı anda ocak kısılmalıdır. Bu sayede su buharlaşmaz ya da daha az buharlaşır. Eğer gül suyu buharlaşırsa gülün yağı ve tüm faydalı özellikleri buharla birlikte uçacaktır ve bunu önlemek çok önemlidir. Kısık ateşte 10 dakika boyunca kaynayan gül suyu ateşten alınır. Ardından 1 saat boyunca dinlenen ve demlenen gül suyu soğuduktan sonra iyice süzülür.

Gül suyu süzüldükten sonra cam şişeye alınarak buzdolabında saklanır, buzdolabında 1 gün dinlenen gül suyu kullanıma hazırdır. Ağzı kapalı cam şişe içinde, buzdolabında saklandığı sürece gül suyunun bozulması söz konusu olmaz.

Bu şekilde doğal bir uygulama ile evde yapılmış gül suyu cildi serinletecek, temizleyecek, tazeleyecek ve canlandıracaktır. İçeriğinde sayısız kimyasal ve zararlı madde barındıran cilt bakım ve temizleme ürünleri yerine evde gül suyu hazırlayıp kullanmak çok daha sağlıklı ve faydalı olacaktır.

Kaynaklar:

http://www.stylecraze.com/articles/rose-water-skin-benefits/

http://www.gulsha.com.tr/hikayemiz/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir