Doğal Antibiyotikler ve Faydaları

Antibiyotikler, bakterilerin büyümesini önlemek için kullanılır. Her ne kadar antibiyotikleri modern tıp olarak düşünseniz de aslında asırlardır doğada doğal antibiyotikler mevcuttur. Günümüzün antibiyotikleri gibi orijinal antibiyotikler doğal kaynaklardan elde edilir.

Bazı bitki ekstreleri, uçucu yağlar ve hatta yiyeceklerin antibiyotik özellikleri vardır. Örneğin, bazı gıda ve sebze ekstreleri gıdalardaki bakterilerin büyümesini engelleyebilir.

Bazen bu özellikler gıdaların ötesine uzanır ve kişisel hijyeninize yardımcı olabilir. Kızılcık özü, hem antibakteriyel hem de antioksidan bileşikler içerir ve bu da idrar yolu enfeksiyonları (UTI’ler) için bir ev ilacıdır .

Otlar da antibiyotik olabilir. 58 bitkinin küçük bir örneklemesi, 23’ünde antibakteriyel özelliklere ve 15’inde antifungal özelliklere sahip olduğunu bulmuştur. Bir 2014 araştırması, bitkisel tedavinin, ince bağırsak bakteriyel aşırı büyüme bozukluğunun tedavisinde bir kimyasal antibiyotik kadar etkili olduğunu bulmuştur.

Evde deneyebileceğiniz beş popüler antibiyotik hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

1- Bal

Bal, eski zamanlara kadar uzanan en eski antibiyotiklerden biridir. Mısırlılar sıklıkla balları doğal bir antibiyotik ve deri koruyucu olarak kullandılar.

Bal, bazı antibakteriyel özelliklerini hesaba katan hidrojen peroksit içerir. Aynı zamanda, belirli bakterilerin büyümesini durdurmaya yardımcı olabilecek yüksek bir şeker içeriğine sahiptir.

Ek olarak, bal düşük bir pH seviyesine sahiptir. Bu, nemi bakterilerden uzaklaştırarak bakterilerin susuz kalmasına ve ölmesine neden olur.

Balın bir antibiyotik olarak kullanılması için, doğrudan yara veya enfekte bölgeye uygulayın. Bal, bakterileri öldürmeye ve iyileşme sürecine yardımcı olabilir. Mümkünse, çiğ Manuka balı tercih edin. Bu bal türü en sağlıklı yararları sunar.

Ayrıca iç enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olmak için bal tüketebilirsiniz. Sadece bir tatlı kaşığı yutunuz ya da yatıştırıcı bir tedavi için sıcak bir fincan bitkisel çayın içine karıştırınız.

Bal, ciltte veya vücutta kullanmak için genellikle güvenlidir, ancak 1 yaşından küçük bebeklere asla bal vermemelisiniz. Bunun yerine, uygun bir alternatif için doktorunuza danışın.

2- Sarımsak

Sarımsak uzun zamandır antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Bir 2011 çalışmasında, sarımsak konsantresinin bakterilere karşı etkili olduğu bulundu. Sarımsak konsantresini satın alabilir veya yerel sağlık gıda mağazanızdan alabilirsiniz. Ayrıca, zeytinyağında birkaç sarımsak karanfil ıslatarak kendiniz yapabilirsiniz.

Sarımsak genellikle yutulur, ancak büyük dozlarda iç kanamaya neden olabilir. Sarımsak takviyesi alıyorsanız, verilen şekilde dozaj talimatlarını takip ettiğinizden emin olun.

Kan inceltici ilaç kullanıyorsanız, sarımsak bir antibiyotik kullanmadan önce doktorunuza danışın. Büyük doz sarımsak, bu ilacın etkilerini artırabilir.

Ayrıca sarımsak konsantresini doğrudan bir yara veya leke uygulayabilirsiniz.

3- Mür Özü

Pek çok insan müre aşinadır, ancak zararlı mikropları yok etme kabiliyeti yaygın olarak bilinmemektedir.

2000 çalışmasında araştırmacılar, mür ekstresinin birkaç günlük patojeni öldürdüğü sonucuna varmışlardır. Bunlar:

  • E. coli
  • Staphylococcus aureus
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Candida albicans

Mür genellikle iyi tolere edilir, ancak yutulması ishale neden olabilir . Eğer mürü cilde uygularsanız, küçük bir deri döküntüsü yaşanabilir. Eğer büyük dozlarda tüketilirse, mür kalp sorunlarına neden olabilir. Mür tipik olarak hazır ambalajlıdır, bu yüzden etiket üzerindeki dozaj talimatlarını takip ettiğinizden emin olun.

4- Kekik Yağı

Birçok doğal ev temizleyicileri kekik esansiyel yağı kullanır. Bu yağın, antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı özellikle yararlı olduğu gösterilmiştir.

Bir 2011’de çalışmasında, araştırmacılar lavanta ve kekik uçucu yağının etkinliğini test etmiştir. Her iki yağ da 120’den fazla bakteriden oluşan bir havuzda test edildi. Araştırmacılar kekik esansiyel yağının bakterileri öldürmede lavanta esansiyel yağından daha etkili olduğunu bulmuşlardır.

Kekik esansiyel yağı sadece harici kullanım içindir. Kekik yağını ağzınızdan almamalısınız. Etkilenen alana uygulamadan önce, uçucu yağın eşit parça taşıyıcı yağ ile seyreltiğinden emin olun. Ortak taşıyıcı yağlar hindistancevizi ve zeytinyağlarını içerir. Seyreltilmemiş uçucu yağın cilde uygulanması iltihap ve tahrişe neden olabilir.

Yüksek tansiyon veya hipertiroid problemleri olan kişiler kekik uçucu yağı kullanmamalıdır.

5- Keklik Otu Yağı

Carvacrol, keklik esansiyel yağında bulunan bir maddedir. Solunduğunda vücutta iyileşmeyi daha da etkinleştiren önemli terapötik özelliklere sahiptir. Keklik yağı mide ülserlerini iyileştirmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

Cildinizdeki mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için suya birkaç damla keklik esans yağı ekleyin. Karışımı etkilenen bölgeye uygulayın. Sinüs enfeksiyonlarını temizlemek için havadaki yağı da dağıtabilirsiniz. Keklik esansiyel yağını oral yoldan almamalı veya ciltte seyreltilmemiş uçucu yağ kullanılmamalı.

Ayrıca evde bulunan bakterileri, keklik esansiyel yağı, sirke, su ve limondan yapılmış ev yapımı bir temizlik maddesi ile de ortadan kaldırabilirsiniz.

Doğal antibiyotiklere olan ilginizi doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Seçeneklerinizi keşfetmenize ve her bir rejimin potansiyel faydalarını ve risklerini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Kesinlikle gerekli olmadıkça antibiyotik almamalısınız. Antibiyotik kullanmak, vücudunuza ilaca direnç göstermesini sağlayabilir. Burada antibiyotik direncini önlemeye yardımcı olacak yolları öğrenebilirsiniz. Doktorunuz size antibiyotik veriyorsa, tüm tedavi rejimini tamamladığınızdan emin olun.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/natural-antibiotics#takeaway

Yorum yapın