Çoğu durumda bütün bir günü kötüleştirebilen ve kişilerin sosyal hayatlarını ciddi ölçüde etkileyen baş ağrıları, günümüzde çeşitli ilaç tedavileri sayesinde kolaylıkla giderilebilmektedir. Ancak bugün baş ağrısından muzdarip olan pek çok hasta, kimyasal kullanımından mümkün mertebede kaçındığı için daha doğal yolların arayışına girmektedir. Bundan ötürü çeşitli etkenler nedeniyle meydana gelen baş ağrılarından şikayetçi olan ve doğal yollar ile ‘’Baş ağrısına ne iyi gelir?’’ diye merak eden herkese bu sorunun yanıtı olarak etkin tedavi seçeneklerinden bahsedilebilir.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
- Sessiz Bir Ortam
Baş ağrılarını giderme konusunda özellikle stres kaynaklı meydana gelen baş ağrılarında hemen ilaçlara sarılmak yerine sessiz bir ortam sağlanmasının büyük faydası olduğu bilinmektedir.
- Karanlık
Migren türü ağrılarda hastaların karanlık bir mekânda dinlenmeleri ve mümkünse uzanmaları baş ağrısı krizlerinin geçmesine imkân verebilir.
- Açık Havada Yürüyüş
Baş ağrılarını giderebilmek için hastaların bulundukları yerin yeterince havalandırıldığından emin olunması gerekir. Baş ağrısı çeken hastaların imkanları varsa açık havada yürüyüş yapmaları da ‘’Baş ağrısına ne iyi gelir?’’ sorusunun en ideal cevaplarından birisi olabilir.
- Masaj
Gerginlik nedeniyle meydana gelen baş ağrılarında şakak ve kaşların arasında kalan alın bölgesine dairesel hareketlerle masaj yapılmasının baş ağrılarını hafiflettiği söylenebilir.
- Sıcak Duş
Gevşetme özelliği bulunan sıcak duş ile gerilerek ağrıya neden olan kasların rahatlamaları sağlanabilir. Duşa girilme imkânı yoksa sıcak su ile doldurulmuş bir leğen içerisine ayakların konulması da benzer etkiyi gösterebilir.
- Buz Kompresi
Bir poşet içerisine konulacak olan buz, doğrudan ağrıyan bölge üzerine yerleştirilirse kısa sürede ağrı dindirici etkisini gösterebilir. Buzun bulunamaması halinde aynı işlem soğuk suya batırılmış bir bez ile de yapılabilir.
Baş Ağrısına İyi Gelen Alternatif Yöntemler
‘’Baş ağrısına ne iyi gelir?’’ başlığı altına eklenebilecek olan bazı alternatif yöntemler ile mevcut baş ağrılarını giderme ve yenilerini önleme konusunda önemli adımlar atılabilir.
Beslenme Düzeninin Takip Edilmesi
Çoğu durumda ağrılar, farklı hastalıkların belirtileri arasında ortaya çıkarlar. Bundan ötürü ağrıların birincil mi yoksa ikincil mi oldukları konusunda ayırt edici olmak çok önemlidir. Bu farkı gözetebilmek için de baş ağrısına neden olabilecek yaşam koşullarının takip edilmesi gerekir. Baş ağrısından ortalama 48 saat öncesinden başlayarak yenen ve içilen gıdaların neler olduğunun bir tür günlük şeklinde tutulması sayesinde baş ağrısına neden olan faktörler tespit edilebilir ve bu gıdaların alımından uzak durularak ağrıların azaltılması sağlanabilir.
Boyun Bölgesinin Güçlendirilmesi
Boyun bölgesi baş ağrılarını doğrudan tetikleyen bir nokta olarak da adlandırılabilir. Bu nedenle ‘’Baş ağrısına ne iyi gelir?’’ diyen herkese zayıf boyun kaslarını güçlendirmeleri önerilebilir. En kolay şekilde boyun kaslarını güçlendirme yollarından birisi ise düzenli egzersiz yapılmasıdır. Özellikle bilgisayar karşısında çok uzun süre vakit geçiren ya da örgü örme gibi boynun uzun bir süre eğik pozisyonda kalmasına sebep olan işlerle uğraşan kişilerde daha da dikkat edilmesi gereken bir konu olan boyun bölgesinin güçlendirilmesi hususunda yapılacak iyileştirici egzersizler, boyundan kaynaklı meydana gelen baş ağrılarını yüzde 80 oranında tedavi edebilir.
Terleme Yolu ile Ağrı Atılması
Bugün birçok uzmanın da ‘’Baş ağrısına ne iyi gelir?’’ sorusunu soran hastalarına tavsiye ettiği yöntemlerden birisi olan terleme yolu ile baş ağrısını azaltma yöntemi, koşu, tempolu yürüyüş ya da bisiklet gibi kardiyo ağırlıklı egzersizler sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Yapılan birçok araştırma spor yaparken vücut tarafından salgılanan endorfin hormonunun stres ve ağrı azaltıcı etkileri olduğunu göstermiştir. Buna benzer şekilde yoga ya da meditasyon egzersizlerinin de vücut gerginliğini azaltmaları sayesinde baş ağrılarını geçirme konusunda destekleyici bir tedavi yöntemi olarak tercih edilmesi önerilebilir.
Besin Desteğinin Arttırılması
Baş ağrısına iyi gelen yöntemler içerisinde vitamin ve mineral gibi besin desteklerinin çok önemli olduğu bilinir. Bu tür gıda takviyeleri ile var olan baş ağrıları giderilebilir ve yenilerinin başlaması önlenebilir. Özellikle her sabah 400 MG riboflavin yani B2 vitamini alınması, günde 3 kere 200 MG koenzim Q10 vitamini alınması ve günde 300 MG civarında magnezyum alınması, sık sık meydana gelen baş ağrılarını iyileştirme konusunda oldukça etkilidir.
Baş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler
‘’Baş ağrısına ne iyi gelir?’’ konusunda çeşitli tedavi tekniklerinden bahsederken baş ağrısına iyi gelen bitkilerin faydalarını da es geçmemek gerekir. Buna göre baş ağrılarını giderme konusunda en etkili olan doğanın şifa kaynaklarına birkaç farklı örnek verilebilir.
Zencefil: Günümüzde pek çok sağlık sorunu için tercih edilen önemli bitkisel kaynaklardan birisi olan zencefil, baş ağrılarını giderme konusunda da etkin bir tedavi yöntemidir. Zencefilin toz halinde çay şeklinde demlenerek tüketilmesi kısa sürede ağrı hafifletici etkisini gösterebilmesine imkân verebilir.
Sarı Kantaron: Birçok kişi tarafından adeta doğal bir anti depresan olarak kullanılan sarı kantaron, gerilen ve ağrıya neden olan kasları gevşetmesi ve bu sayede baş ağrılarında iyileştirici etki göstermesi ile bilinir. Sarı kantaron, baş ağrısı problemlerinde doğrudan çay şeklinde demlenerek içilebileceği gibi yağ formu halinde de tüketilebilir. Baş ağrısına sarı kantaron yağı kullanımı için bu bitkisel yağdan her sabah 1 çay kaşığı ölçüsünde içmek baş ağrılarını giderme konusunda yeterlidir.
Nane: Her derde şifa olan naneden elde edilen nane yağının ferahlatıcı etkisi baş ağrısının hissedildiği bölgelere sürüldüğünde hızlı bir şekilde etki etmeye başlayabilir. Dileyen kişiler taze nane yapraklarını buz parçaları ile bir blender içerisinde parçalayarak ve ağrıyan bölgeleri üzerine koyarak da aynı ağrı kesici faydalarını görebilirler.
Gümüş düğme: Uzun zamandır ‘’Baş ağrısına ne iyi gelir?’’ sorusuna cevap olarak verilebilecek en ideal tedavi seçeneklerinden birisi olan gümüş düğme, bugün ülkemizin birçok yerinde etkin bir doğal tedavi yöntemi olarak uygulanır. Geleneksel bir bitki olarak tasvir edilebilen bu bitki en çok da şiddetli migren tedavisi konusundaki faydaları ile büyük ilgi görmektedir. Gün içerisinde içilen çaya, suya ya da meyve sularına katılarak tüketilebilecek olan gümüş düğmenin özütü, ayrıca dileyen kişiler tarafından doğrudan da tüketilebilir. Pek çok eczanede bu bitkinin tablet halinde satılan versiyonları bulunmasına rağmen baş ağrılarında tedavi konusundaki en etkili halinin özüt şeklinde ve farklı sıvılar ile birlikte karıştırılarak tüketimi olduğu söylenebilir.
Kedi Otu: Sakinleştiren ve sinirleri yatıştıran özelliği ile iyi bilinen kedi otu, baş ağrısına iyi gelen doğal tedavi tekniklerinden birisidir. Birçok tablet ya da bitki çayının içinde de bulunan kedi otunu günde 1 çay fincanı olacak şekilde tüketmek, kısa sürede ağrı giderici etkisini göstermesini sağlayabilir.
Yukarıda bahsi geçen tüm yöntemler ‘’Baş ağrısına ne iyi gelir?’’ sorusuna yanıt arayanlara yalnızca birer tavsiye niteliğindedir. Bu nedenle kesin tanı, teşhis ve doğru tedavi yöntemleri için hastaların mutlaka bir uzman kontrolüne gitmeleri gereklidir.