Aktif Kömürün Faydaları

Aktif kömür, aşırı dozlarda tedavi etmek için acil servislerde sıklıkla kullanılan güzel, kokusuz, siyah bir tozdur. Toksin emici özellikleri, hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte geniş bir tıbbi ve kozmetik kullanıma sahiptir.
Odun gibi aşırı ısınan doğal karbon kaynakları, aktif odun kömürü üretir. Siyah toz, toksinleri mideye emilerek onları bağlayarak durdurur. Vücut kömürü absorbe edemez ve bu yüzden kömürün içine yapışan toksinler vücudu dışkıda bırakır.

Bu makalede, insanların aktif kömürü kullanmanın bazı yolları, potansiyel faydaları ve herhangi bir risk varsa tartışılacaktır.

Aktif Kömür Nedir?

Aktif kömür, odun kömürü veya yanmış gıda maddelerinde bulunanlarla aynı madde değildir.

Aktifleştirilmiş odun kömürü üretimi, onu moleküllere, iyonlara veya atomlara bağlanmasına izin vererek aşırı adsorban yapar. Bu şekilde, bunları çözünmüş maddelerden temizler.

Aktif kömür yapımında odun, turba, hindistan cevizi kabuğu veya talaş gibi karbon açısından zengin materyaller çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır.

Bu ‘aktivasyon’ işlemi daha önce emilmiş olan moleküllerin kömürünü çıkarır ve tekrar bağlama bölgelerini serbest bırakır. Bu işlem aynı zamanda, odun kömüründeki gözeneklerin boyutunu da azaltır ve her bir molekülde daha fazla delik açar ve bu nedenle genel yüzey alanını arttırır.

Sonuç olarak, aktif kömür ile dolu bir çay kaşığı bir futbol sahasına göre daha fazla yüzey alanına sahiptir.

Aktif Kömürün Olası Kullanımları

Yetkili makamlar sadece aşırı doz veya zehirlenmelerin acil tedavisi için aktif kömürü onaylamışlardır.

Ancak güçlü toksin temizleme özellikleri nedeniyle, bazı savunucular sürekli büyüyen bir liste için tedavi olarak aktif odun kömürü önerdi.

Aktif kömürün yararlarını belirlemek için yeterince kesin, geniş ölçekli bir araştırma yoktur. Birçok tezgah üstü (OTC) ürün de fayda iddialarını savunmak için aktif kömürün temel kimyasal prensiplerine güvenmektedir.

Bazı kanıtlarla aktif kömürün kullanımlarından bazıları şunlardır:

1- Böbrek Sağlığı

Aktif kömür, sindirilmemiş toksinleri ve ilaçları filtreleyerek böbrek fonksiyonuna yardımcı olabilir.

Aktif kömür, protein sindiriminin ana yan ürünü olan üreden türetilen toksinlerin giderilmesinde özellikle etkili gibi görünmektedir.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak bazı hayvan çalışmaları aktif kömürün böbrek fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ve kronik böbrek hastalığı olanlarda gastrointestinal hasarı ve inflamasyonu azaltabileceğini göstermektedir.

Bir 2014 çalışmasında, bir oral aktif odun kömürü preparatının günde bir kilogramı başına 4 gram verilen, indüklenmiş, kronik böbrek hastalığı olan sıçanlar görüldü. Araştırmacılar hayvanların bağırsak iltihabı ve hasarında önemli azalmalar olduğunu bulmuşlardır.

Başka bir 2014 çalışmasında, kronik böbrek yetmezliği olan sıçanlar, yüzde 20 aktif kömür içeren karışımlar ile beslenmiş ve aynı zamanda böbrek fonksiyonlarında iyileşme ve daha az böbrek iltihabı ve hasar oranı yaşamıştır.

2- Bağırsak Gazı

Araştırmacılar hala nasıl olduğunu anlamadıkları halde, aktif kömür tozu bağırsak gazını bozabileceği düşünülmektedir.

Bağırsakta sıkışan sıvılar ve gazlar, aktif kömürdeki milyonlarca küçük delikten kolaylıkla geçebilir ve bu işlem bunları etkisiz hale getirebilir.

2012 yılında yapılan bir çalışmada , bağırsaklarında aşırı gaz öyküsü olan küçük bir örnek, bağırsak ultrason muayenesi yapmadan önce 2 gün boyunca günde üç kez 448 miligram (mg) aktif odun kömürü aldı. Ayrıca muayene sabahında 672 mg daha aldı.

Çalışma, tıbbi muayene uzmanlarının ultrasonla tanımlamak istedikleri bazı organların bazı bölümlerini daha iyi görebildiklerini, bağırsak gazının da tedaviden önce bunları gizlediğini gösterdi.

Ayrıca, gazı azaltmak için aktif kömür uygulanan katılımcıların yaklaşık yüzde 34’ünde iyileşme görülmüştür.

2017 yılında yapılan bir çalışmada , 10 gün boyunca günde üç kez 45 mg simetikon ve 140 mg aktif odun kömürü alan kişiler, tümünde karın ağrısında yan etki olmaksızın belirgin bir azalma olduğunu bildirmişlerdir.

Araştırma hala sınırlıdır, ancak Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA) bir paneli, aşırı gaz birikimini azaltmak için aktif kömürün kullanımını desteklemek için yeterli kanıt bulunduğunu bildirmektedir.

Bağırsak gazı için aktif odun kömürü kullanmak için belirlenmiş bir yol yoktur, ancak EFSA her yemekten önce ve sonra 30 dakikada en az 1 g almanızı önerir.

3- Su Filtrasyonu

İnsanlar uzun süre aktif su filtresini doğal su filtresi olarak kullanırlar. Bağırsaklarda ve midelerde olduğu gibi, aktif kömür, su içinde bulunan çeşitli toksinler, ilaçlar, virüsler, bakteriler, mantarlar ve kimyasal maddelerle etkileşime girebilir ve bunları absorbe edebilir.

Atık yönetim merkezleri gibi ticari ortamlarda, operatörler çoğunlukla filtrasyon işleminin bir kısmı için aktif karbon granüllerini kullanırlar. Düzinelerce su filtrasyon ürünleri de, toksinlerin ve safsızlıkların suyunu arıtmak için karbon kartuşlar kullanılarak evde kullanım için tasarlanmıştır.

Bir 2015 çalışma karbon kullanılan su arıtma sistemleri, kurulum 6 ay sonra 32, filtre edilmemiş su örneklerinde fluorür kadar 100 oranında çıkarıldığı bulundu.

4- İshal

Aşırı dozda ve zehirlenmelerde bir gastrointestinal emici olarak kullanıldığından, bazı insanların ishal tedavisi için aktif odun kömürü önerebileceği anlaşılmaktadır.

Araştırmacılar, ishal için aktive edilmiş odun kömürünün kullanımı ile ilgili yeni araştırmaların 2017 yılında gözden geçirilmesiyle, ishalin gözenekli, dokulu yüzeyi üzerinde sıkışarak vücudun içine sokulmasına neden olabilecek bakteri ve ilaçların önlenebileceği sonucuna varmışlardır.

İshal için uygun bir tedavi olduğunu belirten araştırmacılar, aktif kömürün, özellikle yaygın antidiareal ilaçlar ile karşılaştırıldığında, çok az yan etkiye sahip olduğuna işaret etti.

5- Diş Beyazlatma ve Ağız Sağlığı

Diş beyazlatma ürünleri düzinelerce aktif kömür içerir.

Aktif kömür içeren birçok oral sağlık ürünü, aşağıdaki gibi çeşitli faydalara sahip olduğunu iddia etmektedir:

  • antiviral
  • antibakteriyel
  • antifungal
  • detoksifiye

Aktif kömürün toksin emici özellikleri burada önemli olabilir, ancak diş beyazlatma veya ağız sağlığı için kullanımını destekleyecek önemli bir araştırma yoktur.

2017 yılında yapılan bir derlemede, araştırmacılar, diş beyazlatma veya ağız sağlığı için aktif kömürün güvenliğini veya etkinliğini belirlemek için yeterli laboratuvar veya klinik veri bulunmadığı sonucuna varmışlardır.

6- Cilt Bakımı

Araştırmacılar , aktif kömürün, kir, toz, kimyasallar, toksinler ve bakteriler gibi mikro partiküllerin cildin yüzeyine çekilmesinin daha kolay bir hale getirilmesini sağladığını bildirmişlerdir .

7- Deodorant

Çeşitli aktif kömür deodorantları yaygın olarak mevcuttur. Kömür, kokuları ve zararlı gazları emer, bu da koltukaltı, ayakkabı ve buzdolabı deodorantı olarak idealdir.

Aktif kömürün de aşırı nem ve kontrol nem seviyelerini mikro düzeyde emebildiği bildirilmiştir.

8- Cilt Enfeksiyonu

Dünya çapında birçok farklı geleneksel tıp uygulayıcısı, cilt enfeksiyonları gibi yumuşak doku durumlarını tedavi etmek için Hindistan cevizi kabuklarından elde edilen aktif kömür tozu kullanır.

Aktif kömürün, zararlı mikropları yaralardan emerek antibakteriyel etkisi olabilir. Bazı ticari olarak kullanılabilir.

Akif Kömürün Tıbbi Kullanımları

Acil serviste, doktorlar bazen aşırı doz veya zehirlenmeleri tedavi etmek için aktif kömürü kullanabilirler.

Aktif kömür, genellikle aşağıdakileri içeren toksinleri ve ilaçları temizleyebilir:

  • NSAID’ler ve diğer OTC anti-enflamatuarlar
  • Sedatifler
  • Kalsiyum kanal blokerleri
  • Dapson
  • Karbamazepin (Tegretol)
  • Sıtma ilaçları
  • Metilksantinler (hafif uyarıcılar)

Aktif kömür, özellikle de aşındırıcı olan tüm toksin veya ilaç türlerine bağlanamaz.

Aktif kömürün aktif hale getirilemediği durumlar şunları içerir:

  • Alkoller
  • Kül suyu
  • Demir
  • Lityum
  • Akaryakıt, benzin, boya tiner ve bazı temizlik ürünleri gibi petrol ürünleri

Bir kişi bilinçli ve uyanıksa, doktorlar onlara su ile karıştırılmış toz halinde aktif kömür ile yapılan bir içecek verebilirler. Tıbbi personel ayrıca aktif kömür karışımlarını gerektiğinde burun veya ağızdaki besleme tüpleri aracılığıyla da uygulayabilir.

Bir kişinin çalışması için 1 ila 4 saat içinde toksini tüketen aktif kömür alması veya vermesi gerekir. Kişi zaten toksini veya ilacı sindirmişse ve artık midede değilse, kömür çalışmaz.

Hiç kimse evde aşırı doz veya zehirlenmeyi tedavi etmeye çalışmamalı.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322609.php

Yorum yapın