Aç Kalmanın Faydaları Nelerdir?

Aç kalmak eğlenceli bir şey değildir. Ramazan ayında oruç tutarkenki zamanlar dışında neredeyse hiç bir zaman kendimizi aç bırakmayız. Yemek yemek için saat değil acıkıp acıkmadığımız önemlidir. Ancak yapılan araştırmalar kasıtlı olarak vücudu aç bırakmanın son derece yararlı olduğunu göstermektedir. Peki, son zamanlarda bu kadar popüler hale gelen aç kalmanın faydaları nelerdir?

1.Aç kalmanın beyne faydaları

Meyve sineklerini kullanılarak Buck Enstitüsü’nün bilim adamları, besin yoksunluğunun ya da oruç tutmanın nöronlar ve kas hücreleri arasındaki kavşaklarda sinaps aktivitesini nasıl azalttığını ortaya çıkardı. Bu, nörotransmitter salınımlarını azaltır ve beynimizin kendini yeniden şarj etmesini sağlar.

2.Aç kalmak zayıflamaya yardımcı olur

Aç kalmak, kilo vermek için güvenli bir yol olabilir, çünkü birçok çalışma, belirli bir saat içinde kontrol edilen aralıklı yeme- yemek yememenin vücudun normal diyetten daha etkili bir şekilde yağ hücrelerine daha fazla yanmasını sağladığını göstermiştir.

3.Aç kalmanın yağ yakımına faydaları

Aralıklı açlık, vücudun şeker yerine birincil enerji kaynağı olduğu için yağ kullanmasına izin verir. Bir çok sporcu düşük yağ seviyelerini koruyabilmek için artık bu yöntemi kullanmaktadır.

4.Aç Kalmak İnsülin Duyarlılığını İyileştirir

Aç kalmanın, insülin duyarlılığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bir çalışma, açlık dönemlerinden sonra, insülinin hücrelere kandan glukoz almasında daha etkili olduğunu göstermiştir.

  1. Aç kalmak metabolizmayı hızlandırır

Aralıklı aç kalmak sindirim sisteminizi dinlendirir ve bu da metabolizmanızı daha verimli bir şekilde kalori yakmak için canlandırabilir. Eğer sindiriminiz zayıfsa, bu, yiyecekleri metabolize etme ve yağ yakma yeteneğinizi etkileyebilir. Aralıklı aç kalmak sindirimi düzenleyebilir ve sağlıklı bağırsak fonksiyonunu destekler, böylece metabolik fonksiyonunuzu geliştirir.

  1. Aç kalmak ömrü uzatıyor

İster inanın ister inanmayın, ne kadar uzun aç kalırsanız o kadar yaşayacaksınız. Çalışmalar, bazı kültürlerdeki insanların yaşam sürelerinin diyetleri nedeniyle nasıl arttığını göstermiştir.Yaşlanmanın temel etkilerinden biri, daha yavaş bir metabolizmadır, vücudunuz ne kadar gençse, metabolizmanız o kadar hızlı ve etkili olur. Ne kadar az yerseniz, sindirim sisteminiz de o kadar az yorulur.

7.Aralıklı aç kalmak açlığı kontrol altına almanızı sağlar

Sadece bunu düşünün, her 3-4 saatte bir yemek yerseniz gerçekten açlık hissedebilir misiniz? Tabi ki hayır. Aslında, açlığın gerçek doğasını deneyimlemek 12’den 24 saate kadar zaman alacaktır. Aç kalmak, vücudunuzdaki hormonları düzenlemeye yardımcı olur, böylece gerçek açlığın ne olduğunu deneyimleyebilirsiniz.

  1. Aralıklı olarak aç kalmak beyin fonksiyonlarını geliştirir.

Aç kalmanın, beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği görülmüştür. Çünkü açlık, beyin kaynaklı nörotrofik faktör olarak adlandırılan bir proteinin üretimini artırmıştır. Açlık, beyin nöronlarını yeni nöronlara dönüştürmek için harekete geçirir ve sinirsel sağlığı destekleyen birçok başka kimyasal maddeyi tetikler. Bu protein ayrıca beyin hücrelerinizi Alzheimer ve Parkinson hastalığı ile ilişkili değişikliklerden korur.

  1. Açlık, bağışıklık sistemini güçlendirir

Aralıklı açlık, bağışıklık sistemini iyileştirir, çünkü serbest radikal hasarını azaltır, vücuttaki iltihabik durumları düzenler ve kanser hücresi oluşumunu önler.  Doğada, hayvanlar hastalandığında yemek yemeyi bırakıp dinlenmeye odaklanırlar. Bu, kendi iç sistemi üzerindeki stresi azaltmak için temel bir içgüdüdür, böylece vücutları enfeksiyonla savaşabilir. Hastayken bile yemek arayan tek tür biz insanlardır.

  1. Aç kalmak, psikolojik olarak da rahatlama sağlar.

Aç kalmak, birçok insanın okuma, meditasyon, yoga ve dövüş sanatları vb. Uygulamalar sırasında hayata daha fazla bağlı kalmasına yardımcı olmuştur. Sindirim sisteminde yiyecek bulunmayan vücut, vücutta daha fazla enerji için yer açar – sindirim, vücuttaki en enerji emici sistemlerden biridir. Aç kalmak, hem bilinçli hem de fiziksel olarak daha iyi hissetmemizi sağlar. Daha hafif bir beden ve daha açık bir akılla, etrafımızdaki şeyler için daha bilinçli ve minnettar oluruz.

  1. Aç kalmanın cilde faydaları

Aç kalmak, cildin temizlenmesine ve aknenin önlenmesine yardımcı olur. Aç kalmak, cildi temizlemeye yardımcı olabilir, çünkü vücut sindirimden geçici olarak kurtulduğunda, rejeneratif enerjilerini diğer sistemlere odaklayabilir. Sadece bir gün boyunca hiçbir şey yememek, vücudun toksinleri temizlemesine ve vücudun karaciğer, böbrek ve diğer organlar gibi diğer organlarının işleyişini düzenlemesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

Açlığın yararları saymakla bitmez. Ancak bu açlık süresi ve sonrasında ne yenildiğine dikkat edilmelidir. Uzun süren bir açlıktan sonra şekerli ağır gıdaların yenmesi kan şekerinin çok hızlı bir şekilde aşırı yükselmesine sebep olabilir.

Aç kalmanın zararları

  1. Uzun süren açlıklar sonunda kan şekeri düşer ve halsizlik başlar. Bu açlık süresinin çok aşırı uzun olması sonucunda ortaya çıkar. Yeni eneri kaynağı alınmadığı için vücuda dengede bozukluklar olabilir.
  1. Şeker hastalarının uzun süre aç kalması ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple şeker hastalarının oruç tutmaması gerekmektedir.
  2. Vücut enerji deposundan harcar, bunun sonucunda da konsantrasyon eksikliği olur.

Aç kalmanın zararları çok uzun saatler, düzenli olarak kalınması durumunda ortaya çıkar. Bunun dışında aç kalmak oldukça faydalıdır.

kaynak: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-of-fasting-that-will-surprise-you.html

Yorum yapın