Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Genel olarak öksürük son derece normal bir şeydir. Boğazının temizlenmesini ve balgamdan arınmasını sağlar. Bununla birlikte, sürekli öksürme, bir alerji, bir viral enfeksiyon veya bir bakteriyel enfeksiyon gibi bir dizi durumun semptomu olabilir.

Bazen öksürük akciğerlerden değil gastrit gibi mide problemlerinden de kaynaklı olabilir. Soğuk algınlığı, alerjiler ve sinüs enfeksiyonlarına bağlı öksürükleri farklı ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik gerektirir. Bununla birlikte, kimyasallardan kaçınmayı tercih edenler için, yardımcı olabilecek birkaç ev ilaçları listeledik.

Öksürüğe ne iyi gelir, öksüğü ne keser?

  1. Bal

Bal, boğaz ağrısı için en iyi gelen yiyecektir. Bir araştırmaya göre bal öksürüğü, öksürük ilaçlarına göre daha etkili bir biçimde keser. Evde kendi öksürük ilacınızı 2 çay kaşığı bal ile bitkisel çay veya ılık su ve limon ile karıştırarak yaratabilirsiniz. Bal yatıştırıcıdır, limon suyu ise tıkanıklığa yardımcı olabilir. Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabı baldır.

  1. Probiyotikler

Probiyotikler, bir çok fayda sağlayabilen mikroorganizmalardır. Doğrudan bir öksürüğü hafifletmezken, gastrointestinal florasınızı dengelemeye yardımcı olurlar. Gastrointestinal flora, bağırsaklarınızda yaşayan bakterilerdir.

Bu denge vücutta bağışıklık sistemi işlevini destekleyebilir.  Yapılan araştırmalar, süt ürünlerindeki bir bakteri olan Lactobacillus’un, soğuk algınlığı veya grip olasılığını ve polen gibi bazı alerjenlere duyarlılığı azaltabileceğini de öne sürmektedir.  Gıcık öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabı probiyotiklerdir.

  1. Bromelin enzimleri

Genellikle ananası bir öksürüğe çare olarak düşünmüyoruz, ama bu muhtemelen bromelaini hiç duymadığımız içindir. Sadece ananasın gövdesinde ve meyvesinde bulunan bir enzim olan bromelainin, öksürüğü bastırmaya ve boğazdaki mukusu gevşetmeye yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar vardır.

Ananas ve bromelainden en iyi şekilde yararlanmak için, bir dilim ananas yiyin ya da günde üç kez 3.5 gram taze ananas suyu için. Ayrıca ananasın, öksürüğe ve mukuslara katkıda bulunabilecek sinüzit ve alerji temelli sinüs rahatsızlıklarının hafifletilmesine yardımcı olabileceği iddiaları da vardır.

Bromelain takviyeleri, kan inceltici alan çocuklar veya yetişkinler tarafından alınmamalıdır. Ayrıca, antibiyotik emilimini artırabileceğinden, amoksisilin gibi antibiyotikler alıyorsanız bromelain kullanmaya da dikkat edin. Yeni veya alışılmamış takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

  1. Öksürüğe iyi gelen yiyeceklerden bir diğer, nane

Nane yaprakları, öksürük konusundaiyileştirici özellikleriyle iyi bilinir. Nane içerisindeki mentol, boğazı rahatlatır ve mukusun kırılmasına yardımcı olan bir dekonjestan olarak hareket eder. Nane çayı içerek ya da buhar banyosundan nane buharı teneffüs ederek faydalanabilirsiniz.

  1. Hatmi çiçeği öksürüğe iyi gelir.

Çiçeğin yaprakları ve kökleri boğaz ağrılarını tedavi etmek ve öksürükleri bastırmak için eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Bu iddiaları desteklemek için kontrollü çalışmalar yoktur, ancak bitki genellikle güvenli kabul edilir.

Hatmi çiçeği, boğazı kaplayan ve tahrişleri yatıştırıcı olan müsilaj içerir. Kuru öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabı hatmi çiçeğidir. Boğazı yumuşatıp tahrişi azalttığı için kolaylıkla iyileştirir.

Bugün, hatmi kökünü çay olarak veya kapsül formunda alabilirsiniz. Sıcak çay, boğaz ağrısı ile birlikte öksürüğe yatıştırıcı olabilir. Bu arada, hatmi çiçeği çayı ya da kapsülleri çocuklar için tavsiye edilmez.

  1. Öksürüğe deva, kekik

Kekik, bazı solunum yolu hastalıkları için kullanılır. Bir çalışma, kekik ile karıştırılan öz suyunun, kısa süreli bronşit kadar öksürüğü de rahatlatmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yapraklar öksürükle ilgili boğaz kaslarını gevşeten ve iltihaplanmayı azaltan flavonoidler olarak adlandırılan bileşimler içerir. Özellikle balgamlı öksürüğe ne iyi gelir derseniz direk kekik çayı veya kekik suyu diyebiliriz.

2 çay kaşığı ezilmiş kekik yaprağı ve 1 bardak kaynar su kullanarak evde kekik çayı yapabilirsiniz. Kabı örtün, 10 dakika dinlendirin ve süzün.

  1. Tuzlu su ile gargara öksürüğü keser.

Çare nispeten basit görünse de tuzlu su gargarası öksürmenize neden olan gıcık bir boğazı yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Özellikle 6 yaşından küçük çocukların gargara yapmaları iyi değildir. Bu yaş grubu için başka çareleri denemek en iyisidir.

Öksürüğe ne iyi gelir evde tedavi nasıl yapılabilir?

Öksürük, her ortaya çıktığında doktora gidilmesi gereken bir sorun değildir. Çoğunlukla ortada herhangi bir sağlık problemi yokken ortaya çıkan öksürük, kolayca da ortadan kaldırılabilir.  Özellikle bebeklerde ve çocukta ökrüsük tedavisi tamamen doğal yollarla yapılabilen bir rahatsızlıktır. Bal, zencefil, karabiber, limon, karanfil gibi doğal malzemeleri karıştırarak ya da tek başına çocuklarda ve bebeklerde kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak unutulmamalıdır ki, öksürük ilaçları tedavi edici yani iyileştirici değil semptom azaltıcıdır. Sadece daha az öksürmeyi hedefleyerek yapılan öksürük şurupları vücut için sağlıklı değildir. Bu yüzden de doğal yöntemlerle öksürük tedavisini evde yapmak en doğrusudur.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/allergies/best-natural-cough-remedies

Yorum yapın