Bağırsak Bakterilerinin Yaşlanma Üzerindeki Etkisi

Son araştırmalarda bağışıklık sistemini, bağırsak bakterisini ve yaşlanmayı birbirine bağlayan bir mekanizma ortaya çıkmıştır.

İsviçre’deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) bilim adamları bağışıklık sistemi disfonksiyonu, bağırsak bakterilerini, vücutta yaşlanma ile ilgili değişiklikleri teşvik edecek şekilde bozabileceğini iddia ettiler.

Bir geni devre dışı bırakarak bağışıklık sisteminde bir işlev bozukluğu ortaya çıkardılar. Bu, bağırsak bakterilerinde veya laktik asit fazlalığı üreten mikrobiyotada bir dengesizliğe yol açtı.

Aşırı laktik asit, hücrelere zarar verebilen ve organ ve dokularda yaşlanma ile ilgili değişikliklere bağlanan reaktif oksijen türleri olarak adlandırılan kimyasallar üretti.

EPFL’nin Küresel Sağlık Enstitüsünde profesör olan kıdemli araştırmacı ve yazar Bruno Lemaitre ve ekibi memelilerin benzer bir mekanizmaya sahip olduklarını ileri sürüyor.

Lemaitre’nin araştırma grubundaki bir bilim insanı olan ilk yazar Igor Iatsenko, “ev sahibi organizmada yaşlanmayı etkileyebilecek belirli bir mikrobiyota üyesi ve metabolitini tanımlar.” diyor.

Bağırsak Bakterilerini Anlamak Gerek

Hemen hemen tüm hayvanların bağırsakları, toplu olarak bakteri mikropları olarak bilinen büyük bakteri kolonileri ve diğer mikroorganizmalara ev sahipliği yapmaktadır. Mikropların bağışıklık sistemini ve vücuttaki diğer işlevleri etkilediğine ve onlarla dengede yaşadıklarına dair artan kanıtlar vardır.

Bu dengeli birlikteliğin bozulması, komensal disbiyoz olarak bilinir ve hastalık ve ilaç kullanımı gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

Çalışmalar aynı zamanda, komensal disbiyoz ile hastalığa bağlı çeşitli değişikliklere ve daha kısa bir yaşam süresine de bağlanmıştır.

Bununla birlikte, bu ilişkilerin biyolojik yapısı ve onları birbirine bağlayan mekanizmalar bir şekilde belirsizliğini koruyor.

Ekip, meyve sineği Drosophila melanogaster’ı model organizmaları olarak kullanarak bunu daha fazla araştırmaya karar verildi. Bilim adamları genellikle bu türleri bağırsak bakteri ve genetiği incelemek için kullanırlar.

Commensal Dysbiosis Yaşam Süresini Kısalttı

Önceki çalışmasında Iatsenko, meyve sineklerinde bulunan bağışıklık sisteminin potansiyel olarak zararlı yabancı bakterileri algılamasını ve onlara saldırmasını sağlayan bir gen tespit etmişti. Gen, peptidoglikan tanıma proteini SD ( PGRP-SD ) olarak adlandırılır.

Yeni araştırma için ekip, PGRP-SD genlerini kapatarak, bağışıklık sistemi bozulmuş meyve sineklerinin bir mutant üretti .

Sonuç, bağışıklık sistemi bozulmuş sinekler normal sinekler kadar uzun süre yaşamamıştı. Ayrıca bakteri Lactobacillus plantarum’un daha yüksek sayıları vardı .

L. plantarum , laktik asit üreten bir bağırsak bakterisidir. Bilim adamları, bağışıklık sistemi bozulan sineklerdeki bir dizi laktik asidi ve reaktif oksijen türlerindeki artışla birlikte buldular.

Diğer taraftan, PGRP-SD’yi aktive etmek , sineklerde “komensal disbiyozu önledi” ve daha uzun yaşamalarına neden oldu.

Lemaitre, ” Lactobacillus plantarum bakterisi tarafından üretilen bir metabolit olan laktik asit “, “epitel hasarı teşvik eden reaktif oksijen türleri üretmenin yan etkisi ile birlikte, sinek bağırsağında yer alır ve işlenir.” dedi.

Igor Iatsenko, yaşlanma sırasında komensal bakteriler ve vücut arasındaki metabolik etkileşimler hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla çalışma gerektirir demiştir.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323705.php

 

Yorum yapın