Bademin Faydaları

Vitamin deposu olan badem protein ve mineral bakımından da zengindir. Birçok hastalığın önlenmesinde etkili olan bademi kavrulmamış ve tuzsuz olarak günde 15 tane yiyerek bademin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Bademin 30 Faydası

1) Badem, beyin hücrelerini güçlendirir. Beyin sağlığının gelişmeleri için gerekli olan bu değerli besin, içerdiği çok sayıda yararlı bileşen ile genç ya da yaşlı herkes için ideal bir yiyecektir. Her gün 7-8 adet badem tüketerek Alzheimer hastalığına yakalanma tehlikesini en aza indirebilmeniz mümkün.

2) Badem, kolesterolü düşürür. İyi ve kötü kolesterol arasındaki dengeyi en iyi kurabilecek yiyeceklerden birisi olan badem ile kötü kolesterol kaynaklı pek çok hastalığa karşı çok daha dirençli bir hale gelebilirsiniz.

3) Badem, kemikleri korur. Kemik sağlığı için vazgeçilmezlerden olan fosforu bünyesinde fazlasıyla barındıran badem ile yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen kemik ağrılarına dur diyebilirsiniz. Diş dayanıklılığını da arttıran bademi günlük tüketerek ağız sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.

4) Badem, kalp sağlığında koruyucudur. Potasyum, doymamış yağ ve protein gibi kalp adına oldukça değerli pek çok besin değerine sahip olan bademi bir tür antioksidan olarak kullanabilir ve kalp sağlığınızın her daim en iyi seviyede olmasını sağlayabilirsiniz.

5) Badem, bağışıklık sisteminde etkilidir. Vücudu farklı pek çok hastalığa karşı daha dirençli kılan badem ile bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilir ve hasta olmadan geçireceğiniz soğuk kış aylarında keyifle kartopu oynayabilirsiniz.

6) Badem, cildin ihtiyacı olan onarımı sağlar. İçerisinde bulunan yağ ve süt ile cilt yüzeyinde nemlendirme ve iyileştirme görevini üstlenen badem ile günlük cilt temizliği yapabilirsiniz.

7) Badem, kan basıncını dengeler. Potasyum barındırması sayesinde düzenli olarak badem tüketiminin kan basıncında meydana gelen ani değişikliklerin önüne geçtiği bilinmektedir.

8) Badem, enerji verir. Kendinizi yorgun hissettiğiniz anlarda ağzınıza birkaç badem tanesi atın ve güne çok daha enerjik olarak devam edin.

9) Badem, kanser riskini azaltır. Diyet liflerini bolca barındırması ile en çok da kolon kanseri üzerinde etkili olan badem sayesinde ileri safhalarda oldukça tehlikeli olabilen bu rahatsızlığa karşı önlem alabilirsiniz.

10) Badem, diyabet hastalığında destekleyicidir. Her öğün yediğiniz yemekten sonra birkaç badem tüketmeniz şeker hastalığına neden olan insülin ve glikoz artışının önüne geçebilir ve böylece sizi hayatınızı zindan edebilecek olan diyabet hastalığından koruyabilir.

11) Badem, kabızlığa engel olur. Sık sık kabızlık şikayetleri ediyor ve kendinizi huzursuz hissediyorsanız, bol su ile badem tüketin ve lif açısından fazlasıyla zengin olan bu kuruyemiş ile bağırsaklarınızı düzene sokun.

12) Badem, kalp damarlarını korur. Pek çok kalp damar hastalığına karşı doktorlar tarafından da önerilen badem ile daha sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.

13) Badem, damar sertliklerini önler. Ciddiye alınması gereken rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda gelen ve birçok rahatsızlığa neden olabilen damar sertliği problemlerinde günlük badem tüketiminin faydalı olduğu bilinmektedir.

14) Badem, regl dönemi sıkıntılarını giderir. Regl dönemlerinizde kendinizi şişkin, mutsuz ve stresli hissediyorsanız bir de badem tüketmeyi deneyin.

15) Badem, hamilelere çinko desteği sağlar. Hamilelik döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için en gerekli minerallerden birisi olan çinkoyu her gün tüketebileceğiniz bir avuç badem ile rahatlıkla alabilirsiniz.

16) Badem, uykusuzluğu giderir. Sabahları uyanmakta çok zorlanıyor ve kendinizi güç içinde sık sık bitkin hissediyorsanız enerji metabolizmanızı harekete geçirebilmek için badem tüketebilirsiniz.

17) Badem, idrar yolu iltihaplarını giderir. Yapılan araştırmalar, her gün badem tüketen kişilerin idrar yolu rahatsızlıklarına çok daha nadir yakalandıklarını tespit etmiştir. Boşaltım sisteminizin sağlığı için en azından haftada birkaç kez badem yiyin.

18) Badem, siniri azaltır. Kendinizi çoğunlukla gergin hissediyor ve etrafınızdakilere çok çabuk parladığınızı düşünüyorsanız, beyninizin salgılaması gereken bazı iyi hormonların yeterli seviyede olmamaları muhtemel olabilir. Bu duruma çözüm olarak doğal bir tedavi yöntemi olan bademi deneyebilirsiniz.

19) Badem, hamilelik çatlaklarında etkilidir. Hamilelik döneminde bebekle birlikte büyüyen ve genişleyen vücudunuzda meydana gelecek her türlü çatlak görünümünü en aza indirebilmek için badem tüketimini alışkanlık haline getirin.

20) Badem, iştah keser. Diyet yapan kişilerin gün içerisinde ara öğün olarak badem tüketmeleri, ana öğünlerde daha az yemek yemelerini sağlayabilir. Ancak iştah kesiyor diye fazla fazla tüketmeniz içerdiği yüksek yağ nedeniyle ters etki gösterip kilo almanıza da sebebiyet verebilir.

21) Badem, göğüs ağrılarını azaltır. Özellikle akşam saatlerinde göğüs bölgenizde şiddetli ağrılar hissediyorsanız bademle doğal bir terapi yöntemi uygulayabilirsiniz.

22) Badem, saç sağlığını iyileştirir. Daha güçlü saç kökleri ve buna bağlı olarak canlı saç telleri için her gün badem yiyin.

23) Badem, karaciğer sağlığını güçlendirir. Karaciğer ve böbreklerinizde meydana gelmesi muhtemel her türlü tıkanıklığa karşı düzenli badem tüketimini kesinlikle tavsiye ediyoruz.

24) Badem, kırışıklıkları önler. Zamana karşı durabilmek ve olduğunuzdan çok daha genç gözükebilmek adına bademin sihirli gücünden yararlanabilirsiniz.

25) Badem, öksürüğü azaltır. Özellikle kuru öksürük problemlerinden muzdaripseniz her gün badem tüketerek bu rahatsızlığı en alt seviyeye indirebilirsiniz.

26) Badem, kan yapar. Vücudunuzdaki kan üreten hücrelerin oluşumunu tetikleyen badem ile çok daha canlı ve güçlü çalışan bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz.

27) Badem, böbrek taşlarını düşürür. Ciddi hastalıklara neden olabilen ve çoğu durumda ameliyat gerektiren tehlikeli böbrek taşlarına karşı bademi kullanabilir ve çiğ olarak tüketebilirsiniz.

28) Badem, yanık tedavisinde iyileştiricidir. Bademi bir tür merhem şeklinde hazırlayarak vücudunuzda yanık olan yerlere sürebilir ve tedavi edici etkilerinden faydalanabilirsiniz. İçerdiği yağlar ve değerli asitler ile badem kısa sürede cildinizde oluşan yanıkların görünümünü azaltacaktır.

29) Badem, sindirim sistemini rahatlatır. Gaz ya da yemek sonrası hazımsızlık problemlerinden şikayetçi olan herkese yemek esnasında birkaç badem tüketmelerini tavsiye edebiliriz.

30) Badem, genel vücut sağlığını güçlendirir. Daha sağlıklı, daha zinde ve daha güçlü bir vücut yapısı için badem tüketimini bir tür alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Bademin Diğer Faydaları

  • Omega – 3 bulunduran badem kalp damarlarının korunmasını sağlar.
  • Damar sertliklerini önler.
  • Şeker hastalığına yakalanma riskini oldukça düşürür.
  • Bor açısından zengindir.
  • Kadınların regl dönemindeki huzursuzlukları giderir.
  • Gebelikte gerekli olan çinko bademde bulunur.
  • Tat alma duyusunun gelişmesine destek verir.
  • Uykusuzluk ve yorgunluğun giderilmesini sağlar.
  • İdrar yollarında oluşan iltihapların giderilmesi sağlanır.
  • Sinirliliği azaltır.
  • Yemek yeme isteğiniz azaltır.
  • Acı Bademin Faydaları
  • Göğüs ve dalak bölgesinde oluşan ağrıların azalmasına faydalıdır.
  • Saç sağlığının düzelmesinde etkilidir.
  • Karaciğer ve böbreklerdeki tıkanmaları azaltır.
  • Gebelik döneminde oluşan çatlama ve yırtılmalara kullanılır.
  • Acı badem ile hazırlanan kremler cildin nemini arttırarak kırışıklıkları önler.

Badem Çeşitleri Ve Özellikleri

  • Nurlu Badem: 1980 lerde badem üretimin artması sonucu Datça yarım adasında ortaya çıkmış bir türdür. Sert kabuklu ve meyvesi değer türlere nazaran çok daha tatlıdır. Ağustos ayında yenilecek kıvama gelir.
  • Gababay: Nurlu badem gibi bu bademde ağustos ayında olgunlaşır, şeftali çekirdeğine benzer ve nurlu bademden daha küçüktür.
  • Diş Bademi: Eylül ayında olgunlaşan bu madem dişle kolay kırıldığı için bu ismi almıştır. iri meyveli, kabuklu, sarı renkli tatlı bir meyvedir.
  • Taş Bademi: Diş bademi gibi kolay kırılmadığı için bu isimi almıştır. Bu badem türü Ekim ayında yenilecek kıvama gelir, sarı kabuklu sert bir bademdir.
  • Acıpayam: Acı meyveli badem türüdür, badem yağı üretiminde en çok acıpayam cinsi kullanılır. Ağustos ayında yetişen bir türdür.
  • Şeytan payamı: Meyvesini almak için çok uğraş gerektirdiği ve çok küçük olduğu için şeytan payamı denilmiştir. Fındık büyüklüğüne sahip bu badem türü de Ağustos ayında olgunluğunu tamamlar.

Uyarı: Acı badem ve acı badem yağı ( Acıpayam, şeytan payamı) aşırı kullanımı tavsiye edilmiyor. Özellikle yaşlı ve çocukların kullanılması sakıncalı görülen acı badem yağı zehir etkisi bulundurduğundan tedavi gören ve ciddi hastalığı olan kişilere önerilmemekte. Siz yinede acı badem ve acı badem yağını kullanmadan önce mutlaka aile doktorunuza danışınız.

Kullanım Şekilleri

  1. Badem çekirdeklerinin iç kısımları çerez olarak tüketilir. Bir çok büfe ve markette kolaylıkla bulunur.
  2. Bademin iç kısmı çağla olarak anılır ve bu kısım çerez olmasının yanı sıra pastalarda ve şekerlerde de sıklıkla kullanılır.
  3. Badem yağı olarak kullanımı; Güzellik için bir çok kozmetik ürün içerisinde kullanılmasının yanı sıra cilt ve saç için evde doğal maskelerin içerisinde de kullanılır.

Tatlı Bademin Faydaları

  1. Kuru olanı sindirimi kolaylaştırır.
  2. Vücudun kuvvetlenmesi sağlar.
  3. Öksürüğün azalmasında etkilidir.
  4. Yanık kremi olarak kullanılan tatlı badem kireçli su ile hazırlanıp uygulanabilir.
  5. Böbrek taşlarını düşürme de etkilidir.
  6. Kan yapıcı özelliği vardır.

Bademin Zararları

  1. Gün içinde 15 bademden fazlasını kilo alımına neden olur.
  2. Antibiyotik kullanan kişilerin doktora danışmadan badem tüketmeleri tavsiye edilmez. Antibiyotiğin etkilerini azaltabilir.
  3. İshal, kusma ve baş ağrılarına neden olabilir.
  4. Acı bademi tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

“Bademin Faydaları” üzerine 2 yorum

  1. Badem resmen kendi kendine oluşan bir dağ bitkisi. Tamamen doğal olması da ilk başlarda hafif bir acılık katıyor tadına. Acı olmasına rağmen çok güzel ve oldukça vitamin dolu.

    Yanıtla
  2. Badem gün içerisinde tüketilecek harika bir kuruyemiş.
    İnsana bolca enerji veriyor ve açlığını bastırıp fazla yemeyi kilo almayı önlüyor.
    Bu yemişi gün içerisinde bol bol yiyiniz.

    Yanıtla

Yorum yapın