Karnıbaharın Faydaları

Turpgiller ailesinden sayılan karnıbahar sebzesi, tadı ile çok ön planda olmasa da, sağlık açısından sayısız faydası ile aslında çok önemli bir besindir. C ve K vitamini açısından çok zengin olan karnıbahar, aynı zamanda sülfür içerikli olması sayesinde vücudun toksinlerden temizlenmesi için büyük bir etki gösterir. İçerisinde birçok mineral ve faydalı maddenin bulunması ile karnıbahar sofralarda olması gereken bir besindir. Uzmanlar tarafından kızartmak yerine haşlama ya da fırın usulü pişirme yöntemleri önerilir. Birçok yemeğe yakışması ile birlikte aynı zamanda hafif bir gıdadır.

Karnıbaharın Faydaları Nelerdir?

Kalp Sağlığı Açısından Faydası: Karnıbahar içerdiği vitamin ve mineraller ile tam bir kalp dostudur. Kalbin daha sağlıklı atması ve krizlere karşı korunması için bol miktarda tüketilmesi önerilir. Damar yollarının tıkanıklıklardan korunması için de karnıbahar iyi gelir.

Kolesterol Açısından Faydası: Kolesterol yükselmesi yaşayanlar için karnıbaharın yatıştırıcı ve düşürücü etkisi bulunmaktadır. Çok lifli bir besin olması sayesinde kolesterole iyi gelir.

Vücut Direnci İçin Faydası: Karnıbahar sebzesi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda vücut direncini arttırır. Vücudun hastalıklara ve toksinlere karşı daha güçlü olmasını sağlar. Soğuk algınlığı oluşabilecek dönemlerde de karnıbahar sofralardaki yerini alabilir.

Hamilelik Dönemi İçin Faydası: İçerisinde birçok faydalı madde bulundurması ile bebek sağlığı açısından da uzmanlar tarafından hamilelik döneminde bol karnıbahar tüketimi desteklenmektedir. Anneden bebeğe tüm mineral ve vitaminlerini aktarabilen bir sebze türüdür.

Kemikler İçin Faydası: Karnıbahar kalsiyum açısından çok zengin bir sebzedir. Bu nedenle de kemiklerin güçlenmesi ve korunması açısından çok fayda gösterir. Kemik erimesi problemi riskinde olan yetişkinler de mutlaka tüketmelidir.

Yaraların İyileşmesi İçin Faydası: Karnıbahar sebzesinde çinko maddesi bulunmakta ve çinko yaraların iyileştirilmesi açısından etki göstermektedir. Bununla birlikte hücre yenilenmesi için de karnıbahar iyi gelecektir. Eski dönemlerde de iltihap ve yaraların iyileştirilmesi için karnıbahar kullanılmaktaydı.

Vücut Sıvı Dengesi İçin Faydası: Vücudun sıvı dengesini sağlamak açısından karnıbahar faydalı gelecektir. Su açısından da zengin bir sebze olduğu bilinmektedir.

Kilo Vermek İçin Faydası: Lifli bir gıda olması ile uzun süre tok tutma özelliği gösterir. Bu nedenle diyet yapanlar için ideal bir öğün sağlar. Aynı zamanda vücuttan ödem atma konusunda birçok detoks programı ve içeceğinde karnıbahar sebzesi bol miktarda kullanılmaktadır. Kalori açısından da hafif bir sebze türü olduğu bilinir.

Saç ve Cilt Sağlığı İçin Faydası: İçerdiği mineraller sayesinde saç derisi ve cildin gençleşmesi, sıkılaşması ve yenilenmesi için çok fayda gösterir. Ayrıca gözeneklerin de zararlı maddelerden kurtulması için ideal bir sebzedir. Saç dökülmeleri için de faydalı olduğu söylenmektedir.

Karnıbaharın Faydaları Kısaca

  • Kalp sağlığını korur.
  • Kemikler için faydalıdır.
  • Yaraları iyileştirir.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Vücut direncini arttırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hastalıklara karşı korur.
  • Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Uzun süre tok tutar.
  • Cilt ve saç sağlığına iyi gelir.

Karnıbaharın Zararları

Karnıbaharın kanıtlanmış ciddi bir zararı bulunmaz. Yan etki gösterme özelliği ise ancak aşırı tüketimi sonucunda olabilecek bir durumdur. Gereğinden fazla karnıbahar tüketimi sonucunda böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Ayrıca hazımsızlık problemi de yaratabilen karnıbahar, bazı bireylerde cilt üzerinde alerjik reaksiyonlar da gösterebilmektedir. Bu nedenle de tüketim konusunda bir uzman görüşü almak en doğrusu olacaktır.

Karnıbaharı öğünlerde tüketmeyi alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Ana yemeğin yanında bir alternatif olarak tüketilebilirken, öğle yemekleri ve ara öğünlerde de yoğurt ile yenmesi önerilir. Aşırı tüketim durumu haricinde, karnıbahar sıklıkla yenebilecek bir sebzedir.

Yorum yapın