Kabuklu Fıstığın Faydaları

Kabuklu Fıstığın Sağlık Açısından Faydaları

  • Yer fıstığının bazı kanser türlerine iyi geldiğini biliyor musunuz? Yapılan araştırma sonuçları, mide ve kolon kanserinde kabuklu fıstığın etkili bir koruyucu olduğunu ortaya koymuştur. Yer fıstığı içinde yüksek miktarda bulunan polifenolik asit, insanların kansere yakalanma riskini en aza indirmektedir.
  • Yer fıstığı çoğu yerde kabuklu fıstık olarak da bilinir. Yer fıstığı vitamin ve mineraller açısından son derece zengin bir bitkidir ve insan sağlığı için oldukça etkilidir. Yer fıstığında B6 vitamini ve B9 vitaminleri yanında, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor ve magnezyum mineralleri bulunmaktadır. Bunlar insanları sağlıklı ve dinç tutan, hastalıklara karşı koruyan vitamin ve minerallerdir.
  • Aslında biyolojik olarak kabuklu fıstık tohumlarında yüzde 60’a yakın oranda yağ, yüzde 30’a yakın oranda protein bulunmaktadır. Kalanı karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddelerdir.
  • Besin değerleri bu kadar yüksek olan yer fıstığı, sinir sistemini de korumakta, hatta Alzheimer hastalığının oluşumunu ve gelişmesini engellemektedir. Ayrıca yer fıstığı, safra kesesinde taş oluşumuna da engel olmaktadır. Bunun yanı sıra kabuklu fıstık, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kabuklu fıstık içinde bulunan E vitamini, cilt sağlığının temel maddesidir. Bir takım cilt hastalıklarına karşı cildi koruduğu gibi cildin, güneşin zararlı ışınlarından zarar görmesine de engel olmaktadır.
  • Yer fıstığının bunca faydasına rağmen yine de şunu unutmamak gerekir: bir avuç yer fıstığı yemek, içindeki yüksek yağ oranı yüzünden, yaklaşık 400 kalori almak demektir. Bu yağ miktarı, omega 3, omega 6 ve omega 9 yağları da içerdiği için, kabuklu fıstık iyi bir beslenme kaynağı olsa da, protein, vitamin ve minerallerin yararını da düşürmektedir. Bu nedenle fazla yendiği takdirde vücuda vereceği zararlar ağır basmaya başlar.
  • Bir araştırma yapılmış. Bir grup deneğe 8 hafta boyunca her gün 100 kalorilik kabuklu fıstık verilmiş. Sonunda deneklerde hiçbir kilo artışı görülmemiş. Yukarıda açıklanan faydaları elde etmek için aşırıya kaçmamak en doğrusudur.

Kabuklu Fıstık Üretimi

Yer fıstığı dünyaya Güney Amerika ülkelerinden yayılmıştır. Yazın sarı çiçekler açan ve boyu en fazla 40 santim olan bu bitki, genelde tropik ve yarı tropik iklimden hoşlanmaktadır. Ülkemizde de daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Yer fıstığının çiçekleri solunca yere düşer ve dişi organı toprak altında olgunlaşmaya başlar. En fazla üç boğumlu olur ve her boğumda bir tohum bulunur. Kabuklu fıstığın 32 çeşidi bilinmektedir.

Kabuklu fıstık fiyatları, büyük oranda üretim miktarına bağlıdır. Eğer üretici tarafından yeterince ekilmemişse hasat düşmekte, bu durumda kabuklu fıstık fiyatları yükselmektedir. Ülkemizde yer fıstığı üretimi hemen hemen yüz yıldır yapılmaktadır ama bu konuda yeterli teknolojik yatırım yapılmış değildir. Bu yüzden üretim düşüktür ve yağ sanayinde fazla değerlendirilmemektedir. Teknolojik yatırımlar yapılıdığı takdirde maliyetlerin düşmesi, ekim alanlarının genişlemesi ve üretimin artması beklenmektedir.

Kabuklu fıstık üretimi 2004 yılında 80 bin ton olurken, 2013 yılında 141 bin tonu geçmiştir. Hasattaki bu yükseliş kabuklu fıstık fiyatlarını da aşağı çekmektedir. En fazla üretim Adana ve Osmaniye’de olmaktadır.

Son bir not: yapılan araştırmalara göre kuru yemiş ve çerezler, çiğ ve taze olarak, yani kavrulmadan tüketilmelidir. Uzmanlar kavrulmuş fındığı değil taze fındığı, kavrulmuş yer fıstığını değil, taze yer fıstığını önermektedir.

“Kabuklu Fıstığın Faydaları” üzerine 2 yorum

  1. Yazının ana fikrini çiğ olarak tüketilmelidir olarak yazmışsınız fakat kullandığınız yazı ana resminde kavrulmuş ve tuzlanmış klasik yer fıstığı görülmekte. Bence bu durum yazının inandırıcılığını ve güvenirliliğine şüphe düşürür… Teşekkürler…

    Yanıtla

Yorum yapın