Hamamın Faydaları

Hamamın Faydaları

Tarihten bu güne kültürümüzde var olan hamam, bugün geleneksel ve modern olarak yine kültürümüzde yer almaya devam ediyor.  Hamama giden insanların pek çoğu bunu kültür olduğu için değil, keyfine düşkün olduğu için yapıyor. Keyfi ve geleneği bir kenara bırakırsak hamamın ne kadar yararlı olduğunu bilmekte fayda var.

 

Hamamın Vücuda Faydaları Neler?

  • Mutluluk Hormonunun Salgılanmasını Sağlıyor: Serotonin ve erdorfin adı verilen mutluluk hormonları hamamdaki sıcaklığın etkisiyle bol miktarda salgılanmaktadır. Mutluluk hormonunun salgılanmasıyla birlikte beden dinlenir ve zihniniz tüm gün açık olur. Bu şekilde hamamdan ayrılırken kendinizi mutlu hissedersiniz.
  • Ölü Deriyi Hamama Giderek Atın: Hamamın en önemli yararlarından bir tanesi cildinizdeki ölü derileri atarak yeni deriye kavuşmasını sağlamasıdır. Vücuttan ölü deri atıldığı zaman deri daha fazla oksijen aldığı için tazelenme fırsatını bulmaktadır.
  • Hamamlar Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor: Hamamlar bugün soğuk algınlığına birebir şifa olarak biliniyor. Hamamın içerisine girildiği zaman alınan sıcaklık kan içerisindeki savunma hücrelerinin artmasına yardımcı olarak vücudun mikroplarla baş etmesini sağlamaktadır.
  • Hamamdaki Sıcak Eklemleri Açıyor: Hamamın içerisindeki sıcak eklemleri açarak kaslarınızı rahatlatmaktadır. Bu şekilde kas ağrılarını da direk kesmektedir. Her mevsim çektiğiniz kas ağrılarınızı bu şekilde tedavi edebilirsiniz.
  • Sinüs Tıkanması Varsa Hamama Gidin: Sinüs tıkanmalarını hamama giderek açabilirsiniz. Hamama girdiğiniz zaman burnunuza nüfus eden sıcaklık burnunuzun rahat bir şekilde açılmasını sağlamaktadır.

 

Hamamın Faydaları

  1. Hamama gitmek kanser gibi kötü hastalıkların da önünü kesiyor. Bugün tıpta kanserin ve enfeksiyon gibi hastalıkların yenilmesi için uygulanan buhar tedavisi, hamamda cildinize nüfus edecek buharla birebirdir. Bu nedenle bu hastalığa yakalanmadan önce ya da yakalandıktan sonra hamama gitmelisiniz.
  2. Kalp atışlarındaki düzensizliğe şifa arıyorsanız hamam sizin için doğru bir adres olabilir. Kalp atışını hızlandıran etkisi için kalp hastaları gitmemelidir.
  3. Metabolizma sorunu yaşayanlar, hamamda çalışan hızlı metabolizmadan faydalanmalıdır.
  4. Hamam stresin giderilmesinde oldukça etkilidir. Sinirli ve gergin zamanlarınızda hamama giderek tüm bedeninizi rahatlatabilirsiniz.
  5. Lenf sisteminin temizlenmesini sağlayan hamama ayda 2 kez gitmek yeterlidir.
  6. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  7. Alerjik astımı olanlara rahatlamaları için hamam önerilir.
  8. Kilo vermek isteyenler hamama giderek yağ yakımını hızlandırabilir.
  9. Hummaya ve ateşli hastalıklara iyi gelir.

 

Hamamda Yapılan Temel Bakımlar

  • Hamamda Kese Yaptırmak: Hamamda kese yaptırmadan önce vücudunuzun bir miktar ısınması gereklidir. Vücuttaki ölü derinin ve kirli tabakanın atılması için yapılan kese vücudu rahatlatarak temizlik sağlar.
  • Sabunlanma ve Köpük Banyosu: Kesenin faydasını arttırmak için yumuşak bir lif ve doğal bir sabunla yıkanmak gerekir. Aynı şekilde hamam taşına yatarak tüm vücudun köpüklü halde beklemesi de kesenin etkisini arttırıcı yöndedir.

 

Hamamın Zararları Nelerdir?

  1. Hamama tok karnına gidilmez. Yemek yedikten 2 saat sonra hamama gitmek en doğrusudur.
  2. Baş dönmesi ve mide bulantısı yapabilir.
  3. Hamamda su kaybı oluşacağından bol sıvı tüketilmelidir.
  4. Halsiz ve hasta iseniz hamama gitmek doğru değildir.
  5. Kalp hastaları, solunum yetmezliği bulunanlar ve cilt hastaları hamama gitmemelidir.
  6. Çocukların ve yaşlıların hamama gitmeleri önerilmez.
  7. Alkol kullandıktan hemen sonra hamama gidilmez.
  8. Hamamdan çıkınca bir müddet soğuk alanda dinlenmek gerekir.

“Hamamın Faydaları” üzerine 4 yorum

  1. Bayanlar için özellikle hamam oldukça faydalı çünkü evin tüm yorgunluğu kemik ve kasların üzerinde birikiyor. Hamam sayesinde o ortamda insan hem dinleniyor hem de vucudunu yeniliyor. Eklem ve kas rahatsızlığı çekenler için oldukça faydalı

    Yanıtla

Yorum yapın