Chia Tohumu Faydaları

Chia tohumu, salvia hispanica adlı nanegiller familyasında yer alan bir bitkinin tohumudur. Chia tohumu içeriği bakımından Aztek uygarlığında savaşçıların besin kaynağı olarak kullanılmış, Mayalar chia tohumunun insanları gençleştiren bir bitki olduğuna inanmışlardır. Chia bitkisi köken olarak Güney Amerika kökenli bir bitki olan chia tohumu Bolivya, Arjantin, Meksika’da yetişmektedir. Özellikle Güney Amerika yerlileri tarafından yıllarca sade bir şekilde ve diğer besinler ile karıştırılarak kullanılmıştır. Tohum olduğu için bozulmadan yıllarca kalabilen Chia tohumu yüksek enerjili bir besin kaynağı olduğu için uzun deniz yolculuklarında ve savaş dönemlerinde temel besin kaynağı olarak kullanılmıştır.

Chia Tohumunun Besin Değerleri

Chia tohumu tüksek enerjiye sahip bir bitkinin tohumu olduğu için bünyesinde yağ, karbonhidrad, protein, omega 3, omega 6, kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez, doymamış yağ asitleri, antioksidanlar ve florür içerir. Bu kadar zengin bir içeriğe sahip olması ve bol miktarda protein içermesi nedeniyle hem enerji kaynağı görevi görür hem de bir çok faydası vardır.

Chia tohumunun faydaları

  1. Yağ asitleri ve kan içerisinde yer alan protein, karbonhidrad ve yağların temel maddeleri bakımından zengin olması hem kolestrolün kontrol altında tutulmasını sağlar hem de kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyon riskini en aza indirir. Kan basıncını düzenlemesi damar sertliği rahatsızlıklarının oluşmasını önleyerek kalp ve damar sağlığının doğal olarak korumasını sağlar.
  2. Chia tohumunun faydaları arasında kan şekerini doğal olarak düzenlemesi ve şeker hastaları ile tip 2 diyabet hastalarının ihtiyaç duydukları şekeri doğal yollardan sağlar. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek baş ağrısı ve halsizlik sorununun oluşmasını da önler.
  3. Yüksek besin değerleri ile tokluk hissi oluşturması ve yağ oranının az olması ile uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ayrıca yağsız kas kütlesi oluşturmak isteyen sporcular için hem enerji kaynağı hem de spor antrenmanı sonrası kasların beslenmesi için temel besin kaynağıdır.
  4. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından zengin olması yapay olarak üretilmiş olan omega 3 lere mecbur kalmanızı önler ve ihtiyaç duyacağınız omega 3 leri doğal yollardan almanızı sağlar.
  5. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu önler, oluşmuş kanser hücrelerin büyümesini ve yayılmasını yavaşlatarak kanser hastalığının ilerlemesine mani olur.
  6. Lifli bir bitkinin tohumu olması nedeniyle lifli bir yapıya sahip olan chia tohumunun faydaları arasında kolay sindirilmesi ve bağırsak tembelliğini ortadan kaldırması da sayılır.
  7. Kalsiyum ve fosfor içerdiği için kemik ve iskelet sisteminin sağlıklı gelişim göstermesini sağlayarak eklem ve kemik hastalıklarının oluşmasını önler. Ayrıca potasyum bakımından zengin olması nedeniyle eklem ve diz ağrıları oluşumunu da önler. Ağrı kesici özelliği vardır.

Ciha tohumunun zararları

  1. Chia tohumunun faydaları olduğu gibi tüketilmesine bağlı olarak zararları da vardır. Bu zararları;
  2.  Chia tohumu genel olarak gaz yapan ve fazla tüketilmesine bağlı olarak sancı oluşturan bir özelliğe sahiptir.
  3. Doymamış yağ asitleri içermesi trigliserit ile ilgili rahatsızlıkları tetiklemektedir. Trigliserit rahatsızlıkları bulunan kişilerin kesinlikle tüketmemesi gereklidir.
  4. Antioksaidan bakımından zengin olmasına karşın prostat kanserini tetiklediği ve prostatta kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyemediği bilinmektedir.
  5. Kişilerin alerjik rahatsızlıklarına bağlı olarak alerji tetiklediği ve ciltte kabarmalara neden olduğu bilinmektedir.
  6. Chia tohumu içerdiği kafein etken maddesi nedeniyle bağımlılık oluşturabilen bir bitkidir. Bu nedenle tüketilme sıklığı ve süresi dikkatli bir şekilde ayarlanmalıdır. Fazla tüketimi çarpıntıya yol açabilir.

“Chia Tohumu Faydaları” üzerine bir yorum

  1. İçinde bulunan karbonhidrat yağ minareller ve protein ile tam bir besin ve enerji deposu uzun süreli açlık durumunuz varsa chia tohumunu kullanmanızı tavsiye ederim.

    Yanıtla

Yorum yapın